top banner

Fondurile mutuale, o investitie inspirata in 2009

13 Ianuarie 2010 | Autor: Ionut Dumitriu

Fondurile mutuale au obtinut randamente importante in 2009, reusind in majoritatea cazurilor sa genereze castiguri mai mari decat depozitele bancare. O serie de fonduri de actiuni au reusit chiar sa aduca investitorilor profituri extrem de ridicate – de peste 50% - chiar si intr-un an cand economia s-a aflat in recesiune.

Cei care au ales ca investitie in 2009 un fond monetar au castigat mai mult decat ar fi obtinut de pe urma unui depozit bancar. Dobanda medie la depozitele bancare in lei a fost 11% in 2009, iar unele fonduri monetare au inregistrat chiar randamente de aproape 16% anul trecut.

Cele mai performante fonduri monetare in 2009 au fost BCR Monetar (cu un randament anual de 15,5%), urmat de Raiffeisen Monetar (14,7%) si OTPComodisRO (13,7%). Fondul Bancpost Plus a avut cel mai slab randament (11,8%).

Fondurile monetare au recapatat suprematia pe piata fondurilor mutuale cu ajutorul bancilor, a caror forta de vanzari, afectata de blocajul existent pe piata creditelor, a fost "reprofilata" pe distributia de unitati de fond si atragerea de depozite, spun administratorii.

Si fondurile diversificate si de obligatiuni au obtinut randamente importante

Fondurile de obligatiuni au reusit si ele sa inregistreze randamente mai mari decat dobanda obtinuta dintr-un depozit bancar, dar nu in toate cazurile. Castigul ar fi fost de aceasta data de pana la 18%.

BRD Concerto este cel mai performant fond de obligatiuni cu un randament de 17,7% in 2009, fiind urmat pe locurile doi si trei de fondurile BCR Obligatiuni (14,5%) si Al Orizont (14,3%). Cel mai slab randament l-a inregistrat fondul Al Tezaur (7,3%).

Alegerea unui fond diversificat ca investitie in 2009 ar fi putut aduce castiguri si mai mari. Cele mai performante fonduri de acest fel au reusit sa obtina randamente de peste doua ori mai mari fata de cat a fost in medie dobanda la depozitele bancare in lei.

Fondul diversificat care a adus cel mai mare randament a fost Raiffeisen Benefit (33,5%), podiumul fiind completat de fondurile Transilvania (26,7%) si BT Clasic (25,7%). Cele mai slabe performante le-a avut Al Capital Plus, inregistrand un randament de 7,8%

S-a ajuns chiar la castiguri de 100%

Cea mai riscanta investitie in fonduri mutuale ar fi fost alegerea unui fond de actiuni. Un investitor si-ar fi putut dubla suma investita daca ar fi avut inspiratia sa aleaga fondul cel mai performant.

Cele mai mari castiguri le-a adus fondul de actiuni Active Dinamic, care a inregistrat un randament de 101,5% in 2009. Randamente foarte inalte au generat si fondurile Raiffeisen Romania Actiuni (70,8%) si BT Maxim (62,7%). La polul opus se afla fondul Omninvest cu un randament de doar 16,4%. Chiar si acesta a obtinut insa un castig mai mare decat depozitul bancar in lei.

Imbunatatirea randamentelor fondurilor de actiuni s-a datorat in principal cresterii preturilor actiunilor in 2009. Indicii bursieri s-au apreciat in medie peste 60% anul trecut. Analistii considera ca piata actiunilor are sanse sa ofere randamente atractive si in 2010, chiar daca nu la fel de ridicate ca cele de anul trecut.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul