Exista solutii pentru IMM-uri in perioada de criza?

Admitem ca ne aflam intr-o perioada de criza globala si Romania este mai mult sau mai putin afectata. Ne indreptam privirea catre ecomonia nationala si vedem ca sunt afectate sectoare care pana mai deunazi aveau profituri insemnate. Solutiile nu tin numai de autoritati sau de banci, ci trebuie sa imbrace forma unui „acord tripartit”.

Nu stiu daca criza trebuie sa ne faca sa gandim si sa ne structuram altfel afacerile decat e normal, si anume in termeni de profitabilitate. Acum , insa , devenim mai constienti de ceea ce inseamna stabilirea prioritatilor, a resurselor, importanta fundamentarii deciziilor, eficientizarea costurilor. De fapt, asta se intampla: criza ne determina sa devenim mai constienti.

Remarcabil este faptul ca, asa cum arata statisticile, 90% din falimentele inregistrate in randul IMM-urilor sunt cauzate de sechestrele instituite de stat. Atunci, intrebarea fireasca este: ce solutii are statul pentru IMM-urile romanesti in aceasta perioada de criza?

O prima solutie ar trebui oferita de institutiile statului prin plata datoriilor pe care acesta le are catre mediul de afaceri, iar in contrapartida bancile (EximBank, fondurile de garantare) sa ofere finantari si garantii.

In opinia mea, un asemenea „acord tripartit” ar putea sa rezolve foarte multe din probleme IMM-urilor:
  • statul – prin onorarea datoriilor catre firme,
  • banca comerciala / EximBank – prin acordarea de finantari pentru capital de lucru sau investitii si
  • Fondurile de Garantare / EximBank – prin acordarea de garantii pentru securizarea creditelor obtinute de la bancile comerciale/ EximBank.
Asa cum citim in media de business sunt banci care au lansat programe / masuri anti-criza, altele prefera sa analizeze punctual fiecare client din portofoliu in parte. Sunt convinsa ca nici o banca nu „doarme linistita” fara sa caute solutii impreuna cu clientii lor de restructurare / reesalonare a portofoliului de credite angajate.

EximBank, de asemenea, a adoptat un plan de masuri anticriza, luand din considerare necesitatile de finantare ale agentilor economici si tendinta de crestere a gradului de colaterizare impus de bancile comerciale in aceasta perioada.

Astfel, EximBank a eliminat unele comisioane si a redus cu 50% altele aplicabile garantiilor, finantarilor si asigurarilor in numele si contul statului.
 
Cred ca sistemul bancar si fondurile de garantare se preocupa de identificarea acelor solutii care sa ofere IMM-urilor si companiilor posibilitatea depasirii cu brio a perioadei in care ne aflam.

Ramane doar ca mediul de afaceri sa fie bine informat asupra solutiilor existente, sa solicite sprijinul partenerilor lor – bancile, EximBank, Fondurile de garantare si , totodata sa aiba sprijinul statului prin toate parghiile care-i sunt la indemana (de la esalonarea datoriilor la bugetul de stat aparute pe fondul crizei si pana la incurajarea societatilor autohtone).

Cel mai vulnerabil punct al IMM-urilor este slaba capitalizare

Marele atuu al IMM-urilor il reprezinta capacitatea ridicata de adaptare la fluctuatiile mediului economic si de a-si reorienta activitatea. Sunt entitati mult mai usor de controlat datorita dimensiunilor reduse.Stimuleaza concurenta.

Pot fi considerate „incubatoare” de personal , unde acesta se perfectioneaza spre a se indrepta catre companiile mari.

Cel mai important dezavantaj in cazul intreprinderilor mici si mijlocii il constituie , de regula lipsa resurselor financiare, slaba capitalizare.

In majoritatea cazurilor, peste 80%, conducerea este asigurata de proprietar, care nu are intotdeauna pregatirea necesara.

Sunt mai „meteorice” decat companiile mari, au un ritm ridicat de aparitie si disparitie. Datorita numarului lor mare fac greu distinctia intre concurentii principali si ceilalti concurenti. Ca rezultat nu stiu cum sa rectioneze la acesti concurenti.

Cine va suferi cel mai mult de pe urma crizei?

Cele mai afectate companii sunt cele din domenii pana de curand infloritoare: vezi piata rezidentiala si de birouri (sectorul imobiliar), prin asimilare segmentul constructiilor, materialelor de constructii si tot ce e legat de aceasta piata.

Afectate sunt si sectorul auto(constructori, dealeri, furnizori de materii prime, materiale pentru acest sector), industria metalurgica, chimica, textilelor (as spune chiar industria, in general).

Vor avea de suferit in egala masura IMM-uri si companii mari. Criza de lichiditate se manifesta pe aproape toate segmentele.

Start-up-urile reprezinta o alta categorie de companii care vor fi afectate in contextul in care nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune.

Societatile care au contractat credite in euro, fara sa aiba sustinere pe incasari in aceasta moneda vor avea de asemenea de suferit. Deprecierea monedei nationale va impacta negativ asupra cash-flowlui acestor societati.

In plus, societatile care importa materii prime, marfuri, cu desfacere pe plan intern, vor inregistra pierderi din diferente de curs valutar.

Companiile „producatoare” de materii prime si tot ceea ce e legat de materiile prime. Volatilitatea pretului acestora afecteaza si valoarea companiilor care opereaza in sectoarele respective.

Beatrice Constantin este director de vanzari la Eximbank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus