Nu stiu daca criza trebuie sa ne faca sa gandim si sa ne structuram altfel afacerile decat e normal, si anume in termeni de profitabilitate. Acum , insa , devenim mai constienti de ceea ce inseamna stabilirea prioritatilor, a resurselor, importanta fundamentarii deciziilor, eficientizarea costurilor. De fapt, asta se intampla: criza ne determina sa devenim mai constienti.
O prima solutie ar trebui oferita de institutiile statului prin plata datoriilor pe care acesta le are catre mediul de afaceri, iar in contrapartida bancile (EximBank, fondurile de garantare) sa ofere finantari si garantii.
EximBank, de asemenea, a adoptat un plan de masuri anticriza, luand din considerare necesitatile de finantare ale agentilor economici si tendinta de crestere a gradului de colaterizare impus de bancile comerciale in aceasta perioada.
Ramane doar ca mediul de afaceri sa fie bine informat asupra solutiilor existente, sa solicite sprijinul partenerilor lor – bancile, EximBank, Fondurile de garantare si , totodata sa aiba sprijinul statului prin toate parghiile care-i sunt la indemana (de la esalonarea datoriilor la bugetul de stat aparute pe fondul crizei si pana la incurajarea societatilor autohtone).
Marele atuu al IMM-urilor il reprezinta capacitatea ridicata de adaptare la fluctuatiile mediului economic si de a-si reorienta activitatea. Sunt entitati mult mai usor de controlat datorita dimensiunilor reduse.Stimuleaza concurenta.
Cel mai important dezavantaj in cazul intreprinderilor mici si mijlocii il constituie , de regula lipsa resurselor financiare, slaba capitalizare.
Sunt mai „meteorice” decat companiile mari, au un ritm ridicat de aparitie si disparitie. Datorita numarului lor mare fac greu distinctia intre concurentii principali si ceilalti concurenti. Ca rezultat nu stiu cum sa rectioneze la acesti concurenti.
Cele mai afectate companii sunt cele din domenii pana de curand infloritoare: vezi piata rezidentiala si de birouri (sectorul imobiliar), prin asimilare segmentul constructiilor, materialelor de constructii si tot ce e legat de aceasta piata.
Vor avea de suferit in egala masura IMM-uri si companii mari. Criza de lichiditate se manifesta pe aproape toate segmentele.
Societatile care au contractat credite in euro, fara sa aiba sustinere pe incasari in aceasta moneda vor avea de asemenea de suferit. Deprecierea monedei nationale va impacta negativ asupra cash-flowlui acestor societati.
Companiile „producatoare” de materii prime si tot ceea ce e legat de materiile prime. Volatilitatea pretului acestora afecteaza si valoarea companiilor care opereaza in sectoarele respective.
Beatrice Constantin este director de vanzari la Eximbank.
Distribuie articolul
Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
6 Septembrie 2018 | IMM
Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.
30 August 2018 | IMM
De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.
1 August 2018 | IMM
Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.
20 Iulie 2018 | IMM