Ministerul Finantelor propune ca orice companie sa plateasca un impozit pe profit minim de 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai putin de 6.500 lei pe an.
Evident, chiar si cei care detin rezerve pentru a depasi criza, vor fi afectati de impozitul forfetar. Astfel, in loc sa foloseasca banii pentru investitii, ei vor vira sumele la buget. La nivel macroeconomic, acest lucru se poate traduce printr-o reducere a investitiilor si o crestere economica mai lenta. Ce sanse exista ca acest scenariu sa se produca?
Politica fiscala afecteaza activitatea economica prin doua canale: impozitarea si cheltuielile publice. In functie de modul in care sunt dozate aceste doua instrumente, efectul poate fi diferit de teoria conventionala.
Ei au ajuns la concluzia ca impozitarea are un efect mai mic asupra economiei decat cheltuielile publice. Cel mai mare impact il au salariile din sectorul public si ajutoarele sociale. Daca acestea se majoreaza, atunci ele pun presiune pe salariile din sectorul privat. Companiile sunt fortate sa suporte costuri salariale mai mari, astfel ca profiturile lor scad si raman cu mai putini bani pentru investitii. Acest efect s-a resimitit din plin la noi in perioada 2007-2008 cand salariile bugetarilor au avansat foarte rapid.
Atunci cand salariile din sectorul public se reduc, efectul este invers, spun autorii studiului. O scadere cu 1% in PIB a cheltuielilor guvenamentale cu salariile determina o crestere imediata cu 0,5% in PIB a investitiilor si cu aproape 2% in PIB intr-un interval de 2 ani (cumulativ). Astfel, daca guvernul actual va mentine o politica stricta a veniturilor, acest lucru poate incuraja investitiile din sectorul privat.
Cresterea impozitarii reduce, de asemenea, profitul si investitiile companiilor, dar efectul este mai mic decat in cazul de mai sus. Taxele se resimt cel mai puternic la nivelul companiilor atunci cand se majoreaza impozitul pe salarii. Angajatii vor solicita ca venitul net sa fie mentinut, ceea ce impune costuri mai mari pentru companii. Chiar si asa, insa, o majorare a taxelor cu 1% din PIB va reduce investitiile cu mai putin de 0,2% din PIB, conform studiului amintit.
In concluzie, o politica fiscala restrictiva poate avea un efect favorabil asupra economiei, daca majorarea taxelor este insotita de o reducere corespunzatoare a salariillor din sectorul public.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.
1 Septembrie 2020 | IMM
Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.
29 Iulie 2020 | IMM
IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.
29 Aprilie 2020 | IMM
Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
6 Septembrie 2018 | IMM