UE si-a putea schimba regulile de functionare pana in primavara

Franta si Germania sunt decise sa mearga mai departe cu propunerea de modificare a tratelor UE, dupa ce agentia S&P a anuntat ca ar putea sa reduca ratingurile membrilor zonei euro, conform BBC.

Agentia a pus majoritatea statelor membre ale zonei euro in categoria “observatie” ca urmare a riscurilor privind datoriile suverane care inca nu s-au calmat. Sase din statele cu rating maxim AAA au sanse de 50% sa obtina un calificativ mai mic.


In acest context, liderii Frantei si Germaniei, principalele puteri ale eurosistemului, si-au reafirmat decizia de a incerca sa modifice modul de functionare al Uniunii Europene, prin amendarea tratatelor de baza, in cadrul summitului european ce va avea loc pe 8- 9 decembrie.

Cei doi lideri au declarat ca sunt hotarati sa sustina stabilitate in zona euro, chiar daca sunt necesare schimbari structurale. Amendamentele ar urma sa fie adoptate, intr-o situatie ideala, de toti cei 27 de membri dar, daca acest lucru nu este posibil, macar de cele 17 state care au adoptat euro.

Printre modificari se numara si realizarea unei uniuni fiscale puternice si a unei discipline bugetare mai stricte.

“Suntem constienti de gravitatea situatiei si de responsabilitatea ce sta pe umerii nostri”, a precizat Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei.

El a adaugat ca din acest motiv lucrurile trebuie sa se miste rapid, iar procesul de modificare ar trebui sa fie finalizat pana in martie.

La nivelul Uniunii Europene, problema deficitelor excesive si a unei politici bugetare mai stricte a fost de curand luata in calcul si un set nou de regulamente in acest sens a fost adoptat.

Acestea se axeaza mai mult pe supraveghere si consiliere si nu dau drept de veto Comisiei Europene pe proiectele de bugete puse la punct de guvernele nationale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus