top banner

Companiile vor putea face reclamatii pentru transferurile bancare

29 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Protectia consumatorului se va extinde si in zona transferurilor bancare efectuate de catre companii, care vor putea reclama bancile daca serviciile furnizate sunt deficitare. Noul cadru legistativ urmeaza sa intre in vigoare pana in noiembrie 2009. Principala problema este ca nu s-a gasit institutia care sa se ocupe de rezolvarea plangerilor.
Directiva Serviciilor de Plati, adoptata la nivelul Uniunii Europene, constituie baza legala pentru crearea unei piete unice a platilor la nivel european. Obiectivul principal este sa permita efectuarea de transferuri bancare intre statele membre la fel de usor, sigur si eficient ca si cele nationale.
Transpunerea legislatiei europene se realizeaza in cooperare de BNR, Ministerul  Finantelor Publice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Departamentul de Afaceri Europene (DAE) din cadrul Guvernului si trebuie finalizata pana la 1 noiembrie 2009.
Fiecare stat membru trebuie sa adopte masurile necesare pentru a garanta ca prevederile Directivei sunt respectate, iar reclamatiile de la consumatori si sanctiunile privind serviciile de plata vor fi administrate de catre autoritati imputernicite.
In cazul persoanelor fizice, ANPC are rolul sa asigure ca drepturile lor sunt respectate. Autoritatea are un rol mai complex si supravegheaza deja modul in care se respecta totalitatea drepturilor consumatorilor de servicii financiare, nu numai cele privind platile.
"Am aparut dintr-o necesitate deoarece nu mai era nimeni care sa vrea sa se ocupe de acest domeniu (n.r. drepturile consumatorilor de servicii financiare)", a precizat Mihail Meiu, director in cadrul ANPC.

Se cauta un supraveghetor!
In cazul clientilor companii, lucrurile nu sunt insa la fel de clare, cel putin in domeniul platilor, unde noua directiva impune existenta unei institutii publice care sa vegheze si la respectarea drepturilor acestora.
Autoritatile romane nu s-au hotarat pana in prezent cine va supraveghea respectarea prevederilor Directivei si cine va asigura dialogul intre banci si clientii companii.
"La mijlocul lunii mai, va fi publicat spre dezbatere publica textul actului normativ privind transpunerea Directivei in legislatia nationala. Din acesta vor lipsi anumite aspecte, daca nu reusim sa le rezolvam pana atunci, respectiv  relatia consumatorilor persoane juridice cu bancile privind platile", a precizat Rodica Lupu, consilier in cadrul DAE.

Bancile vor putea fi sanctionate
Conform Directivei, fiecare stat membru trebuie sa stabileasca regimul sanctiunilor aplicabile bancilor, in cazul incalcarii legislatiei, si de asemenea, trebuie sa garanteze ca acestea vor fi aplicate.
Mai mult, sanctiunile trebuie sa fie efective, nu doar avertismente, sa fie proportionale cu abaterea constatata si cu efect de descurajare.
Odata cu nivelul sanctiunilor, fiecare stat membru are sarcina sa stabileasca si autoritatea competenta care va supraveghea aplicarea legislatiei si sa instiinteze Comisia Europeana cu privire la acest aspect pana la 1 noiembrie 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul