top banner

Euro este la 4,06 lei. Cursul mai are inca potential de apreciere

25 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Analistii considera ca potentialul de apreciere a leului nu este epuizat, desi euro a ajuns sa valoreze mai putin de 4,07 lei. Cursul euro-leu nu va mai scadea insa la fel de alert ca pana acum, mai ales ca un leu puternic nu stimuleaza exporturile care pot fi principala resursa de relansare a economiei.
“Potentialul de apreciere al leului nu pare epuizat, iar depasirea pragului de 4 lei pentru un euro este posibila insa o apreciere mult mai ampla ar putea fi controlata de eventuale interventii ale bancii centrale”, a spus Vlad Muscalu, economist la ING Bank. El nu exclude o scadere a cursului pana sub 4 lei pentru un euro.
“Cred ca in momentul de fata limita de apreciere a leului este dictata in mare masura de interventiile BNR. Un leu relativ slab este foarte important pentru relansarea economica si din acest motiv cred ca o astfel de situatie va fi favorizata de BNR, inclusiv prin continuarea scaderii dobanzilor”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.
Si Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, considera ca leul se poate aprecia in continuare, insa “nu este de dorit ca aceasta apreciere sa fie rapida sau foarte puternica. Motorul care trage economia din recesiune este exportul. In acest context competitivitatea exporturilor trebuie mentinuta si chiar stimulata", sustine acesta.

Leul castiga treptat teren

Inceputul lui 2010 a adus un leu din ce in ce mai puternic. Cursul euro-leu a coborat treptat de la peste 4,2 in ianuarie 2010 la 4,06 in prezent.
Joi, 25 martie, cursul oficial publicat de BNR a fost de 4,0653, un nivel atat de scazut nemaifiind intalnit din ianuarie 2009.
“Fara indoiala, fundamentele economice ale leului sunt in acest moment mult mai bune decat la inceputul anului 2009”, a spus Ionut Dumitru.
La inceputul lui 2009, riscul de tara al Romaniei era de peste 670 de puncte de baza, iar acum acesta este evaluat la aproximativ 150 puncte de baza. Scaderea a dus la imbunatatirea perspectivei investitorilor straini asupra tarii noastre si, implicit, la aprecierea monedei nationale.
“Aprecierea leului de la inceputul anului 2010 si pana in prezent s-a produs pe un fond de imbunatatire a sentimentului pe pietele internationale, inclusiv pe pietele din Europa Centrala si de Est, chiar daca dobanzile in piata monetara in Romania au scazut substantial si sunt in acest moment la nivele foarte scazute”, a explicat Ionut Dumitru.

Aprecierea are sustinere in economie

“Leul este de asemenea favorizat de perspectivele de crestere ale economiei romanesti ce pot parea atractive pentru investitorii pe termen mediu sau lung”, considera Vlad Muscalu.
Si fundamentele economiei romanesti s-au schimbat fata de aceeasi perioada a anului trecut. “Corelatia productivitate - salarii s-a imbunatatit substantial, deficitul de cont curent s-a ajustat, fiind in acest moment la un nivel sustenabil, iar datoria externa pe termen scurt a scazut atat ca suma absoluta cat si ca procent din rezervele internationale sau exporturi”, a spus Ionut Dumitru.
Acesta a explicat ca, potrivit datelor statistice din ultimele luni, din balanta de plati reiese ca intrarile private de capital au depasit iesirile de capital, dupa ce in prima parte a anului 2009 fluxurile nete au fost negative. Acest lucru se datoreaza cresterii increderii investitorilor straini in potentialul de revenire al economiei romanesti.
Si banii proveniti din acordul de finantare internationala au avut un cuvant de spus in aprecierea monedei nationale. “In ultima vreme au intrat foarte multi euro in tara datorita finantarilor externe obtinute si de aceea presiunea este in sensul aprecierii”, explica Radu Craciun.
In contextul reactivarii acordului de finantare international, “valorile ratelor de dobanda pentru leu cat si perspectiva pentru scaderea acestora (pe fondul unor asteptari pentru reducerea ratei de dobanda de politica monetara) au facut moneda nationala foarte atractiva ”, considera Vlad Muscalu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta