Tot pietele externe vor da trendul la BVB

In acest an, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o apreciere de 3,48% masurata de evolutia BET XT in euro. Performanta este comparabila cu piata din Polonia, dar in mod surprinzator se situeaza mult sub principalele actiuni listate la bursa din Ungaria, care s-au apreciat in medie cu 24% de la inceputul anului, cam tot atat cat piata de la Viena.  
 
Rezultatele financiare pentru primele trei luni si perspectivele pentru intregul an nu sunt motive care sa justifice o apreciere suplimentara substantiala in 2009 pentru actiunile de la BVB. Raportat la valoarea inregistrata pe 24 februarie, cresterea indicelui BET-XT (calculata in euro) este de peste 75%, ceea ce a facut ca multe companii, deja sa nu mai poata fi considerate ieftine de investitori tinand seama ca se inregistreaza un recul al cifrei de afaceri, dar mai ales al profitabilitatii.
 

Nu au crescut numai actiunile care au “meritat”

 
Cea mai importanta motivatie a cresterii cotatiilor incepand cu ultima saptamana din februarie a fost faptul ca preturile actiunilor la BVB coborasera la valori nejustificat de reduse. Scaderea avea loc in contexul deteriorarii climatului economic si al valului de pesimism si incertitudine in randul investitorilor si analistilor, ce au fost coplesiti de un cumul de stiri negative fara precedent.
 
In plus pentru actiuni precum cele din sectorul energetic (Transelectrica, dar in primul rand Transgaz) sau al industriei farmaceutice (Antibiotice, Biofarm), adica asa-numitele sectoare defensive, anomaliile in ceea ce priveste nivelul de evaluare au fost cu atat mai evidente.
 
Nu intamplator cresterile cotatiilor de la inceputul anului pentru Transgaz, Antibiotice si Biofarm au fost substantiale, adica 28%, 37% si respectiv 86%. Rezultatele financiare ale acestor societati nu vor inregistra un recul in 2009 comparativ cu 2008, sectoarele si respectiv afacerile respective fiind mult mai protejate de contractia cererii si scaderea bonitatii financiare a clientilor ce este specifica unei perioade de recesiune economica.
 
Transelectrica este intr-o situatie speciala in 2009, datorita autoritatii de reglementare care nu accepta sa mareasca tariful pentru serviciul de transport in compensatie la scaderea mult peste parametrii bugetati a cantitatii de energie electrica transportata. Insa, in 2010, nu va putea fi evitata o recuperare a veniturilor nerealizate din 2009 si tariful de transport va permite un rezultat operational cu mult peste 2009. Ca atare in 2010, Transelectrica prezinta argumente pentru a fi o investitie interesanta.
 

Oportunitati in perioada de criza

 
Se vede astfel ca si in vremurile dificile exista oportunitati pentru cei care au un bagaj de informatii adecvat despre economie si companiile listate, precum si capacitatea de a stapani cateva tehnici importante de analiza.
 
Dar mai ales diferenta intre investitori este facuta de stapanirea de care dau dovada in timp, pentru ca nu este usor ca dupa ce iti piezi mai mult de jumatate din bani la bursa, sa mai ai curaj si sa mai risti bani “proaspeti” care ar putea foarte bine sa stea in depozite la banci. Cum insa, de regula, orice mare investitor de succes a avut in trecut un esec ce l-a facut sa piarda multi bani, se poate ca perioada ce a trecut sa fi maturizat o parte din micii investitori de la bursa.
 
Castigatorii vor fi cei care vor avea curajul si flerul sa intre in jocul investitiilor in actiuni cat mai devreme pentru a prinde viitoarele cresteri ale emitentilor despre care considera ca sunt (chiar in actualul context economic) in mod evident subevaluati.
 
In afara de societatile mentionate mai sus sunt cateva exemple de companii care au adus castiguri substantiale celor ce au avut norocul sau intuitia sa mizeze pe acestea, in ciuda faptului ca nu se cunosc prea multe informatii despre ele si ca atare prezinta un risc mai ridicat.
 
Motivul principal al unor dublari (sau chiar mai mult) a preturilor de tranzactionare pentru societati precum Bermas, Alumil, Boromir, Altur il reprezinta faptul ca preturile ajunsesera foarte reduse si nu atat faptul ca, in 2009, le-ar astepta un viitor mult mai bun. Ba chiar dimpotriva, multora dintre acestea le merge mult mai prost in acest an.
 
Bancile au inregistrat noi scaderi ale cotatiilor in 2009, ceea ce nu este surprinzator, rezultatele lor financiare urmand sa reflecte din plin deteriorarea calitatii portofoliului de credite si, in consecinta, inregistrarea de provizioane consistente, ce vor reduce drastic profiturile comparativ cu 2008.
 
In ceea ce priveste SIF-urile - care genereaza peste 40% din tranzactiile de la BVB - situatia este mai speciala. Desi ele depind de modul in care bancile sunt apreciate la bursa, cotatiile SIF-urilor s-au apreciat sensibil, indicele BET FI crescand cu 24% de la inceputul anului. Explicatia consta in faptul ca raportat la evaluarea pe care bursa o dadea pentru BRD si Banca Transilvania la sfarsitul anului trecut, capitalizarea SIF-urilor ajunsese nejustificat de redusa. Si atunci, in 2009, am asistat doar la o partiala corectie a anomaliei, in ceea ce priveste raportul dintre capitalizarea principalelor banci si a celor cinci SIF-uri.
 

Pietele mature vor dicta trendul, nu insa si amplitudinea variatiilor de pret

 
Este greu de spus la ce nivel al indicilor va inchide bursa sfarsitul anului pentru ca exista inca multe variabile greu de previzionat, dar exista in schimb cateva elemente ce ar putea fi luate in considerare.
 
In mod clar, ca si pana in prezent, trendul va continua sa fie dat de pietele mature. Ultima previziune a FED este ca economia americana va recupera scaderea inregistrata in aceasta recesiune (al carei punct final este inca dificil de prevazut) in circa 5-6 ani. Prin urmare, nici pietele de actiuni dupa un (eventual) “raliu” de stabilizare, nu au nici un motiv sa aiba un galop de sanatate si sa se transforme in multiplicatoare de averi pentru aventurierii care “pandesc” tot mai stresati bursa, gandind ca asa ocazie de imbogatire apare o data la 50 de ani. Ca atare o crestere medie de 5-15% pe an dupa asa numitul “moment zero” ar fi rezonabila pentru o piata de capital matura.
 
Cat priveste evolutia BVB, pe masura ce lunile vor trece numai trendul va fi in linie cu pietele mature, pentru ca amplitudinea cresterilor cotatiilor va fi data de performantele financiare ale companiilor de la Bucuresti. Fiind o competitie intre burse in ceea ce priveste oferta de emitenti se vor vedea diferente foarte mari intre performantele acestora, dupa cum investitorii straini le vor prefera intr-o masura mai mare sau mai mica. Din acest punct de vedere nu trebuie sa uitam ca BVB sta foarte prost comparativ cu pietele din Polonia, Cehia, Ungaria, ca sa nu vorbim de pietele din zona euro. 
 
Ca atare cu trecerea timpului nu vom mai vedea multe cresteri de preturi de peste 50% inregistrate pentru emitenti de la BVB in intervale de timp de doua-trei luni. Sau oricum nu va mai fi cazul sa asistam la astfel de “raliuri” la companiile importante, ce sunt urmarite mai atent de investitori si analisti. 
 
 
Performante de la inceputul anului
21-Mai-09
 
Moneda locala (%)
Euro (%)
Romania
BET-XT
8.34
3.48
Europa Centrala si de Est
NTX
-
8.26
Austria
ATX
-
20.34
Austria
ATX Prime
-
24.49
Croatia
CROBEX
9.84
10.57
Cehia
PX
8.15
8.15
Ungaria
BUX
24.32
24.32
Polonia
WIG
9.01
2.33
Polonia
WIG 20
2.27
-3.99
Rusia
IRTS
58.47
59.99
Serbia
BELEX 15
5.76
0.24
Slovenia
SBI
-
10.47
Gemania
DAX
-
1.88
Europa
DJ Euro
-
-1.13

Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Pariul pe indici, bun si in momentele de incertitudine la bursa
Pariul pe indici, bun si in momentele de incertitudine la bursa

Bursa de Valori a inceput anul 2022 pe o tendinta de scadere a lichiditatii, desi s-au bifat noi maxime istorice pentru indicele BET, iar volatilitatea poate fi cuvantul de ordine pentru acest an.

13 Ianuarie 2022 | Investitii (fonduri + burse)

Joburi pentru 2022: dezvoltator imobiliar in Metavers
Joburi pentru 2022: dezvoltator imobiliar in Metavers

Precum achizitiile de proprietati imobiliare in Second Life in urma cu 15 ani, speculatiile cu terenurile virtuale din Metavers sunt acum la mare moda.

29 Decembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?
Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?

Euforia plasamentelor in actiuni si crypto poate pali sau chiar lasa locul depresiei, preturile mari la energie vor fi corectate abia dupa inchiderea unor mari capacitati industriale, pretul imobiliarelor si dobanzile vor merge in sens invers.

27 Decembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

De ce nu putem cumpara titluri de stat Tezaur online?
De ce nu putem cumpara titluri de stat Tezaur online?

Daca in cazul certificatelor de trezorerie din cadrul programului Fidelis achizitiile se pot face direct din platforma brokerilor, pentru titlurile din programul Tezaur fiecare investitor trebuie sa ajunga personal la Posta sau la Trezorerie, pierzand timp pretios.

7 Decembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Piata Forex

Piata valutara  internationala sau FOREX este locul unde valutele sunt cotate si convertite. Despre FOREX, ce inseamna CFD, cotatiile instrumentelor financiare, termenii de baza, analiza pietei, exemple de tranzactie si ce face brokerul in Ghidul Piata Forex.

Prognoza cursului de schimb

Analiza fundamentala in relatia cu piata Forex reprezinta o analiza a indicatorilor economici si a dinamicii lor. Previzionarea cursului valutar pe baza indicatorilor economici, impactul dobanzii de referinta in cursul de schimb, interpretarea Produsului Intern Brut, impactul somajului asupra cursului de schimb si indicatorii inflatiei in Ghidul co

Analiza tehnica

In Ghidul Analiza tehnica gasesti tot ce vrei sa stii despre Indicatori si Oscilatori: Media Mobila, MACD, RSI, Benzile Bollinnger

Inapoi sus