Consiliul Fiscal: Riscul cresterii taxelor este unul major

Rectificarea bugetara incalca, si de data aceasta, majoritartea reglementarilor in domeniu, si sporeste riscul cresterii fiscalitatii, din cauza dezechilibrelor macroeconomice pe care le poate provoca. Consiliul Fiscal a emis o opinie-avertisment pe aceasta tema, in care atrage atentia asupra pericolelor la care ne expune Guvernul.

In opinie se subliniaza faptul ca “nici una din regulile fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare” nu este respectata, cu o sigura exceptie (chiar si aceasta nesustenabila). Este vorba de nivelul deficitului exprimat ca procent in PIB (2,97% din PIB).

Insa si aceasta incadrare este pusa in discutie, avand in vedere ca, Guvernul prevede o crestere a PIB nominal cu 37,1 miliarde de lei fata de bugetul initial, care corespunde unei cresteri economice de 5,5%, considerara nerealista. 

“Consiliul Fiscal apreciaza drept excesiv de optimista proiectia de crestere economica de 5,5% in termeni reali avansata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) pentru 2018, data fiind cresterea anuala de doar 4% inregistrata conform datelor preliminare aferente primului trimestru al anului curent si dinamica inregistrata de principalii indicatori economici in trimestrul al doilea”, se arata in opinia Consiliului.

Investitiile, sacrificate din nou!

Proiectul contine o majorare a veniturilor bugetare cu 6,4 miliarde de lei, considerata a fi nerealista, si cu 7,5 miliarde de lei a cheltuielilor, insuficienta in opinia Consiliului, avand in vedere dimensiunea majorarilor salariale adoptate.

Consiliul sustine ca, desi estimarile de venituri din TVA si accize au fost revizuite in sens negativ, revizuirea nu este sugficienta (avand in vedere gradul redus de realizare in primul semestru). De asemenea, este punctata si reducerea cheltuielilor de investitii cu 1,1 miliarde de lei, care confirma trendul trasat, deja, de mai multi ani.

“Reducerea masiva a cheltuielilor de investitii din ultimii ani, pentru a acomoda presiunile de amploare localizate la nivelul cheltuielilor rigide (de natura salariilor si pensiilor) este cu atat mai putin oportuna intr-o economie in care insuficienta infrastructurii este identificata in mod sistematic drept element de blocaj la adresa cresterii economice pe termen lung”, se mai arata in opinia Consiliului.

Cheltuielile cu salariile, la maxim istoric

Totodata, majorarea accelerata a cheltuielilor “rigide” (salarii si pensii), in paralel cu reducerea investitiilor, sporesc riscul cresterii fiscalitatii in cazul unui scenariu advers.

“Este de remarcat, in particular, ca ponderea in PIB si in total cheltuieli bugetare (nete de fondurile UE) a cheltuielilor de personal in sectorul public este proiectata sa atinga maxime istorice in 2018, depasind chiar si nivelul pre-criza, evolutie de natura sa evidentieze vulnerabilitatea deja mentionata a pozitiei finantelor publice in eventualitatea materializarii unui soc macroeconomic advers”, noteaza Consiliul Fiscal.

In aceste conditii, in cazul nerealizarii cresterii economice estimate, al unor incasari mai mici la buget si al unor cheltuieli peste cel programate (toate acestea fiind considerate drept probabile de catre Consiliul Fiscal), riscul de depasire a limitei de deficit bugetar este unul semnificativ, in absenta adoptarii unor masuri compensatorii (cresteri de taxe).

“Consiliul Fiscal identifica asadar riscuri semnificative pe termen scurt la adresa evitarii intrarii in procedura de deficit excesiv, care se adauga tendintei deja existente de vulnerabilizare a pozitiei finantelor publice in conditiile inregistrarii unei deviatii persistente si de amploare de la obiectivul pe termen mediu”, se mai arata in documentul citat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus