top banner

Clientii impovarati, dusi cu vorba de autoritati

05 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Debitorii care au probleme cu plata ratelor la banci intra in noul an cu aceeasi povara. Promisiunile autoritatilor de ajutorare a acestora fie au fost amanate, fie, pe parcurs, au fost modificate in detrimentul clientilor. Este vorba atat de darea in plata, legea conversiei creditelor in franci si insolventa personala.
Aceasta din urma a constituit subiect de discutie in ultimii doi ani, a avut numeroase termene de intrare in vigoare, cel mai recent (30 decembrie 2016) fiind, din nou, amanat. 
Insolventa personala, amanata pentru 1 august
Fostul Guvern, care a decis si prima amanare, de la finalul lui 2015 un an mai tarziu, a decis, la jumatatea lunii trecute, ca noul termen de aplicare a legii sa fie 1 august 2017.
Executivul a justificat amanarea cu inca 7 luni prin faptul ca, pentru aplicarea noilor reglementari, este nevoie "de un sistem complex": infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.
"Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni. Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare", sustine Guvernul intr-un comunicat emis dupa anuntarea deciziei de amanare.
Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015 si prevede ca romanii cu datorii au posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia ar beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea stabili un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata, care prevede lichidarea activelor din dotare pentru plata datoriilor.
Deocamdata, insa, cei in cauza mai au de asteptat pana la intrarea legii in vigoare.
Conversia creditelor, blocata la CCR
De asteptat au si cei cu credite in franci elvetieni, desi nu peste mult timp se implinesc doi ani de la cel mai recent soc la care au fost expusi, mai exact in 15 ianuarie 2017. Si asta pentru ca Legea privind conversia creditelor din franci in lei, desi adoptata de Parlament, a fost contestata la Curtea Constitutionala (CCR) inainte de a intra in vigoare, iar aceasta a amanat dezbaterea sesizarii pana in data de 18 ianuarie 2017.
Actul normativ a fost promis de autoritati inca din ianuarie 2015, imediat dupa ce francul s-a apreciat abrupt in fata celorlalte monede, inclusiv a leului, pe seama deciziei administrative a Bancii Elvetiei de a renunta la pragul de apreciere al monedei nationale, de 1,2 franci/euro, impus cu ani in urma.
Legea prevede conversia creditelor la cursul istoric, din momentul contractarii creditului, fara alte criterii de departajare, insa lasa loc la interpretari in privinta stabilirii dobanzii pentru imprumutul rezultat in urma conversiei.
Avand in vedere ca majoritatea creditelor de acest gen au fost acordate in perioada 2006 - 2008, conversia ar trebui sa se realizeze la un curs de 1,8-2,2 lei/franc, cat era cotatia in acea perioada, asadar la jumatate fata de acest moment, cand francul fluctueaza in jurul valorii de 4,2 lei/franc.
Nici Legea privind darea in plata nu a ramas in forma adoptata initial. Si aceasta a fost contestat la CCR, insa dupa intrarea in vigoare. Astfel, o parte dintre cei care au optat pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei au beneficiat de o procedura simplificata. Insa dupa decizia CCR, exista multe neclaritati in legatura cu modalitatile concrete de aplicare a legii, care probabil ca vor disparea dupa publicarea motivatiei de catre Curte.
Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare
Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Autoritatile au adoptat o ordonanta de urgenta care prevede amanarea ratelor bancare intre 1 si 9 luni pentru creditele mai vechi de 30 aprilie 2022 pentru debitorii care au suferit o crestere de minim 25% a cheltuielilor medii lunare.

30 Iun 2022 | Credite imobiliare
Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Suprapunerea gradului mai mare de indatorare permis inainte de ianuarie 2019 peste algoritmul de calcul al dobanzii pentru debitorii care n-au migrat inca la IRCC poate genera neplaceri din cauza cresterii dobanzilor in piata bancara.

28 Iun 2022 | Credite imobiliare
Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu - Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, în dialog cu Septimiu Stoica - conciliator CSALB și Președinte al Bursei Române de Mărfuri și Irina Chițu – analist financiar.

21 Iun 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul