Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Pensiile nesimtite primesc o grea lovitura. Va fi si fatala?


Premierul Emil Boc se arata decis sa sustina revenirea la normalitate in sistemul public de pensii. In pofida protestelor vehemente ale diferitelor categorii de privilegiati si a unor mesaje usor confuze pe parcursul dezbaterilor publice, ultimele declaratii ale lui Boc nu lasa loc de interpretari: pensiile nesimtite sunt pe cale sa devina istorie.

Inceputa in urma cu peste 9 luni, lupta cu pensiile nesimtite intra intr-o noua etapa. Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul va fi trimis la Parlament, unde ar trebui sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a putea sa intre in vigoare de la inceputul anului 2011.

Regandirea sistemului de pensii a fost insistent solicitata si de reprezentantii organismelor financiare internationale (FMI si Banca Mondiala), pentru a asigura sustenabilitatea acestuia pe termen lung. Una dintre masurile de baza agreate a reprezentat-o tocmai “eliminarea regimurilor inechitabile si costisitoare existente pentru unii functionari publici”, referire clara la pensiile nesimtite incasate de categoriile de privilegiati.

Baza reformei, un principiu de bun simt

Ce-i drept, statutul de privilegiati nu si l-au conferit singuri, ci l-au primit de la o clasa politica iresponsabila si incapabila sa inteleaga falimentul in care era impins sistemul public de pensii. Atat datorita pensiilor uriase, rupte de realitate, pe care le incasau magistratii, diplomatii, parlamentarii si functionarii parlamentari, personalul din industria aviatica, etc., cat si iesirilor anticipate la pensie si pensionarilor frauduloase pe caz de asa-zisa invaliditate.

Rezultatul: pagube de sute de milioane de euro sau poate chiar mai bine de un miliard pe an, daca s-ar aduna toate componentele aberatiilor generate in sistemul de pensii de stat. Efectul: impozite si taxe mai mari pentru contribuabilii activi, pentru companii, pensii mai mici decat ar fi putut fi acordate pentru imensa majoritate a pensionarilor.

Si pana la urma, ce aprinde atat de mult spiritele in randul profitorilor care si-au bagat adanc mainile, ani de-a randul, in resursele tot mai insuficiente ale sistemului public de pensii? Un principiu de bun simt, de echitate elementara, cel al contributivitatii. Fiecare trebuie sa primeasca pensie dupa nivelul contributiei aduse. Cine a contribuit mult, sa aiba pensie mare, cine a contribuit putin, sa beneficieze de pensie mai redusa. Simplu si corect!

“Este corect cu sistemul de pensii din Romania si este corect cu cei care se vor pensiona in continuare in Romania, este corect cu cei care platesc impozite si taxe la bugetul de stat, impozite si taxe care trebuie sa ramana la bugetul de stat si nu tot timpul sa imprumutam bugetul de pensii, ca sa platim pensiile speciale”, a argumentat premierul Boc in cadrul unei emisiuni televizate la OTV.

Exemple de pensii nesimtite

Pana la inceputul anului viitor, cand ar urma sa intre in vigoare noua reglementare si pensiile sa fie aduse la normalitate, vor persista inca situatii profund anormale si imorale. Premierul Boc a exemplificat cateva dintre acestea in emisiunea televizata amintita.

“Cineva care a avut in ultima luna un venit de 100 de milioane de lei vechi si si-a calculat pensia dupa formula 80% din veniturile din ultima luna – are o pensie de 80 de milioane vechi. El avea un salariu de 55-60 de milioane de lei vechi, si-a pus sporuri de tot felul, prime, bonusuri si s-a ajuns la un venit in ultima luna de 100 de milioane. Iata ca pensia pe care o are, de 80 de milioane, este mai mare decat salariul. In nici o tara din lume nu exista pensie mai mare decat salariul. Lui i s-ar cuveni o pensie de 20 de milioane pe baza contributiei”, a precizat Boc.

Premierul a venit si cu alte exemple, in care diferenta intre pensia cuvenita in baza contributiei si ceea ce se incaseaza este aproape incredibila. “Cineva care trebuia sa aiba o pensie de 20 de milioane, ia 146 milioane. Altcuiva care are astazi o pensie de 205 milioane, i se cuvine o pensie de 24 de milioane de lei vechi. Cineva caruia i se cuvine o pensie de 6 milioane de lei vechi, ia o pensie astazi de 110 milioane, iar altcineva care are astãzi o pensie de 159.800.000 lei vechi, va rãmâne cu o pensie de 21 de milioane”.

De ce unii sa ia pensii speciale si altii nu?

In aceeasi emisiune, premierul a mai ridicat o problema interesanta. De ce unele categorii profesionale sa beneficieze de pensii speciale, si altele nu?

“Maine, daca vine un medic chirurg care a salvat si salveaza vieti in fiecare zi prin operatii pe creier, un cardiolog, un alt medic, si spune: "Mie de ce nu-mi dati o pensie speciala, pentru ca salvez vieti?" ce pot sa-i spun? Sau, la fel, un profesor poate sa-mi spuna: "Am pus pixul in mana, te-am facut om, datorita procesului educational ai ajuns cine ai ajuns, eu de ce sa nu merit o apreciere, o pensie speciala?"

La un muncitor de uzina, de la saiba, care pleaca de la 5 dimineata si lucreaza pana dupa-masa, seara tarziu, cu o munca grea, in conditii vitrege, pe ger, pe frig, el ce sa spuna? "Domnule, am muncit si eu in mina, am muncit in uzina, de ce sa nu am o pensie speciala?" E greu sa diferentiezi pe unii sau pe altii, unii sa merite, altii sa nu merite. De aceea, haideti sa stabilim o lege a salarizarii corecta, si am facut-o, iar pensia se va da in functie de salariul pe care-l ai”,  a concluzionat Boc.

Propunerea guvernului, justificata din toate punctele de vedere – moral, economic, constitutional – nu valoreaza insa nici cat o ceapa degerata daca in Parlament alesii poporului vor gasi o cale s-o modifice in asa fel incat propriile pensii sau cele ale anumitor categorii de privilegiati sa iasa din sfera de aplicare a noii legi. Este foarte important ca modificarile pe care Parlamentul le va aduce sa nu aduca atingere principiului contributivitatii. Daca parlamentarii, in majoritatea lor, nu vor proceda asa, isi vor asuma o foarte grea raspundere in fata generatiilor prezente si viitoare.


Distribuie articolul
Alte articole

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

Citeste mai mult

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

Citeste mai mult

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

Citeste mai mult