top banner

Cum imi dau seama daca brokerul ma fura?

02 Februarie 2009 | Autor: Iulian Panait

De-a lungul timpului intrebarea asta mi-a fost pusa de multi investitori. Oamenii veneau sa investeasca pentru ca ideea in sine ii atragea, dar pareau ca nu au incredere in sistem. Stiau de la prieteni sau din presa, ori pur si simplu auzisera zvonuri despre situatii in care s-au furat actiuni sau bani din conturile investitorilor.
 
Nu am privit niciodata aceste intrebari cu reticenta sau aversiune. Este dreptul clientilor mei sa stie exact cum functioneaza sistemul, care sunt vulnerabilitatile lui, exact ce risc isi asuma si cum pot sa se protejeze sau sa diminueze acest risc.
 

Recomandari pentru investitori

 
Din experienta si cunostintele mele teoretice si practice acumulate pana in prezent, simplificat lucrurile ar sta cam in felul urmator:
 
1. Cand deschideti un cont semnati un contract. Daca acolo sunteti incadrat ca investitor de retail, atunci beneficiati de protectia oferita de fondul de garantare.
 
Acest fond despagubeste investitorii in caz de faliment al SSIF-ului prin care ei au lucrat, daca se dovedeste ca au brokerii furat actiuni sau bani din contul clientului. Deci fondul nu ne despagubeste daca pierdem pentru ca achizitionam actiuni si valoarea lor scade.
 
Dar daca brokerul ne fura, noi il dam in judecata, castigam procesul si intre timp acesta da faliment si nu mai poate plati, atunci suntem despagubiti de fond. De asemenea suntem despagubiti de fond daca brokerul da faliment si abia ulterior noi aflam ca am fost furati.
 
2. Cand vreti sa cumparati actiuni trebuie sa duceti bani in contul SSIF-ului. Daca ii depuneti cash, atunci uneori riscati, ca la sucursala Deva a lui Broker Cluj, sa vi se dea o chitanta falsa iar banii sa ii bage in buzunar exact omul cu care ati stat de vorba.
 
Daca insa banii ii trimiteti direct prin banca, din contul dumneavoastra in contul firmei de brokeraj, atunci acest risc dispare!
 
Deci daca clientii de la Deva ai SSIF Broker ar fi alimentat contul lor de tranzactionare nu cu bani cash ci cu transfer bancar frauda aceea nu ar fi fost posibila si acum toata lumea ar fi fost fericita, mai putin brokerii aceia rau intentionati care astfel nu ar mai fi putut sa fure.
 
3. Cand vreti sa retrageti fonduri din contul de la SSIF acest lucru se poate efectua doar prin virament in contul dumneavoastra bancar. Deci in acest caz nu se poate frauda, brokerul neputand sa ridice bani cash si sa semneze in fals pe dispozitia de incasare in numele dumneavoastra.
 
4. Atunci cand cumparati actiuni, ele sunt inscrise automat in contul dumneavoastra (identificat prin CNP) de la Depozitarul Central.
 
Deci in orice moment, daca vreti sa verificati ca brokerul chiar v-a cumparat actiunile respective si nu v-a pacalit efectuand doar inregistrari fictive, puteti merge la orice punct de lucru al Depozitarului Central si cere un extras de cont pentru toate detinerile.
 
Daca actiunile pe care brokerul zice ca vi le-a cumparat figureaza acolo, atunci puteti fi sigur ca totul este in regula.
 
5. In orice moment aveti dubii cu privire la siguranta portofoliului dumneavoastra, il puteti transfera direct la Depozitarul Central extrem de rapid (dureaza o zi), prin simpla semnare a unui formular si depunerea lui la broker, iar costurile sunt derizorii (cativa lei).
 
O data ce actiunile nu mai sunt in sectiunea de depozitar ce poate fi accesata de broker, atunci ele pot fi blocate pentru transfer tot printr-o simpla cerere depusa la Depozitarul Central.
 
Din acel moment sunteti in perfecta siguranta, nimic nu se mai poate intampla si nimeni nu mai poate accesa acele actiuni.
 
Cele enumerate mai sus sunt solutii extreme pentru suspiciuni extreme. In majoritatea cazurilor nu va fi nevoie sa recurgeti la nici una dintre variantele de mai sus.
 
Furtul de actiuni este extrem de dificil iar furtul banilor poate fi prevenit prin doar doua comportamente foarte firesti si accesibile:
  • nu lasati pe perioade lungi bani neutilizati in contul de la broker;
  • atunci cand alimentati cu fonduri contul de la broker faceti-o intotdeauna prin ordin de plata. Asta convine si brokerului pentru ca este mai simplu pentru el sa lucreze in felul acesta (daca este de buna credinta).
Nu exista in lumea asta mare sistem de protectie care sa fie 100% inviolabil. Exceptii foarte rare si de mica amploare pot apare. Trebuie sa stiti insa ca CNVM va poate sprijini in recuperarea prejudiciului de la firma de brokeraj la care aveti cont.
 
Este foarte probabil insa ca afland de neregulile comise de proprii angajati casa de brokeraj sa va despagubeasca chiar din propria ei initiativa. Ulterior ea se va indrepta asupra propriilor angajati incriminati pentru recuperarea prejudiciului.
 
Daca societatea de brokeraj nu coopereaza, aveti varianta unui proces si apoi a executarii silite. Dupa cum mentionam si anterior, daca intre timp societatea de brokeraj da faliment banii ii recuperati de la fondul de garantare a investitorilor.
 
Iulian Panait este presedinte la KTD Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii
Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul