Clientii impovarati, dusi cu vorba de autoritati

Debitorii care au probleme cu plata ratelor la banci intra in noul an cu aceeasi povara. Promisiunile autoritatilor de ajutorare a acestora fie au fost amanate, fie, pe parcurs, au fost modificate in detrimentul clientilor. Este vorba atat de darea in plata, legea conversiei creditelor in franci si insolventa personala.

Aceasta din urma a constituit subiect de discutie in ultimii doi ani, a avut numeroase termene de intrare in vigoare, cel mai recent (30 decembrie 2016) fiind, din nou, amanat. 

Insolventa personala, amanata pentru 1 august

Fostul Guvern, care a decis si prima amanare, de la finalul lui 2015 un an mai tarziu, a decis, la jumatatea lunii trecute, ca noul termen de aplicare a legii sa fie 1 august 2017.

Executivul a justificat amanarea cu inca 7 luni prin faptul ca, pentru aplicarea noilor reglementari, este nevoie "de un sistem complex": infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.

"Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni. Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare", sustine Guvernul intr-un comunicat emis dupa anuntarea deciziei de amanare.

Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015 si prevede ca romanii cu datorii au posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia ar beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea stabili un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata, care prevede lichidarea activelor din dotare pentru plata datoriilor.

Deocamdata, insa, cei in cauza mai au de asteptat pana la intrarea legii in vigoare.

Conversia creditelor, blocata la CCR

De asteptat au si cei cu credite in franci elvetieni, desi nu peste mult timp se implinesc doi ani de la cel mai recent soc la care au fost expusi, mai exact in 15 ianuarie 2017. Si asta pentru ca Legea privind conversia creditelor din franci in lei, desi adoptata de Parlament, a fost contestata la Curtea Constitutionala (CCR) inainte de a intra in vigoare, iar aceasta a amanat dezbaterea sesizarii pana in data de 18 ianuarie 2017.


Actul normativ a fost promis de autoritati inca din ianuarie 2015, imediat dupa ce francul s-a apreciat abrupt in fata celorlalte monede, inclusiv a leului, pe seama deciziei administrative a Bancii Elvetiei de a renunta la pragul de apreciere al monedei nationale, de 1,2 franci/euro, impus cu ani in urma.

Legea prevede conversia creditelor la cursul istoric, din momentul contractarii creditului, fara alte criterii de departajare, insa lasa loc la interpretari in privinta stabilirii dobanzii pentru imprumutul rezultat in urma conversiei.

Avand in vedere ca majoritatea creditelor de acest gen au fost acordate in perioada 2006 - 2008, conversia ar trebui sa se realizeze la un curs de 1,8-2,2 lei/franc, cat era cotatia in acea perioada, asadar la jumatate fata de acest moment, cand francul fluctueaza in jurul valorii de 4,2 lei/franc.

Nici Legea privind darea in plata nu a ramas in forma adoptata initial. Si aceasta a fost contestat la CCR, insa dupa intrarea in vigoare. Astfel, o parte dintre cei care au optat pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei au beneficiat de o procedura simplificata. Insa dupa decizia CCR, exista multe neclaritati in legatura cu modalitatile concrete de aplicare a legii, care probabil ca vor disparea dupa publicarea motivatiei de catre Curte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus