top banner

Cum analizeaza bancherii IMM-urile?

02 Iunie 2008 | Autor: Ionut Costache

Orice institutie bancara, in momentul in care analizeaza dosarul de credit al unui solicitant, urmareste indeplinirea a 3 criterii, denumite si cele 3 C-uri: Caracter, Capacitate, Colateral.
 
Prin caracter se urmareste evolutia si comportamentul atat a societatii, cat si a administratorului acesteia.
 
Este foarte important de vazut ce experienta are administratorul in domeniul de activitate al societatii, daca exista incidente de plata, inregistrari la Biroul de Credit, istoricul societatii de creditare.
 
Un administrator cu experienta bogata si cu rezultate pozitive in trecut, chiar daca nu la aceeasi companie, poate inclina balanta in favoarea obtinerii imprumutului. In schimb, este un dezavantaj daca administratorul este nou in domeniu sau are un istoric negativ in posturi de conducere.
 
De asemenea, exista si anumite tipuri de activitati care nu sunt creditate de unele banci cum ar fi industria armamentului, jocuri de noroc/cazinouri, productia de tutun, productia in regim lohn, case de schimb, case de amanet etc.
 
Raiffeisen Bank are produse de creditare speciale pentru microintreprinderi, atat garantate, cat si negarantate, industriile vizate fiind: comert cu ridicata si cu amanuntul, productie, servicii, constructii, transport si telecomunicatii, agricultura.
 
Capacitatea presupune analizarea strict financiara a societatii. Se are in vedere o serie de indicatori financiari, specifici de la o banca la alta.
 
In general, cerintele minime pentru ca o societate sa fie considerata eligibila pentru un imprumut sunt cel putin un an fiscal de existenta, sa nu aiba datorii la stat sau la alte institutii de credit, sa aiba o evolutie sustinuta a cifrei de afaceri.
 
Insa, oricat de bine se pozitioneaza o firma din punct de vedere al caracterului si capacitatii, bancile solicita si un colateral, in special in cazul creditelor de valoare mare.
 
Colateralul este decisiv in stabilirea nivelului de imprumut si in functie de valoarea si calitatea acestuia solicitantii pot beneficia de costuri si de conditii de acordare mai bune. Colateralul este doar un element de confort atat pentru banca, cat si pentru client.
 
Colateralul poate fi format din imobile, terenuri intravilane libere, spatii comerciale, hale si depozite, automobile sau alte mijloace de transport, echipamente universale ce pot fi valorificate pe piata secundara.
 
Ionut Costache este relationship manager la Directia IMM din Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul