UE face pasi greoi in combaterea evaziunii fiscale

Evaziunea fiscala continua sa preocupe Uniunea Europena, insa pasii facuti in aceasta directie sunt mici si greoi. Ministrii de finante ai UE, reuniti in aceasta saptamana, au convenit noi masuri de eliminare a unor portite care permit multinationalelor care opereaza atat in tari UE, cat si non-UE sa plateasca taxe mai mici sau deloc.

Noile masuri urmeaza, insa, sa se aplice din 2020 sau chiar din 2022, unele dintre ele. Intre timp, spun criticii, companiile au timp sa gaseasca si sa implementeze alte mecanisme de evitare a platii taxelor.

Portitele care permit evitarea taxarii vor fi inchse

Totusi, oficialii UE au luat in vizor practici prin care companiile isi transfera profiturile din jurisdictii cu taxe ridicate in unele cu taxe scazute cu ajutorul unor „trucuri“ contabile.

Initiativa survine pe fondul nemultumirii publice in crestere cu privire la evitarea platii taxelor de catre multinationale. Schemele utilizate in acest sens de  companii precum Apple, Amazon, Google, Starbucks etc., desi nu contravin legislatiei in vigoare, sunt controversate si au generat tensiuni la nivelul UE.

„Acesta este un nou succes in campania noastra pentru o impozitare mai corecta. Incet-incet eliminam canalele utilizate de anumite companii pentru a evita plata taxelor “, a declarat comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici.

Masurile se adauga unui pachet similar adoptat de guvernele tarilor membre UE in vara anului trecut, menit sa creeze un sistem de impozitare mai eficient in sectorul corporatist din interiorul blocului comunitar.

Potrivit unei estimari, din cauza fraudei fiscale, fondurile publice din UE sunt pagubite, anual, de sume cuprinse intre 50 si 70 de miliarde de euro.

Giegold: Criteriile pentru identificarea paradisurilor fiscale, o gluma proasta

O alta tema de dezbatere, in acelasi context, se refera la criteriile care ar trebui folosite pentru definirea unui paradis fiscal. Odata stabilite aceste criterii, ar putea fi aplicate sanctiuni tarilor catalogate astfel. Insa incercarile de creare a unei liste comune a jurisdictiilor care nu coopereaza au esuat pana acum, iar angajamentul in privinta intocmirii acesteia este finalul acestui an.

Pana acum, au fost trimise scrisori catre 92 de tari, inclusiv SUA, pentru lansarea unei verificari a practicilor care ar putea fi considerate favorabile evitarii platii taxelor.

Insa, la insistenta ministrilor de finante ai mai multor jurisdictii din UE cu taxe scazute, ministrii au convenit ca tarile cu rate zero nu vor fi considerate automat drept paradisuri fiscale. Rata zero va constitui doar un semnal pentru o examinare mai atenta a regulilor fiscale ale jurisdictiilor.

Europarlamentarul Sven Giegold este, insa, critic la adresa acestui compromis. „Criteriile de identificare a paradisurilor fiscale sunt o gluma proasta: o tara care permite transferul de profituri de catre companii si scuteste aceste profituri de taxe nu va fi automat considerata un paradis fiscal!!!“, afirma  Sven Giegold.

Romania sustine masurile anuntate de forurile europene si are chiar in dezbatere, pe plan intern, o serie de initiative legislative pentru evitarea platii taxelor in alte jurisdictii decat cea in care se desfasoara activitatea.

Ministrul roman al Finantelor, Viorel Stefan, prezent in aceasta saptamana la Consiliul ECOFIN, a anuntat ca Romania sustine si propunerea ca o Directiva europeana pentru combaterea evaziunii fiscale sa fie adoptata si sa intre in vigoare la finalul anului 2019.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus