BNR da inca un premier pentru vremuri grele

Desemnarea unui finantist pentru functia de prim-ministru, intr-o perioada de criza economica profunda, este cea mai potrivita solutie. Lucian Croitoru nu este doar un foarte bun profesionist, ci si un om care stapaneste bine relatia cu organismele financiare internationale, de care Romania depinde in acest moment.
 
Dupa ce, in 1999, Mugur Isarescu a reprezentat solutia optima gasita de presedintele Constantinescu pentru a gestiona o situatie economica si politica dificila, peste numai 10 ani, un alt reprezentant al conducerii Bancii Nationale, consilierul Lucian Croitoru, este cel ales de actualul sef al statului sa scoata Romania din impasul grav in care se afla.
 
Criza politica declansata de plecarea din guvern a ministrilor care reprezentau PSD s-a amplificat rapid prin adoptarea motiunii de cenzura, care a pus capat acum doua zile guvernului Boc. Un guvern fortat, in care fiecare ministru detinea cate doua portofolii, inclusiv premierul. Si era evident pentru oricine ca aceasta situatie nu putea continua la infinit.
 
Celelalte partide, ramase fara “coledzi” si fara acces la banul public, ratiunea suprema a participarii la guvernare in perioada post-decembrista, au aprobat motiunea de cenzura care a pus capat mandatului guvernului Boc. Fara sa tina insa seama de faptul ca, desi acesta devenise un executiv fara legitimitate, nu era deloc momentul potrivit pentru prabusirea unui guvern.
 
Asta pentru ca suprapunerea unei crize politice peste cea economica este mai degraba o dovada de iresponsabilitate decat una de mare grija pentru poporul pe care se presupune ca parlamentarii il reprezinta. Bucuria nedisimulata a celor care prabusisera un guvern oricum muribund nu sugera, sub nici o forma, preocuparea pentru caile de rezolvare ale unei crize pe care tocmai o amplificasera.
 
In mod evident, intr-o perioada de criza grava duala – atat economica, cat si politica – este nevoie mai mult ca oricand sa se apeleze la profesionisti. Cu atat mai mult cu cat, in acest moment, economia romaneasca supravietuieste in buna masura doar datorita tubului de oxigen oferit de FMI si Uniunea Europeana.
 

De ce este nevoie de un economist de calibru?

 
Cele doua solutii puse pe masa in aceste zile au pus fata in fata doua profile profund diferite. Pe de o parte, primarul Sibiului, Klaus Johannis, propunerea partidelor politice care sustin ca au constituit o majoritate de 65%, iar de partea cealalta propunerea PD-L si a presedintelui Basescu - consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
 
Comparatia celor doua propuneri, daca este realizata de un observator obiectiv si constient de provocarile pe care le parcurge economia romaneasca in acest sfarsit de 2009, nu poate da decat un singur castigator: Lucian Croitoru.
 
Croitoru nu este doar un finantist rasat si autorul mai multor studii de specialitate, ci si un om cu multa experienta si un teoretician macroeconomic fin. Un om care a spus lucrurilor pe nume in vremuri in care putini si-au permis sa o faca, un profesionist discret, dar cu opinii ferme, riguros argumentate.
 
De partea cealalta, un primar cu sustinere politica de moment, dar care la baza este totusi profesor de fizica. Un primar care a facut din Sibiu o destinatie preferata de multi europeni, insa un om care cu greu ar fi putut sa faca alegerile cele mai potrivite in materie de politica economica. Iar asumarea deciziilor corecte in aceasta perioada este extrem de importanta pentru viitorul tarii.
 
Din pacate, in acest moment, Romania nu se pregateste pentru un eveniment cultural de anvergura europeana, ci de o iarna grea in care este foarte posibil sa nu se poata plati toate pensiile si salariile. Iar cresterea ratei somajului si inrautatirea nivelului de trai al romanilor nu se pot trata, din nefericire, cu piese de teatru si concerte, ci doar cu masuri economice inspirate si hotarate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus