top banner

UE si-a putea schimba regulile de functionare pana in primavara

06 Decembrie 2011 | Autor: Conso

Franta si Germania sunt decise sa mearga mai departe cu propunerea de modificare a tratelor UE, dupa ce agentia S&P a anuntat ca ar putea sa reduca ratingurile membrilor zonei euro, conform BBC.
Agentia a pus majoritatea statelor membre ale zonei euro in categoria “observatie” ca urmare a riscurilor privind datoriile suverane care inca nu s-au calmat. Sase din statele cu rating maxim AAA au sanse de 50% sa obtina un calificativ mai mic.
In acest context, liderii Frantei si Germaniei, principalele puteri ale eurosistemului, si-au reafirmat decizia de a incerca sa modifice modul de functionare al Uniunii Europene, prin amendarea tratatelor de baza, in cadrul summitului european ce va avea loc pe 8- 9 decembrie.
Cei doi lideri au declarat ca sunt hotarati sa sustina stabilitate in zona euro, chiar daca sunt necesare schimbari structurale. Amendamentele ar urma sa fie adoptate, intr-o situatie ideala, de toti cei 27 de membri dar, daca acest lucru nu este posibil, macar de cele 17 state care au adoptat euro.
Printre modificari se numara si realizarea unei uniuni fiscale puternice si a unei discipline bugetare mai stricte.
“Suntem constienti de gravitatea situatiei si de responsabilitatea ce sta pe umerii nostri”, a precizat Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei.
El a adaugat ca din acest motiv lucrurile trebuie sa se miste rapid, iar procesul de modificare ar trebui sa fie finalizat pana in martie.
La nivelul Uniunii Europene, problema deficitelor excesive si a unei politici bugetare mai stricte a fost de curand luata in calcul si un set nou de regulamente in acest sens a fost adoptat.
Acestea se axeaza mai mult pe supraveghere si consiliere si nu dau drept de veto Comisiei Europene pe proiectele de bugete puse la punct de guvernele nationale.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.

12 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia
Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul