top banner

Cum se elimina riscul valutar?

10 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Bancile ofera de mai multa vreme clientilor posibilitatea de a-si acoperi riscul valutar printr-un set de produse specifice, denumite instrumente financiare derivate. Cel mai utilizat produs este contractul forward. El garanteaza clientului ca va putea cumpara sau vinde valuta la un anumit moment in viitor la un curs prestabilit in prezent.
 
De exemplu, daca o intreprindere stie ca peste 3 luni va trebui sa faca o plata de 100.000 euro, aceasta poate elimina riscul valutar prin incheierea unui contract forward. Astfel, indiferent care va fi nivelul cursului la acel moment, intreprinderea respectiva va face conversia la rata de schimb prevazuta in contract.
 

Cum se stabileste cursul?

 
"Cursul forward nu reprezinta o anticipare a valorii cursului de schimb la maturitate, ci se calculeaza avand in vedere cursul spot si diferentialul de dobanda ale celor doua valute", afirma Maria Tiriboi, sales dealer la Raiffeisen Bank.
 
Formula de calcul pentru cursul forward (F) la un contract pe un an este urmatoarea:
 
F= S * (1 + RI)/(1+RE)
 
unde S - cursul spot, RI - rata dobanzii la lei pe 12 luni si RE - rata dobanzii la valuta respectiva pe 12 luni.
 
De exemplu, daca in prezent cursul EUR/RON este la 4,2550, cursul forward la un contract pe 3 luni va fi de 4,4350.
 
Prin urmare, atat timp cat dobanzile la lei sunt mai inalte decat cele la euro, cursul forward EUR/RON va fi mai mare decat cel din momentul actual.
 

Cum aleg momentul incheierii unui contract?

 
Acest aspect arata ca alegerea momentului incheierii unui contract forward este extrem de importanta: 
  • pentru o intreprindere care doreste sa vanda valuta (cum ar fi cazul exportatorilor), momentul optim este atunci cand cursul spot se afla la un nivel ridicat. In acel moment, cursul forward va fi chiar mai mare, astfel ca peste cateva luni, compania va putea vinde euro la un curs avantajos, indiferent de evolutia pietei. Perioada actuala este una extrem de favorabila, de pilda;
  • pentru o intreprindere care doreste sa cumpere valuta (cum este cazul importatorilor), momentul cel mai bun este atunci cand leul este apreciat. De asemenea, daca intreprinderea anticipeaza ca moneda nationala se va deprecia in perioada urmatoare, ea poate elimina acest risc prin incheierea unui contract forward la un curs putin mai mare decat cel din prezent.  

Conditii de acordare

 
Contractele forward sunt destinate tuturor companiilor, fara a exista o limita impusa pentru cifra de afaceri, spun reprezentantii Raiffeisen Bank. Singurele limite sunt date de suma minima ( 50.000 EUR) si perioada maxima a contractului (2 ani).
 
Pentru a incheia un contract, clientul trebuie sa depuna la banca un cash colateral. Acesta reprezinta un procent din suma tranzactionata, procent care se stabileste in functie de perechea de valute implicate si de scadenta operatiunii. In rest, nu intervin alte costuri, au precizat oficialii Raiffeisen Bank.
 
"Din punct de vedere al valutelor implicate, cele mai tranzactionate perechi sunt EUR/RON si USD/RON. Insa au existat astfel de contracte si pentru HUF/RON sau GBP/RON", afirma Maria Tiriboi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul