Clientii impovarati, dusi cu vorba de autoritati

Debitorii care au probleme cu plata ratelor la banci intra in noul an cu aceeasi povara. Promisiunile autoritatilor de ajutorare a acestora fie au fost amanate, fie, pe parcurs, au fost modificate in detrimentul clientilor. Este vorba atat de darea in plata, legea conversiei creditelor in franci si insolventa personala.


Aceasta din urma a constituit subiect de discutie in ultimii doi ani, a avut numeroase termene de intrare in vigoare, cel mai recent (30 decembrie 2016) fiind, din nou, amanat. 

Insolventa personala, amanata pentru 1 august

Fostul Guvern, care a decis si prima amanare, de la finalul lui 2015 un an mai tarziu, a decis, la jumatatea lunii trecute, ca noul termen de aplicare a legii sa fie 1 august 2017.

Executivul a justificat amanarea cu inca 7 luni prin faptul ca, pentru aplicarea noilor reglementari, este nevoie "de un sistem complex": infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.

"Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni. Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare", sustine Guvernul intr-un comunicat emis dupa anuntarea deciziei de amanare.

Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015 si prevede ca romanii cu datorii au posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia ar beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea stabili un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata, care prevede lichidarea activelor din dotare pentru plata datoriilor.

Deocamdata, insa, cei in cauza mai au de asteptat pana la intrarea legii in vigoare.

Conversia creditelor, blocata la CCR

De asteptat au si cei cu credite in franci elvetieni, desi nu peste mult timp se implinesc doi ani de la cel mai recent soc la care au fost expusi, mai exact in 15 ianuarie 2017. Si asta pentru ca Legea privind conversia creditelor din franci in lei, desi adoptata de Parlament, a fost contestata la Curtea Constitutionala (CCR) inainte de a intra in vigoare, iar aceasta a amanat dezbaterea sesizarii pana in data de 18 ianuarie 2017.


Actul normativ a fost promis de autoritati inca din ianuarie 2015, imediat dupa ce francul s-a apreciat abrupt in fata celorlalte monede, inclusiv a leului, pe seama deciziei administrative a Bancii Elvetiei de a renunta la pragul de apreciere al monedei nationale, de 1,2 franci/euro, impus cu ani in urma.

Legea prevede conversia creditelor la cursul istoric, din momentul contractarii creditului, fara alte criterii de departajare, insa lasa loc la interpretari in privinta stabilirii dobanzii pentru imprumutul rezultat in urma conversiei.

Avand in vedere ca majoritatea creditelor de acest gen au fost acordate in perioada 2006 - 2008, conversia ar trebui sa se realizeze la un curs de 1,8-2,2 lei/franc, cat era cotatia in acea perioada, asadar la jumatate fata de acest moment, cand francul fluctueaza in jurul valorii de 4,2 lei/franc.

Nici Legea privind darea in plata nu a ramas in forma adoptata initial. Si aceasta a fost contestat la CCR, insa dupa intrarea in vigoare. Astfel, o parte dintre cei care au optat pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei au beneficiat de o procedura simplificata. Insa dupa decizia CCR, exista multe neclaritati in legatura cu modalitatile concrete de aplicare a legii, care probabil ca vor disparea dupa publicarea motivatiei de catre Curte.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus