Ce alimenteaza optimismul la bursa in aceasta perioada?

Evolutia economiei romanesti in prima jumatate a anului si perspectivele pentru perioada imediat urmatoare nu ar fi trebuit sa alimenteze optimismul investitorilor din ultima perioada. Totusi investitorii raman in continuare foarte atenti la ce se intampla pe pietele externe unde semnele iesirii din criza incep sa fie din ce in ce mai evidente.
 
Ultimele stiri economice care evidentiaza scaderea economiei autohtone peste asteptarile analistilor, PIB-ul scazand cu 8,8% trimestrul II si cu 7,6% cumulat de la inceputul anului, nu explica evolutiile pozitive ale indicilor BVB din ultimele saptamani. Nici perspectivele economice pentru perioada imediat urmatoare nu sunt unele foarte imbucuratoare, asteptarile fiind ca economia sa incheie acest an cu o cadere cumulata de 8-8,5%. In acest context multi investitori se pot intreba cat de fundamentata economic este evolutia emitentilor listati in ultima perioada si cat de solide sunt cresterile actuale.
 
La o prima vedere, cei care pun evolutiile pietei din ultima perioada doar pe umerii investitorilor speculativi, investitori care urmaresc doar castigurile pe termen scurt, fara sa se uite prea mult la fundamentele economice, pot avea dreptate. Cresterile sunt foarte ample si realizate pe un termen foarte scurt, termen in care economia nu doar ca nu a confirmat, ci a depasit negativ si cele mai pesimiste previziuni facute la inceput de an.
 
Totusi, daca analizam situatia mai amanuntit, vom afla ca majoritatea stirilor legate de economia interna au avut efecte aproape nule asupra evolutiilor companiilor listate. Daca totusi au fost stiri foarte importante, impactul asupra pietei a fost unul de scurta durata si scazut ca intentitate. Interesul investitorilor se indreapta preponderent catre pietele externe, stirile venite din SUA sau Europa fiind cele care duc piata intr-o directie sau alta.
 
In acest context, in care investitorii sunt mult mai atenti la stirile economice externe, cresterile din ultima perioada au acoperire prin faptul ca majoritatea indicilor externi au consemnat cresteri insemnate. Cresterile au venit pe fondul anticiparilor cu privire la iesirea din criza in viitorul apropiat si la fel ca indicii externi, indicii BVB anticipeaza revigorarea economiei autohtone si reinceperea cresterilor.  
 

Cat de corecta este corelatia cu bursele externe?

 
Raman totusi doua intrebari legate de cat de corecta este corelatia pietei noastre cu evolutiile burselor externe, in tot acest context intern foarte negativ si daca cresterea economica pe care o anticipeaza indicii BVB va veni si cand va veni. Corelatia este cat se poate de normala si vine pe fondul comportamentului similar al investitorilor din toate pietele. Investitorii autohtoni acorda o atentie sporita stirilor venite pe plan extern, deoarece criza actuala este una importata de pe pietele mari si nu s-a dezvoltat la nivel local, astfel fiind de asteptat ca si iesirea din criza sa fie tot una venita din exterior. In ceea ce priveste revenirea economiei romanesti, majoritatea parerilor converg spre ideea ca inceputul anului viitor poate aduce primul trimestru de crestere.
 
In aceste conditii, anticiparile investitorilor pot fi considerate cat se poate de fundamentate si daca analizam evolutia total contrara a indicilor BVB si a cresterii economice pe toata perioada iulie 2007- martie 2009 este posibil ca aceste anticipari sa fie cat se poate de corecte. In toata aceasta perioada, indicii au scazut cu peste 80% in timp ce economia crestea cu peste 7% pe parcursul anului 2008. Un alt aspect foarte important este faptul ca piata a atins minimele la sfarsitul primului trimestru, trimestru in care economia a consemnat prima scadere economica.
 
Concluzia este ca probabil intre evolutia indicilor BVB si a economiei exista un decalaj de cateva trimestre. Acest decalaj este explicat prin faptul ca in Romania criza s-a facut simtita mult mai tarziu decat in economiile dezvoltate care au inceput sa inregistreze scaderi cu cateva trimestre inainte. In acest context daca indicii BVB au urmarit indeaproape evolutiile acestor economii in scadere, era normal sa apara un decalaj destul de mare fata de evolutia PIB-ului.       
  
Rezultatele financiare raportate de companiile listate pe Wall Street precum si scaderea economiei SUA cu doar 1% in T2 au readus optimismul pe pietele de capital dezvoltate. Cresterile economice de 0,3% consemnate in T2 de cele mai mari economii ale zonei EURO, Franta si Germania, intaresc asteptarile investitorilor cu privire la iesirea economiei mondiale din recesiune.
 
Semnalele pozitive venite din economiile dezvoltate care par ca se apropie de iesirea din criza pot ajuta si economia autohtona sa isi incetineasca ritmul scaderii economice, prin simplul fapt ca presiunile asupra monedei nationale nu mai sunt la fel de mari ca la inceputul anului sau pesimismul investitorilor vis-à-vis de zona tarilor est europene nu mai este atat de accentuat, iesirile de capital din aceste tari fiind astfel temperate. La fel cum scaderea economiei romanesti a fost determinata de criza globala, este de asteptat ca intrarea pe plus sa fie datorata tot evolutiilor economiilor dezvoltate si nu neaparat conditiilor interne.
 
In concluzie, chiar daca la o prima vedere cresterile indicilor BVB par usor speculative in acest moment, cresterea volumelor de tranzactionare poate transforma aceasta crestere in una pe termen mai lung, iar in momentul in care economia va confirma optimismul investitorilor preturile actiunilor pot fi mai sus decat in acest moment. Corectiile pietei pe termen scurt nu sunt excluse, insa cred ca pe un orizont de timp mai lung, daca tarile dezvoltate vor confirma iesirea din criza, trendul de crestere se mai poate mentine cateva luni.
 
Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii

Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti
Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti

Cand pretul actiunilor este tentant, investitorii pot face abstractie de contextul economic complicat, iar ofertele publice se pot închide cu succes, uneori cu suprasubscriere.

16 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus