top banner

Firmele in dificultate pot evita insolventa

13 Ianuarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Firmele care se afla in imposibilitatea de a-si mai onora datoriile catre furnizori nu trebuie sa infrunte in mod automat insolventa. In situatia in care reusesc sa ajunga la o intelegere cu cei mai semnificativi creditori, companiile au la dispozitie 18 luni pentru a se redresa, fara a suspenda contractele aflate in derulare.

Concordatul preventiv constituie o alternativa pentru companiile care se afla in dificultate financiara. Pentru a se proteja de riscul de a fi declarate insolvente de catre un creditor sau ca o alternativa la autodeclararea insolventei, firmele pot, din 13 ianuarie 2010, sa isi negocieze datoriile in cadru reglementat, cu proprii creditori.

Pentru a incheia un contract de concordat, debitorul trebuie sa ajunga la o intelegere cu creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate.

Diferenta principala intre procedura insolventei si concordatul preventiv este ca acesta din urma prezinta un caracter mult mai putin judiciar si se declanseaza numai la cererea debitorului. In plus, cei care apeleaza la concordat sunt protejati in fata stigmatului adus de intrarea in insolventa, dar beneficiaza de inghetarea datoriilor si evitarea executarii silite.

Companiile trebuie sa propuna un plan de redresare

Orice debitor poate introduce la tribunal o cerere de deschidere a procedurii de concordat preventiv. Prin cererea sa, debitorul propune un conciliator provizoriu, dintre practicienii in insolventa.

In termen de 30 de zile de la numirea sa, conciliatorul elaboreaza, impreuna cu debitorul, lista creditorilor si oferta de concordat preventiv.

Proiectul de concordat trebuie sa includa un plan de redresare a companiei care prevede masuri privind reorganizarea interna, modalitati propuse pentru depasitea starii de dificultate financiara si un plan de stingere a datoriilor.

In urma prezentarii acestui plan, tribunalul decide daca accepta cererea de concordat sau nu. Perioada pe care este valabil contractul de concordat este de 18 luni, cu posibilitatea de prelungire cu maximum 6 luni.

Pe perioada derularii concordatului preventiv, creditorii semnatari renunta la urmarirea datoriilor. De la aceeasi data se suspenda si calcularea penalitatilor si a oricaror alte cheltuieli aferente creantelor.

Procentul de acoperire a datoriilor ce trebuie realizat de firma debitoare pe perioada derularii contractului de concordat trebuie sa fie de minim 50%. 

Concordatul poate fi opozabil si creditorilor contestatari

Pentru a face opozabil concordatul preventiv si creditorilor care nu sunt de acord cu planul propus, firma trebuie sa recurga la omologarea contractului.

Pentru aceasta, concordatul trebuie sa fie aprobat de creditori care detin cel putin 80% din valoarea totala a creantelor, iar valoarea creantelor contestate sau in litigiu nu trebuie sa depaseasca 20% din masa credala.

Concordatul va fi opozabil si creditorilor bugetari, cu conditia respectarii prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat si aprobarii de catre o comisie interministeriala.

Bancile vor fi pricipalii beneficiari

Conform initiatorului legislatiei, avocatul Gheorghe Piperea, principalii creditori care vor beneficia in urma aplicarii concordatului vor fi bancile.

“Insolventa pentru banci este o adevarata catastrofa. Legea este buna pentru banci pentru a opri valul de insolventa cu care s-au confruntat”, a precizat Piperea, precizand ca bancile vor fi mult mai receptive la ideea concordatului pentru a-si imbunatati indicatorii financiari.

In cazul in care un client bancar intra in procedura de insolventa, automat bancile incadreaza imprumuturile acordate acestuia in clasa de risc E si constituie provizioane egale cu valoarea soldului. In situatia in care banca este unul dintre principalii creditori ai unei companii si accepta concordatul, restul creditorilor nu pot cere insolventa.

Mai mult, avocatul Piperea considera ca bancile vor avea un cuvant greu de spus in privinta succesului pe care concordatul il va inregistra, deoarece acestea sunt in general creditori semnificativi in cadrul companiilor.

Concordatul este mai ieftin ca insolventa

“Procedura se adreseaza in special firmelor de dimensiune medie”, considera Gheorghe Piperea. El a precizat ca deja are mai multi clienti care doresc inceperea acestei proceduri de indata ce legea intra in vigoare.

In plus, Piperea considera ca, cel putin in primele 4-6 luni de la data aplicarii noii legislatii, cererile voluntare de insolventa vor fi reduse drastic, in favoarea celor de concordat. Fata de un maxim de 600 de cereri de insolventa voluntara inregistrate pe luna anul trecut se estimeaza ca numarul acestora sa scada la 200-300 pe luna.

In ceea ce priveste onorariile percepute de conciliatori, acestea se stabilesc de comun acord cu debitorii si creditorii majoritari, dar se asteapta sa fie mai mici decat in cazul insolventei, in conditiile in care responsabilitatea unui conciliator in procedura concordatului este mai redusa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul