UE si-a putea schimba regulile de functionare pana in primavara

Franta si Germania sunt decise sa mearga mai departe cu propunerea de modificare a tratelor UE, dupa ce agentia S&P a anuntat ca ar putea sa reduca ratingurile membrilor zonei euro, conform BBC.

Agentia a pus majoritatea statelor membre ale zonei euro in categoria “observatie” ca urmare a riscurilor privind datoriile suverane care inca nu s-au calmat. Sase din statele cu rating maxim AAA au sanse de 50% sa obtina un calificativ mai mic.


In acest context, liderii Frantei si Germaniei, principalele puteri ale eurosistemului, si-au reafirmat decizia de a incerca sa modifice modul de functionare al Uniunii Europene, prin amendarea tratatelor de baza, in cadrul summitului european ce va avea loc pe 8- 9 decembrie.

Cei doi lideri au declarat ca sunt hotarati sa sustina stabilitate in zona euro, chiar daca sunt necesare schimbari structurale. Amendamentele ar urma sa fie adoptate, intr-o situatie ideala, de toti cei 27 de membri dar, daca acest lucru nu este posibil, macar de cele 17 state care au adoptat euro.

Printre modificari se numara si realizarea unei uniuni fiscale puternice si a unei discipline bugetare mai stricte.

“Suntem constienti de gravitatea situatiei si de responsabilitatea ce sta pe umerii nostri”, a precizat Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei.

El a adaugat ca din acest motiv lucrurile trebuie sa se miste rapid, iar procesul de modificare ar trebui sa fie finalizat pana in martie.

La nivelul Uniunii Europene, problema deficitelor excesive si a unei politici bugetare mai stricte a fost de curand luata in calcul si un set nou de regulamente in acest sens a fost adoptat.

Acestea se axeaza mai mult pe supraveghere si consiliere si nu dau drept de veto Comisiei Europene pe proiectele de bugete puse la punct de guvernele nationale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus