top banner

Comisionul de garantare scade la jumatate la creditele Prima Casa

21 Iunie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Noua structura a programului Prima Casa aduce o scadere de costuri si pentru clientii care au credite in derulare. Comisionul anual catre Fondul de Garantare se va aplica numai la jumatate din sold. De aceasta reducere vor beneficia insa doar clientii bancilor care au acceptat intrarea in etapa a 4-a programului.
Etapa a 4-a programului Prima Casa nu aduce foarte multe schimbari din punctul de vedere al clientilor. Cea mai importanta modificare este ca statul va garanta doar jumatate din valoarea imprumuturilor.
Reducerile se aplica si pentru creditele vechi
In consecinta, comisionul anual de 0,49%, solicitat de Fond si suportat in final tot de catre clienti, se va aplica de acum doar la jumatate din sold, nu la intreaga suma ca pana in prezent. In plus, chiar si clientii care au luat credite Prima Casa in etapele anterioare vor plati comisioane reduse la jumatate pe viitor.
Spre exemplu, un client cu un sold de 50.000 euro la finalul anului va plati un comision de 122,5 euro, comparativ cu 245 euro cat ar fi platit pe vechile conditii.
“Conform conventiei de garantare semnate cu FNGCIMM, comisionul se plateste anual, calculat ca procent la soldul garantiilor de la sfarsitul anului anterior, in cazul nostru soldul la data de 31.12.2010. Incepand din anul 2012 acesta va fi calculat redus cu 50%”, a precizat pentru Conso.ro Adrian Jantea, director in cadrul BRD.
Chiar daca modificarea legislativa este in vigoare de anul acesta, clientii care au platit deja pentru anul in curs comisionul nu mai primesc sume inapoi.
”Comisionul de gestiune pentru anul 2011, pentru garantiile deja acordate, s-a calculat conform legii raportat  la soldul existent la data de 31.12.2010. Datorita acestei prevederi nu exista sume de recalculat si eventual de returnat clientilor”, au explicat reprezentantii Fondului de Garantare.
Clientii bancilor care nu continua programul nu beneficiaza de reduceri
Scaderea comisionului perceput de Fond la jumatate este posibila in urma acceputului bancilor de a elibera jumatate din garantia statului si de a intra in etapa a patra a programului Prima Casa. Practic, in cazul in care clientul nu mai plateste, statul va despagubi banca cu doar jumatate din sold, restul banilor fiind obtinuti de institutia de credit prin executarea silita a ipotecii.
Din 21 de banci care au participat la cele trei etape anterioare, doar 12 au decis sa accepte continuarea programului in noua structura. Pana acum au demarat creditarea BCR, BRD, CEC, Millennium Bank si Alpha Bank.
Cele care nu intra in program, nu mai pot acorda credite noi dar beneficiaza de garantia statului in proportie de 100% pe soldul de credite deja acordat. Clientii acestora insa vor suporta in continuare comisionul de 0,49% aplicat la intreg soldul.
Dintre bancile mari care vor absenta de la aceasta etapa se numara Raiffeisen Bank. Conducerea bancii a declarat inca de acum cateva luni ca nu poate accepta aceleasi conditii de costuri maxime impuse de guvern in cazul unei garantii reduse la jumatate.
Clientii vechi nu vor simti tranzitia
Chiar daca regulile jocului se schimba si pentru clientii vechi, acestia nu vor simit tranzitia si nici nu sunt obligati sa urmeze o anumita procedura de instituire a ipotecii in favoare bancii pe jumatate din locuinta.
“Reducerea cu 50% a valorii garantiei nu implica o restrangere a ipotecii, nu are efecte asupra drepturilor si obligatiilor izvorate din contractul de garantare incheiat cu beneficioarul, ci doar impune inscrierea privilegiului finantatorului pentru 50% din soldul garantiei, inscriere care intra in obligatiile finantatorului si care nu presupune costuri pentru client”, au precizat reprezentantii FNGCIMM.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul