Sunt situatii in care companiile din Romania achizitioneaza bunuri sau servicii (de exemplu: servicii educationale - training, lucrari asupra bunurilor mobile corporale – reparatii, prelucrari, servicii hoteliere, etc) de la furnizori / prestatori stabiliti in state membre ale Uniunii Europene sau chiar din afara UE si pentru care acesti furnizori sunt obligati sa colecteze TVA din statul respectiv.
Tocmai pentru a evita astfel de costuri, este important de stiut ca legislatia europeana, implementata si in legislatia nationala, permite recuperarea TVA platita de companii in strainatate (din state membre, cat si din anumite state terte).
Pentru a demara procesul de restituire, companiile trebuie sa urmeze procedurile specifice prevazute de legislatia in vigoare, iar in cazul recuperarii TVA din state terte trebuie sa se asigure in plus si de existenta acordurilor de reciprocitate incheiate de Romania, care la acest moment are astfel de acorduri numai cu Elvetia (pentru orice servicii si bunuri) si Turcia (aria este restransa in acest caz la anumite bunuri si servicii).
Procedurile de restituire a TVA se pot dovedi greoaie in practica, functie de nivelul de birocratie al fiecarei tari, de legislatia in vigoare, de resursele financiare ale tarii respective, etc. Mai exact, majoritatea statelor membre solicita ca cererile de rambursare si documentele ce vin in sprijinul solicitarii sa fie depuse in limba lor oficiala, la un anumit sediu al autoritatilor fiscale (nu intotdeauna usor accesibil nerezidentilor), in format fizic, etc, fapt ce ingreuneaza procesul de rambursare efectiv (adica, depunerea cererilor, analiza documentelor si tranzactiilor in cauza, colaborare cu autoritatile, etc).
Datorita nevoii resimtite atat de mediul de afaceri, cat si de autoritatile fiscale de a usura procesul de rambursare, Comisia Europeana a hotarat schimbarea procedurii de rambursare intre statele membre (nu si cea aplicabila intre state membre si terte), care va fi simplificata si modernizata incepand cu 1 ianuarie 2010, dand posibilitatea utilizarii mijloacelor tehnice moderne.
Mai mult decat atat natura bunurilor/serviciilor cuprinse in cerere se descrie conform unor coduri prestabilite, precum: (1) combustibil, (2) inchiriere de mijloace de transport, (4) taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor, (5) cheltuieli de deplasare, de exemplu cu taxiul sau cu mijloacele de transport public, etc.
Statul membru de rambursare poate solicita totusi oricand informatii suplimentare, pe care le considera necesare solutionarii cererii aflate in analiza, cum este si in cazul procedurii actuale.
Cat priveste termenul limita de depunere a cererii de rambursare, si acesta se va schimba de la 30 iunie a anului urmator perioadei in care taxa pentru care se solicita rambursarea a fost achitata, la 30 septembrie a aceluiasi an.
Noutatea consta in faptul ca autoritatile fiscale din statul de rezidenta al solicitantului vor analiza intr-o prima faza cererea de rambursare, aceasta fiind inaintata ulterior spre solutionare autoritatilor din statul membru de rambursare. Statul membru de rambursare va comunica solicitantului decizia de aprobare sau, dupa caz, respingere a rambursarii in termen de 4 luni de la data primirii cererii de rambursare.
Cat priveste companiile din Romania care se gandesc sa solicite rambursarea TVA in diverse state membre, venim cu o veste buna si le anuntam ca autoritatile fiscale din alte state membre au publicat deja cadrul legal necesar implementarii acestei proceduri de rambursare simplificata. Aceste state membre sunt: Austria, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Malta si Grecia, urmand ca in urmatoare perioada si alte state membre sa faca acelasi lucru.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.
1 Septembrie 2020 | IMM
Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.
29 Iulie 2020 | IMM
IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.
29 Aprilie 2020 | IMM
Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
6 Septembrie 2018 | IMM