top banner

Creditele in lei primesc un nou impuls de scumpire

26 Iunie 2008 | Autor: Marius Serban

Prin majorarea dobanzii de politica monetara de la 9,75% la 10%, BNR indeamna din nou bancile sa scumpeasca imprumuturile in lei. Analistii nu exclud noi cresteri ale dobanzilor de catre banca centrala pana la finele anului.
 
Decizia BNR face posibila continuarea tendintei de scumpire a imprumuturilor in lei. Randamentele interbancare – care exprima costul la care bancile se imprumuta intre ele – au reactionat deja, indicele Robor la 1 luna avansand de la 11,8% la 11,94%.
 
Foarte multe banci indexeaza dobanda din contractele clientilor in functie de acest indicator, ceea ce inseamna ca daca el creste, ratele devin mai mari.
 
                                                                Imprumuturile ar putea deveni mai costisitoare
 
Evolutia Robor este influentata insa nu numai de deciziile BNR ci si de lichiditatea din piata si de asteptarile bancherilor cu privire la reactia pe viitor a bancii centrale. Iar, pentru moment, ambii factori favorizeaza scumpirea imprumuturilor in lei.
 
Cum criza de pe pietele financiare nu da semne ca se va incheia, bancile autohtone se vad nevoite sa apeleze mai mult la piata locala pentru a-si procura resurse financiare. Iar, acest lucru a facut ca dobanzile de pe piata interbancara sa depaseasca cu mult ratele practicate de BNR.
 
In plus, analistii cred ca banca centrala nu si-a incheiat ciclul de majorare a dobanzilor si noi decizii similare sunt asteptate pana la finele anului.
 
Ilker Domac, analist la Citibank, crede ca acum nu este in nici un caz momentul ca banca centrala sa se relaxeze. « Noi sustinem ca supraincalzirea economiei si dezechilibrele externe ridicate justifica o intarire mai depare a politicii monetare. Drept urmare, nu excluden noi majorari de dobanda pe parcursul acestui an », afirma Domac.
 
Rata anuala a inflatiei a urcat la 8,46% in luna mai 2008, fiind cu multe peste obiectivul de 3,8% stabilit de BNR pentru acest an. In plus din luna iulie, Credit Europe Bank estimeaza ca inflatia ar putea ajunge la 9,5%, avand in vedere ca, de luna viitoare, s-au anuntat majorari cu 12,5% la pretul gazelor naturale si cu 5,3% la energia electrica.
 
Si cu cat inflatia creste mai mult, cu atat sunt sanse mai mari ca BNR sa recurga la o noua majorare de dobanda.
 
Castiguri mai mari pentru deponenti
 
Daca cei care s-au imprumutat in lei vor avea de suferit, persoanele care economisesc vor castiga mai multi bani. Majoritatea bancilor au operat cresteri substantiale pentru dobanzile la depozite in ultimele luni, randamentele bonificate depasind pragul de 10%.
 
Dobanzile pe termen scurt au primit pana acum cele mai mari bonusuri, iar acest lucru s-ar putea accentua dupa ultima decizie BNR.
 
Pe termen mediu, este de asteptat ca inflatia sa revina insa pe o traiectorie descendenta, ceea ce va trage in jos si dobanzile la lei. Din aceasta perspectiva, este recomandat ca deponentii sa profite de actuala conjunctura si sa aleaga depozitele cu dobanzile fixe, care le garanteaza castigul pana la scadenta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul