top banner

TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016, potrivit proiectului de Cod Fiscal

18 Februarie 2015 | Autor: Conso

Proiectul de Cod Fiscal presupune reducerea TVA, a cotei unice de impozitare, a constributiilor sociale, eliminarea taxei pe constructii speciale, a impozitarii dividendelor, dar si noi modalitati de impozitare a microintreprinderilor. Cele mai multe dintre aceste masuri urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, odata cu actul normativ.
Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a prezentat proiectul in Guvern, in prima lectura, urmand ca acesta sa intre in dezbatere publica timp de o luna, iar apoi sa intre in Parlament pentru aprobare pana la finalul sesiunii legislative, astfel incat sa se respecte prevederea de 6 luni pana la intrarea in vigoare, respectiv 1 ianuarie 2016.
   
Astfel, Guvernul propune reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. Tot de la 1 ianuarie 2016 urmeaza sa scada TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9%.
De la 1 ianuarie 2016 se elimina si impozitarea dividendelor, dar si taxa pe constructiile speciale, potrivit proiectului mentionat. De asemenea, se introduce taxarea inversa pentru "livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016".
In noul Cod Fiscal se propune si reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si la angajator de la 15,8% la 13,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2017. De asemenea, se propune introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de anul viitor.
Guvernul interntioneaza sa reduca si cota unica de la 16% la 14%, insa doar de la 1 ianuarie 2019, atat pentru firme cat si pentru persoane fizice, inclusiv pentru veniturile obtinute in Romania de nerezidenti.
In privinta accizelor, acestea vor fi reduse cu procente cuprinse intre 16 si 20% la carburanti, iar la anumite produse vor fi eliminate (cafea, bijuterii, arme de vanatoare si munitia aferenta, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi si motoare de barca).
Pentru microintreprinderi, noul Cod Fiscal prevede un impozit suplimentar in cazul firmelor fara salariati, respectiv 1.530 lei pe trimestru, pe langa cota de 3% din venit aplicata firmelor cu un salariat. Microintreprinderile cu doi sau mai multi angajati vor plati un impozit de 1% din venituri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia
Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila.

16 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia
Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Educatia financiara digitala a fost una dintre temele unui sondaj OECD/INFE privind alfabetizarea financiara publicat in acest an si la care a participat si Romania, iar rezultatele sunt interesante.

20 Dec 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul