Exista solutii pentru IMM-uri in perioada de criza?


Admitem ca ne aflam intr-o perioada de criza globala si Romania este mai mult sau mai putin afectata. Ne indreptam privirea catre ecomonia nationala si vedem ca sunt afectate sectoare care pana mai deunazi aveau profituri insemnate. Solutiile nu tin numai de autoritati sau de banci, ci trebuie sa imbrace forma unui „acord tripartit”.

Nu stiu daca criza trebuie sa ne faca sa gandim si sa ne structuram altfel afacerile decat e normal, si anume in termeni de profitabilitate. Acum , insa , devenim mai constienti de ceea ce inseamna stabilirea prioritatilor, a resurselor, importanta fundamentarii deciziilor, eficientizarea costurilor. De fapt, asta se intampla: criza ne determina sa devenim mai constienti.

Remarcabil este faptul ca, asa cum arata statisticile, 90% din falimentele inregistrate in randul IMM-urilor sunt cauzate de sechestrele instituite de stat. Atunci, intrebarea fireasca este: ce solutii are statul pentru IMM-urile romanesti in aceasta perioada de criza?

O prima solutie ar trebui oferita de institutiile statului prin plata datoriilor pe care acesta le are catre mediul de afaceri, iar in contrapartida bancile (EximBank, fondurile de garantare) sa ofere finantari si garantii.

In opinia mea, un asemenea „acord tripartit” ar putea sa rezolve foarte multe din probleme IMM-urilor:
  • statul – prin onorarea datoriilor catre firme,
  • banca comerciala / EximBank – prin acordarea de finantari pentru capital de lucru sau investitii si
  • Fondurile de Garantare / EximBank – prin acordarea de garantii pentru securizarea creditelor obtinute de la bancile comerciale/ EximBank.
Asa cum citim in media de business sunt banci care au lansat programe / masuri anti-criza, altele prefera sa analizeze punctual fiecare client din portofoliu in parte. Sunt convinsa ca nici o banca nu „doarme linistita” fara sa caute solutii impreuna cu clientii lor de restructurare / reesalonare a portofoliului de credite angajate.

EximBank, de asemenea, a adoptat un plan de masuri anticriza, luand din considerare necesitatile de finantare ale agentilor economici si tendinta de crestere a gradului de colaterizare impus de bancile comerciale in aceasta perioada.

Astfel, EximBank a eliminat unele comisioane si a redus cu 50% altele aplicabile garantiilor, finantarilor si asigurarilor in numele si contul statului.
 
Cred ca sistemul bancar si fondurile de garantare se preocupa de identificarea acelor solutii care sa ofere IMM-urilor si companiilor posibilitatea depasirii cu brio a perioadei in care ne aflam.

Ramane doar ca mediul de afaceri sa fie bine informat asupra solutiilor existente, sa solicite sprijinul partenerilor lor – bancile, EximBank, Fondurile de garantare si , totodata sa aiba sprijinul statului prin toate parghiile care-i sunt la indemana (de la esalonarea datoriilor la bugetul de stat aparute pe fondul crizei si pana la incurajarea societatilor autohtone).

Cel mai vulnerabil punct al IMM-urilor este slaba capitalizare

Marele atuu al IMM-urilor il reprezinta capacitatea ridicata de adaptare la fluctuatiile mediului economic si de a-si reorienta activitatea. Sunt entitati mult mai usor de controlat datorita dimensiunilor reduse.Stimuleaza concurenta.

Pot fi considerate „incubatoare” de personal , unde acesta se perfectioneaza spre a se indrepta catre companiile mari.

Cel mai important dezavantaj in cazul intreprinderilor mici si mijlocii il constituie , de regula lipsa resurselor financiare, slaba capitalizare.

In majoritatea cazurilor, peste 80%, conducerea este asigurata de proprietar, care nu are intotdeauna pregatirea necesara.

Sunt mai „meteorice” decat companiile mari, au un ritm ridicat de aparitie si disparitie. Datorita numarului lor mare fac greu distinctia intre concurentii principali si ceilalti concurenti. Ca rezultat nu stiu cum sa rectioneze la acesti concurenti.

Cine va suferi cel mai mult de pe urma crizei?

Cele mai afectate companii sunt cele din domenii pana de curand infloritoare: vezi piata rezidentiala si de birouri (sectorul imobiliar), prin asimilare segmentul constructiilor, materialelor de constructii si tot ce e legat de aceasta piata.

Afectate sunt si sectorul auto(constructori, dealeri, furnizori de materii prime, materiale pentru acest sector), industria metalurgica, chimica, textilelor (as spune chiar industria, in general).

Vor avea de suferit in egala masura IMM-uri si companii mari. Criza de lichiditate se manifesta pe aproape toate segmentele.

Start-up-urile reprezinta o alta categorie de companii care vor fi afectate in contextul in care nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune.

Societatile care au contractat credite in euro, fara sa aiba sustinere pe incasari in aceasta moneda vor avea de asemenea de suferit. Deprecierea monedei nationale va impacta negativ asupra cash-flowlui acestor societati.

In plus, societatile care importa materii prime, marfuri, cu desfacere pe plan intern, vor inregistra pierderi din diferente de curs valutar.

Companiile „producatoare” de materii prime si tot ceea ce e legat de materiile prime. Volatilitatea pretului acestora afecteaza si valoarea companiilor care opereaza in sectoarele respective.

Beatrice Constantin este director de vanzari la Eximbank.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus