UE face pasi greoi in combaterea evaziunii fiscale

Evaziunea fiscala continua sa preocupe Uniunea Europena, insa pasii facuti in aceasta directie sunt mici si greoi. Ministrii de finante ai UE, reuniti in aceasta saptamana, au convenit noi masuri de eliminare a unor portite care permit multinationalelor care opereaza atat in tari UE, cat si non-UE sa plateasca taxe mai mici sau deloc.

Noile masuri urmeaza, insa, sa se aplice din 2020 sau chiar din 2022, unele dintre ele. Intre timp, spun criticii, companiile au timp sa gaseasca si sa implementeze alte mecanisme de evitare a platii taxelor.

Portitele care permit evitarea taxarii vor fi inchse

Totusi, oficialii UE au luat in vizor practici prin care companiile isi transfera profiturile din jurisdictii cu taxe ridicate in unele cu taxe scazute cu ajutorul unor „trucuri“ contabile.

Initiativa survine pe fondul nemultumirii publice in crestere cu privire la evitarea platii taxelor de catre multinationale. Schemele utilizate in acest sens de  companii precum Apple, Amazon, Google, Starbucks etc., desi nu contravin legislatiei in vigoare, sunt controversate si au generat tensiuni la nivelul UE.

„Acesta este un nou succes in campania noastra pentru o impozitare mai corecta. Incet-incet eliminam canalele utilizate de anumite companii pentru a evita plata taxelor “, a declarat comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici.

Masurile se adauga unui pachet similar adoptat de guvernele tarilor membre UE in vara anului trecut, menit sa creeze un sistem de impozitare mai eficient in sectorul corporatist din interiorul blocului comunitar.

Potrivit unei estimari, din cauza fraudei fiscale, fondurile publice din UE sunt pagubite, anual, de sume cuprinse intre 50 si 70 de miliarde de euro.

Giegold: Criteriile pentru identificarea paradisurilor fiscale, o gluma proasta

O alta tema de dezbatere, in acelasi context, se refera la criteriile care ar trebui folosite pentru definirea unui paradis fiscal. Odata stabilite aceste criterii, ar putea fi aplicate sanctiuni tarilor catalogate astfel. Insa incercarile de creare a unei liste comune a jurisdictiilor care nu coopereaza au esuat pana acum, iar angajamentul in privinta intocmirii acesteia este finalul acestui an.

Pana acum, au fost trimise scrisori catre 92 de tari, inclusiv SUA, pentru lansarea unei verificari a practicilor care ar putea fi considerate favorabile evitarii platii taxelor.

Insa, la insistenta ministrilor de finante ai mai multor jurisdictii din UE cu taxe scazute, ministrii au convenit ca tarile cu rate zero nu vor fi considerate automat drept paradisuri fiscale. Rata zero va constitui doar un semnal pentru o examinare mai atenta a regulilor fiscale ale jurisdictiilor.

Europarlamentarul Sven Giegold este, insa, critic la adresa acestui compromis. „Criteriile de identificare a paradisurilor fiscale sunt o gluma proasta: o tara care permite transferul de profituri de catre companii si scuteste aceste profituri de taxe nu va fi automat considerata un paradis fiscal!!!“, afirma  Sven Giegold.

Romania sustine masurile anuntate de forurile europene si are chiar in dezbatere, pe plan intern, o serie de initiative legislative pentru evitarea platii taxelor in alte jurisdictii decat cea in care se desfasoara activitatea.

Ministrul roman al Finantelor, Viorel Stefan, prezent in aceasta saptamana la Consiliul ECOFIN, a anuntat ca Romania sustine si propunerea ca o Directiva europeana pentru combaterea evaziunii fiscale sa fie adoptata si sa intre in vigoare la finalul anului 2019.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus