top banner

Dobanzile in lei vor cobori in 2010

11 Ianuarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ratele dobanzilor in lei se asteapta sa scada pe parcursul lui 2010, evolutia lor urmand a fi incurajata prin relaxarea politicii monetare de catre BNR. In zona dobanzilor in euro nu sunt identificate modificari majore, desi am putea asista la o usoara crestere, depasindu-se etapa actuala a minimelor istorice.
 
Dobanda de politica monetara a scazut in 2009 cu peste 2 procente, ca masura de relansare a creditarii in lei. Desi scaderea dobanzii de politica monetara s-a extins si asupra dobanzilor interbancare, aducand o reducere de aproape 5 puncte procentuale, acestea au ramas la un nivel ridicat - peste 10%.
 
Inceputul lui 2010 a trasat directia in care se asteapta sa mearga dobanzile in lei in cursul acestui an. In prima sedinta a anului, BNR a redus dobanda de politica de la 8% la 7,5%, ceea ce a stimulat o diminuare a ratelor Robor cu aproape 1,5 puncte procentuale in numai cateva zile.
 
“Exista spatiu de manevra pentru reducerea dobanzii de politica monetara, cat si pentru Robor, depinzand insa de nivelul inflatiei”, afirma Lucian Anghel, economist sef la BCR.
 

Analistii mizeaza pe relaxarea politicii monetare

 
Florian Libocor, economist sef la BRD si presedinte al AAFBR, crede ca “dobanda de politica monetara ar putea sa scada cu circa 200 puncte de baza in 2010.” Astfel, in decembrie 2010, dobanda BNR ar putea ajunge la un nivel de 6%.

Si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) este de asteptat sa coboare. “In cel mai probabil caz, RMO va continua sa scada fiind posibila intrarea in zona de o cifra a RMO pentru depozitele in lei si diminuarea cu circa 10-15 puncte procentuale a RMO pentru depozitele in valuta”, declara Florian Libocor.

In cursul lui 2009, rata RMO pentru lei a fost redusa de la 18% la 15%, iar la valuta, de la 40% la 25%, prin doua scaderi succesive.

Posibilele reduceri ale RMO vor elibera lichiditati in piata, pe care bancile le vor putea folosi pentru acordarea de credite. De asemenea, scaderea dobanzii cheie ar trebui sa duca la o micsorare a dobanzilor practicate la credite.

“Pentru a se incuraja creditarea in lei si nu cea in euro ar trebui ca dobanzile la lei sa scada semnificativ, cu atat mai mult cu cat inflatia se va afla pe un trend descendent destul de abrupt”, spune Catalina Molnar, economist sef al RBS Romania.

Dobanzile la euro s-ar putea majora usor

Avand in vedere ca dobanda de referinta a BCE si ratele Euribor sunt la minime istorice, analistii considera ca acestea vor avea un trend ascendent in 2010, insa cresterile nu vor fi de amploare.

“Dobanda BCE si Euriborul se vor metine la un nivel redus, putand fi asteptata o majorare de dobanda spre finele anului 2010 - inceputul anului 2011”, afirma Lucian Anghel.

Florian Libocor este de parere ca daca economia europeana va da semne de revenire, Banca Centrala Europeana poate decide majorarea dobanzii cu pana la 1 punct procentual, “insa in pasi mici si cu precautie”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul