Smecherii nu mai pot “sifona” fondurile de actiuni

Atacurile speculative ce au provocat pierderi de capital semnificative din fondurile mixte si pe actiuni nu vor mai fi posibile dupa ce in sfarsit CNVM a aprobat propunerea societatilor de administrare prin care operatiunile de cumparare/ rascumparare de titluri nu mai sunt onorate la valoarea unitara a activului net calculata in urma cu 2-3 zile.
 
Sase administratori au pornit deja demersurile in vederea implementarii normei adoptate de CNVM. Graba lor nu surprinde din moment ce, de mai bine de doi ani, administratorii de fonduri fac lobby la CNVM sa se modifice Regulamentul nr. 15/ 2004 privind functionarea fondurilor de investitii, iar una dintre cele mai importante doleante a constat tocmai in inlaturarea procedurii prin care operatiunile la care se fac cumpararile/r ascumpararile de titluri utilizeaza un nivel al activului net care corespunde cotatiei activelor din portofoliile fondurilor valabile in urma cu 2 - 3 zile.
 

Mirajul castigurilor fara risc

 
Aceasta hiba in legislatia CNVM a creat “oportunitati” de castiguri facile si fara risc pentru asa-zisii investitori pragmatici. Mecanismul era simplu. In momentul in care bursa inregistra o scadere semnificativa (ziua t) evident ca activul net al unui fond cu plasamente semnificative in actiuni se diminua la randul sau.
 
Numai ca valoarea activului net din ziua t era utilizat in operatiunile de cumparare de titluri abia doua zile mai tarziu, adica in ziua t+2. Evident un investitor pragmatic care urmarea evolutia bursei putea sa cumpere titluri la un fond pe actiuni in ziua t+2 la un nivel al valorii activului net care reflecta o scadere majora a bursei in ziua t cunoscand spre exemplu ca in ziua t+1 sau t+2 bursa si-a revenit si actiunile au inregistrat o crestere simtitoare. Asa ca, singurul lucru pe care trebuia sa il faca era sa-si “marcheze” profitul depunand o cerere de rascumparare in ziua t+3 sau t+4, cand, de data aceasta, activul net oficial reflecta miscarea in sens invers a bursei din urma cu doua zile.
 
Cum volatilitatea bursei a fost ridicata in ultimul an, cu variatii mari si in sensuri diferite ale preturilor actiunilor, speculatorii au avut nenumarate ocazii pentru a profita de pe urma fondurilor mutuale cu plasamente semnificative la bursa si asa foarte anemice din punctual de vedere al valorii activelor.  
 
In acest fel o scapare bizara a autoritatii de reglementare a transformat fondurile de actiuni in “vehicule” veritabile de facut bani pentru cei “smecheri” in ale investitiilor. S-a putut de altfel observa in trecut ca intrarile cele mai mari de bani in fondurile pe actiuni veneau exact dupa cele mai dure corectii ale bursei. Cei mai dezavantajati de aceste practici au fost de-a lungul timpului tocmai investitorii pe termen lung deoarece fondurile in care au investit au pierdut lichiditati, activele nete s-au subtiat, iar administratorul nu a putut sa-si urmareasca fidel o anumita strategie de plasamente vizata.
 
Acest lucru este confirmat si de reprezentantii administratorilor. “Prin aceasta masura se incearca o diferentiere a profilului investitorilor. Volatilitatea maxima de pe piata de capital din ultimul an combinata cu lipsa unor prevederi concrete in legislatia locala au facut ca investitorii pe termen mediu si lung sa fie dezavantajati de atacurile speculatorilor”, a precizat presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu, in cadrul conferintei de presa a Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) dedicate acestui subiect. 
 

Noua procedura de cumparare/rascumpare de titluri

 
Astfel, odata ce administratorii fondurilor mutuale vor implementa aceasta schimbare la Regulamentul nr 15/ 2004, investitorii care se decid sa subscrie unitati de fond in cadrul unui fond nu vor mai cunoaste pretul de achizitie al unitatilor de fond, cum se intampla pana acum.
 
In acest sens, investitorul nu va mai subscrie un numar de unitati de fond, ci va investi o anumita suma, in limita careia ulterior va fi alocat un numar de titluri, a explicat  presedintele BRD Asset Management, Dan Nicu.
 
Astfel, nestiindu-se activul net exact de la data achizitiei de tiluri de fond, investitorii vor fi descurajati sa speculeze fondurile de actiuni si diversificate. “Efectele benefice ale inlaturarii actualelor practici de utilizare a activului net oficial in operatiunile de cumparare/ rascumpare de tiluri se vor vedea in lunile urmatoare, deoarece in continuare ne asteptam o crestere a volatilitatii bursei de la Bucuresti”, considera Neacsu.
 

Comisioanele la rascumparare vor fi reduse

 
Confruntati cu lipsa de reactie a CNVM in a reglementa astfel de anomalii ce au afectat sanatatea fondurilor noastre mutuale, administratorii nu au avut de ales decat sa mareasca comisioanele la rascumparare la valori descurajante de pana la 15%, in special pentru durate ale investitiilor de pana la 30 zile.
 
Prin luarea in considerare a activului net din ziua curenta la efectuarea operatiunilor de cumparare/ rascumparare nu mai este necesara aceasta masura de aparare a fondurilor si administratorii deja au anuntat reduceri sau chiar anularea unor comisioane de rascumparare. “Ne asteptam ca aceste comisioane sa fie anulate, deoarece aceastea au fost masuri luate pentru a proteja investitorii pe termen mediu si lung”, considera Dragos Neacsu, spunand insa ca gradul de reducere depinde insa in mare parte de competitie.“Nu toti le vor diminua in aceeasi masura”, a precizat seful Erste Asset Management.
 
BT Asset Management este prima societate care a depus la CNVM documentatia aferenta in vederea reducerii acestor comisioane penalizatoare aplicate investitorilor. Aceasta este si prima societate de administrare care va aplica aceasta masura, incepand cu 27 aprilie 2009. De asemenea, alte cinci societati – KD Investments, OTP Asset Management, Aviva Investors, Target Asset Management si Zepter Asset Management – au publicat note de informare a invetitorilor pe site-ul propriu care atesta intrarea in vigoare in cursul lunii mai a modificarilor induse de norma CNVM privind politica de subscriere/ rascumparare de titluri cu efecte si in ceea ce priveste comisioanele de rascumpare aplicate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus