Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Analistii: Euro nu va trece de 4 lei


In ultimele trei saptamani, leul a inregistrat o depreciere de peste 7%, continuand tendinta care s-a manifestat in partea a doua a anului trecut. Cauzele tin de deteriorarea parametrilor macroeconomici si criza internationala. Chiar daca deprecierea este de asteptat sa se prelungeasca, analistii nu cred ca euro va trece bariera de 4 lei.
 
Inca din 2007, conjunctura internationala a fost considerata factorul perturbator al pietei valutare iar previziunile pentru 2008 au anticipat fluctuatii mari ale cursului. "Piata valutara din Romania se va confrunta cu o volatilitate ridicata si in anul 2008", spune Rozalia Pal, economist-sef de la UniCredit Tiriac Bank. Ea isi sustine afirmatiile pe seama aversiunii la risc a investitorilor straini si a dezechilibrelor intalnite in economia romaneasca, in special, in privinta deficitului de cont curent, deficitului bugetar si a inflatiei.
 
Motive de depreciere
 
In luna ianuarie 2008, moneda nationala pare extenuata si in picaj liber. In viziunea lui Florian Libocor, economist-sef la BRD, deprecierea leului din ultimele saptamani este rezultatul deteriorarii parametrilor macroeconomici, a slabei functionalitati a mix-ului de politici fiscal-monetare si a speculatiilor valutare
 
Evolutia monedei nationale se incadreaza intr-un trend care a inceput inca din septembrie anul trecut cand sentimentul negativ fata de leu a inceput sa creasca, ca urmare a turbulentelor la nivel international, adauga Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank. El avertizeaza ca majorarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent pot atrage decizia agentiilor internationale de a cobori ratingul acordat Romaniei. O astfel de decizie ar semnifica o lovitura extrem de grea pentru moneda nationala in acest context.
 
In acest an, insa, la deprecierea leului se pare ca au contribuit si investitorii locali. "In ultima perioada ordinele au venit in special de la importatori, si mai putin din partea jucatorilor speculativi sau a sentimentului negativ al investitorilor. Remiterile au ramas in jur de 10% din oferta, astfel ca nu au cum sa faca fata si sa tempereze nevoia de valuta a importatorilor", precizeaza Melania Hancila, analist financiar la BCR.
 
BNR sta in expectativa
 
Pana in prezent BNR nu a luat atitudine si a lasat piata sa reactioneze liber. In special apropierea noii sedinte de politica monetara in care ar putea fi hotarata majorarea dobanzii de politica monetara ii face pe analisti sa considere ca o interventie directa a bancii centrale nu se intrevede in urmatoarele doua saptamani. "Nu excludem o eventuala reactie a BNR, dar personal cred ca banca centrala va lasa piata libera", considera Melania Hancila. Ea spune ca in cazul in care dobanda de politica monetara va fi majorata, investitorii straini vor fi atrasi de randamentele crescute iar cererea de lei va impinge automat cursul in jos.
 
In prezent, cresterea cursului stimuleaza importurile ducand la corectarea deficitului comercial iar pana la un anumit nivel deprecierea monedei europene nu va afecta gradul de rambursare a creditelor din partea populatiei. "BCR a facut simulari si pana la 4,2 lei pentru un euro. La acel nivel, gradul de acoperire a creditelor nu va fi afectat de cresterea cursului", declara Hancila. 
 
Cursul nu va atinge pragul de 4 lei

Daca asupra momentului finalitatii acestei tendinte de crestere analistii nu se pot pronunta, au cazut totusi de acord asupra unui aspect: euro nu va trece de 4 lei. "Un curs de 4 lei pentru un euro este nerealist deoarece la acest nivel, leul ar fi subestimat. Atingerea unei astfel de cotatii acum ar fi independenta de toate parghiile si rationamentele economice", declara Florian Libocor.

 
"Mai mult de 3,9 nu se va ajunge iar daca se ajunge atunci este posibil ca BNR sa ia atitudine", concluzioneaza Melania Hancila. De asemenea, Ionut Dumitru spune ca nu se va ajunge la acest prag deoarece suntem deja peste cursul de echilibru al pietei. "De multe ori pietele tind sa aiba reactii exagererate iar previziunile sunt prea drastice. Aceiasi analisti care previzioneaza in prezent un curs de peste 4 lei au declarat ca in vara lui 2007, euro va cobori sub pragul de 3 lei", mentioneaza Ionut Dumitru.


Distribuie articolul
Alte articole

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

Citeste mai mult

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

Citeste mai mult

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

Citeste mai mult

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

Citeste mai mult