top banner

Pensiile nesimtite intra in vizorul guvernantilor

27 Mai 2009 | Autor: Alin Iacob

Guvernul a luat in sfarsit taurul de coarne si intentioneaza sa reduca pensiile aberante incasate de diverse categorii profesionale privilegiate, care sunt in majoritatea cazurilor de zeci de ori mai mari decat cele ale pensionarilor obisnuiti. Cei obisnuiti cu incasarea lunara a contravalorii unui Logan accepta cu greu revenirea la normalitate.
 
In toata lumea civilizata, exista o serie de principii care stau la baza sumelor primite de la stat de oameni atunci cand ies la pensie. Regula e simpla: exista un sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care realizeaza venituri din castiguri salariale, iar pensiile sunt calculate in functie de contributia fiecarui angajat si de durata contributiei acestuia la sistemul de pensii.
 
Din ratiuni populiste, normalitatea occidentala nu a functionat si in Romania post-decembrista. Multi ani a fost valabila regula absurda prin care pensia se calcula tinand cont de “5 ani consecutivi din ultimii 10 de activitate”, la alegerea celui care se pensiona. Aceasta “aberatie” a condus la primele inechitati flagrante. Cei care, prin diverse conjuncturi favorabile, au reusit dupa 1990 sa ocupe pozitii de conducere sau foarte bine remunerate, la stat sau in mediul privat, dupa zeci de ani de salarizare mediocra, au obtinut pensii de la stat de cateva ori mai mari decat li s-ar fi cuvenit daca s-ar fi tinut cont, asa cum era normal, de intreaga perioada de cotizare.
 

Smecherii iau pensii de zeci de ori mai mari

 
Ulterior, diferentierea intre pensionarii normali – “fraierii” si cei de lux – “smecherii” a atins paroxismul. “Fraierii” primeau pensii calculate dupa algoritmul valabil in toata lumea civilizata. “Smecherii”, adica magistratii, diplomatii, politistii, militarii, aviatorii, parlamentarii, etc. dupa ce au cotizat cu sume de cateva ori mai reduse decat “fraierii”, au beneficiat si de conditii de pensionare aiuritoare: 80% din veniturile brute pe ultima luna, 80% din veniturile medii pe ultimul an de activitate, etc.
 
S-a ajuns in felul acesta la o situatie absolut incredibila: in vreme ce “fraierii” – adica o buna parte din cele aproximativ 4 milioane de pensionari normali primesc pensii cuprinse intre 1.000 si 1.500 lei, sau chiar mai reduse, nu mai putin de 10.000 din cele 200.000 de “smecheri” beneficiaza de pensii lunare de peste 10.000 de lei!!! Iar unele pensii – in special cele ale magistratilor, aviatorilor, etc., ajung pana la 30.000 lei pe luna!!! Si asta in conditiile in care, daca s-ar face calculul la fel ca la “fraieri”, multi n-ar trebui sa primeasca decat 1.500 – 2.000 de lei pe luna!
 
Pe 9 ianuarie a.c., in cadrul emisiunii “Editie Speciala” difuzata de TVR1, referindu-se la aceasta situatie, premierul Boc dadea urmatorul exemplu: “Vorbesc de personal diplomatic, de magistrati, personal din Aparare, din Autoritatea Aeronautica Civila, adica din structuri care din nefericire au reusit in decursul timpului sa isi creeze un sistem paralel cu cel al cetãteanului obisnuit si am ajuns la niste discrepante strigatoare la cer (...) O persoana care lucreaza la o asemenea autoritate in baza muncii pe care a prestat-o si a contributiei la bugetul de asigurari sociale i se cuvenea o pensie de 20 de milioane de lei vechi. (...) In baza acelei legi speciale, aceasta persoana beneficiaza de o pensie de serviciu de 160 de milioane de lei vechi. Deci dacã ar fi fost muritor de rand, pe legea obisnuita lua 20 de milioane. Asa beneficiaza de o pensie de 160 de milioane.”
 

Bugetul, sufocat de pensiile nesimtite

 
Intr-un an de criza, reformarea sistemului de salarizare din sectorul public si a pensiilor se impunea de la sine. Pentru ca diferenta dintre cat ar trebui sa primeasca “smecherii” si cat primesc in fapt este suportata de la bugetul de stat. Adica din taxele si impozitele platite de contribuabili. Fara aceste pensii nesimtite, este foarte posibil ca ideea nefericita a impozitului forfetar sa nu se fi nascut niciodata. La fel, era posibil ca profesorii si medicii sa poata castiga mai mult sau ca promisiunile legate de punctul de pensie pentru “fraieri” sa fie respectate.
 
Cu toate acestea, probabil in fata presiunii exercitate de profitorii pensiilor nesimtite, Guvernul a ezitat sa ia taurul de coarne. A fost nevoie de acordul cu FMI pentru ca sa se repuna pe tapet problema salarizarii unice si a unui sistem de pensii unitar. Chiar mai mult, si in urma cu cateva zile, consilierul de stat Mihai Seitan avansa inca ideea ca in urma aplicarii noilor legi, care vor elimina privilegiile, un singur “smecher” sa continue sa primeasca o suma egala cu cea platita tuturor celorlalti pensionari din scara blocului. Vezi Doamne, pentru ca ar fi un drept castigat.
 
La numai cateva zile, Seitan a revenit si a declarat ca “pensiile speciale vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei. “In momentul in care intra in vigoare legea noua, eu spun: Banii pe care ii aveti acum nu ma intereseaza, va recalculez pensia ca si cum ati iesi acum si voi, tinand cont de ce salarii ati avut. Si le dau cat iese. Daca au avut 80 de milioane si le iese 30, o sa ia 30. Le reclaculam ca si cand ar fi in sistemul public”, a declarat Seitan, citat de agentia de presa Mediafax. Conform acestuia, economiile realizate anual la buget ar fi de 20-30 de milioane de euro.
 

Smecherii renunta greu la privilegii

 
Anuntul lui Seitan a primit, cum era de asteptat, replici isterice atat din partea unor reprezentanti ai clasei politice, adica aceiasi care au facut posibila existenta privilegiilor, cat si din partea unora dintre beneficiarii pensiilor nesimtite.
 
Magistrati incapabili si corupti din cauza carora statul roman a platit zeci de milioane de euro despagubiri (din banii nostri, ai contribuabililor) in procesele intentate de victimele justitiei autohtone la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, instructori de aviatie care au zburat in ultima luna cat pentru trei ani normali, ca sa-si inzeceasca pensiile si diverse alte categorii de profitori isi striga disperarea in talkshow-uri si pe forumurile site-urilor de stiri.
 
Nesimtitii carora nu le-a tremurat mana sa numere o data banii pe care un pensionar normal ii primeste in trei ani invoca Constitutia si principiile dreptului roman pentru a-si pastra privilegiile obtinute in dispretul saraciei celor care din pensia obtinuta dupa o viata de munca nu au bani nici macar ca sa cumpere pe luna un kilogram de carne.
 
Argumentul neretroactivitatii legii sau cel al “dreptului castigat” nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Miliardele incasate sub forma pensiilor vechi nu li se iau, desi poate ca – cel putin unii – asta ar fi meritat. Legea va fi aplicata din momentul in care va fi adoptata – si acest lucru trebuie facut fara nici o amanare, pentru toti romanii. Cine primea inainte mai mult decat i se cuvine, trebuie sa primeasca in viitor doar atat cat merita pe baza contributiei sale la sistemul public de pensii.
 
In ceea ce priveste dreptul castigat, pe aceasta logica Nicolae Ceausescu ar fi inca presedintele Romaniei. Si probabil si secretarul general al partidului. Dreptul castigat a fost valabil atat timp cat legea a fost in vigoare. Cand ea este anulata, si lucrurile repuse in logica fireasca, trebuie aplicate noile reglementari. Care sunt aceleasi pentru toti, ca tot spune Constitutia, invocata acum de privilegiati, la art. 16: “Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia