top banner

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

16 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Foto Unsplash.com

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila. 
Pe fondul penuriei de sange pentru transfuzii, autoritatile au decis din acest an majorarea valorii tichetelor de masa pentru donatori de la 70 lei la 280 lei. 
Anterior, donatorii primeau 7 bonuri de masa in valoare fiecare de 10 lei iar din ianuarie 2024 vor primi acelasi numar de bonuri dar cu valoarea de 40 lei fiecare. 
In afara bonurilor de masa se acorda o zi libera de la serviciu si 50% reducere la transportul in comun.
Cresterea valorii bonurilor de masa de 4 ori a dus la un aflux nesperat anterior la centrele de transfuzie sanguina astfel incat in Bucuresti si mai multe orase din tara donatorii prezenti la centrele de donare au fost refuzati la sfarsitul saptamanii trecute fiind trimisi sa se isi faca o programare online.
In aceste conditii se pune intrebarea daca va continua campania Ministerului Finantelor prin care se ofereau dobanzi cu 1 procent mai mari la titlurile de stat in lei din cadrul programului Fidelis. 
Donatorii-investitori au peste 20.000 euro de plasat in titluri de stat
“1.392 de donatori de sange s-au alaturat campaniei „Romania are sange de rocker, acum si de investitor” in perioada 27 noiembrie – 15 decembrie si au beneficiat de transa special dedicata donatorilor de sange.
Acestia au primit cea mai mare dobanda oferita in cadrul acestei editii, de 7,10%, pentru achizitia de titluri de stat emise in lei, cu scadenta la un an. Suma investita a fost de 137.402 milioane de lei” se arata in comunicatul Ministerului de Finante de la finalul ultimei emisiuni Fidelis din 2023, din decembrie. 
La un calcul simplu, suma medie investita de cei 1.392 de donatori care au achizitionat titluri de stat a fost de aproape 100.000 lei (98.708 lei) in conditiile in care suma minima investita, special redusa pentru donatori, putea fi de numai 500 lei (fata de 5.000 lei pentru ne-donatori). 
Exista si un bilant pentru intreaga campanie din 2023. 
„15.000 vieti salvate si peste 522 milioane lei investiti: Este bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alaturat acestei campanii”, se mai arata in comunicat. 
Autoritatile ne mai informeaza ca in cele 4 emisiuni Fidelis din 2023 numarul subscrierilor realizate de catre donatorii de sange a fost in crestere-1.073, 1.293, 1.319 si 1.392.
Cu alte cuvinte, au fost per total 5.077 subscrieri si 522 milioane lei adusi de catre donatori, adica 102.800 lei in medie/ subscriere, echivalentul a peste 20.000 euro. 
Va continua campania pentru donatori si in martie 2024?
In conditiile in care sute de oameni sarmani se imbulzesc in aceste zile la centrele de donare pentru a primi bonuri de masa de 280 de lei, se pune intrebarea daca urmatoarea emisiune Fidelis din 2024, probabil lansata in jurul lunii martie daca e sa ne luam dupa ritmicitatea existenta anul trecut, va oferi acelasi stimulente pentru donatorii cu economii de aproximativ 20.000 euro.
Pentru ca in cazul in care ca acest fapt se va repeta, suspiciunile ca ofertele cu dobanzi mai bune pentru donatori au fost mai degraba  oferte cu dedicatie pentru niste romani mai bine mobilati financiar decat media ar prinde consistenta. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia
Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Educatia financiara digitala a fost una dintre temele unui sondaj OECD/INFE privind alfabetizarea financiara publicat in acest an si la care a participat si Romania, iar rezultatele sunt interesante.

20 Dec 2023 | Banii si economia
Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul