top banner

BCR: Bursa de la Bucuresti s-a intors la valorile din 2004

12 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Criza financiara manifestata la nivel mondial si-a pus amprenta si pe bursa de la Bucuresti. Preturile actiunilor s-au intors la nivelurile atinse in 2004. Cele mai lichide actiuni listate la BVB s-au depreciat in cursul anului trecut cu 75%, potrivit unui raport BCR.
 
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor inregistrata in 2008 a fost de 9 milioane de euro, in conditiile in care cu un an in urma aceasta ajungea la 21,8 milioane euro.
 
Sectorul financiar si cel energetic au adus cei mai multi investitori in piata. Cele mai cautate actiuni in 2008 au fost cele ale SIF Oltenia (SIF 5), actiuni cu care s-au facut zilnic in piata tranzactii de aproximativ 1 milion de euro.
 
Si capitalizarea bursiera a avut de suferit, se arata in raportul BCR. In 2007, valoarea actiunilor din piata totaliza peste 31 miliarde de euro. La sfarsitul lui 2008, din cauza scaderilor agresive de pret, valoarea bursiera a companiilor a coborat la mai putin de 10 miliarde de euro.
 
Pe primul loc in topul capitalizarilor se mentine Petrom cu o valoare de peste 2,6 miliarde euro, pierzand 63,6% in 2008. Actiunile BRD valoreaza 1,4 miliarde euro, dupa ce pe parcursul anului trecut au inregistrat un regres de 70,5%.
 

Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat

 
Indicele BET-XT, care masoara evolutia celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a cazut in 2008 cu 76,3%, aratand ca actiunile blue-chip romanesti au adus pentru investitori cele mai mari pierderi din Europa.
 
Companiile care au suferit cel mai mult de pe urma crizei sunt cele incadrate in sectorul constructiilor, se precizeaza in raportul BCR. Titluri ca Prefab Bucuresti, Transilvania Constructii, Impact Developer sau Comnord Bucuresti au pierdut peste 90% din valoarea actiunilor.
 
Nici cele trei banci listate la BVB nu au avut un an bun. BRD a pierdut 70,5%, Banca Carpatica aproximativ 60%, iar Banca Transilvania (TLV) 49,5%.
 
Insa, in cazul TLV trebuie luat in calcul faptul ca actiunea a fost ferita de scaderile din perioada septembrie-noiembrie, fiind retrasa de la tranzactionare.
 
Analistii BCR semnaleaza ca pe pietele europene scaderile bursiere au fost mai mici decat la noi. DAX, indice bursei de la Frankfurt, a fost cel mai performant, indicand o scadere de doar 40,4% pentru companiile germane.
 
In Europa Centrala si de Est, doar bursele din Serbia si Rusia au adus pierderi mai mari de 70% pentru investitori. In Ungaria, indicele BUX s-a depreciat cu 53,3%, in timp ce bursa poloneza a inregistrat un minus de 51,1%.
 Capitalizare bursiera BVB

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul