TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016, potrivit proiectului de Cod Fiscal

Proiectul de Cod Fiscal presupune reducerea TVA, a cotei unice de impozitare, a constributiilor sociale, eliminarea taxei pe constructii speciale, a impozitarii dividendelor, dar si noi modalitati de impozitare a microintreprinderilor. Cele mai multe dintre aceste masuri urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, odata cu actul normativ.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a prezentat proiectul in Guvern, in prima lectura, urmand ca acesta sa intre in dezbatere publica timp de o luna, iar apoi sa intre in Parlament pentru aprobare pana la finalul sesiunii legislative, astfel incat sa se respecte prevederea de 6 luni pana la intrarea in vigoare, respectiv 1 ianuarie 2016.
   
Astfel, Guvernul propune reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. Tot de la 1 ianuarie 2016 urmeaza sa scada TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9%.

De la 1 ianuarie 2016 se elimina si impozitarea dividendelor, dar si taxa pe constructiile speciale, potrivit proiectului mentionat. De asemenea, se introduce taxarea inversa pentru "livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016".

In noul Cod Fiscal se propune si reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si la angajator de la 15,8% la 13,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2017. De asemenea, se propune introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de anul viitor.

Guvernul interntioneaza sa reduca si cota unica de la 16% la 14%, insa doar de la 1 ianuarie 2019, atat pentru firme cat si pentru persoane fizice, inclusiv pentru veniturile obtinute in Romania de nerezidenti.

In privinta accizelor, acestea vor fi reduse cu procente cuprinse intre 16 si 20% la carburanti, iar la anumite produse vor fi eliminate (cafea, bijuterii, arme de vanatoare si munitia aferenta, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi si motoare de barca).

Pentru microintreprinderi, noul Cod Fiscal prevede un impozit suplimentar in cazul firmelor fara salariati, respectiv 1.530 lei pe trimestru, pe langa cota de 3% din venit aplicata firmelor cu un salariat. Microintreprinderile cu doi sau mai multi angajati vor plati un impozit de 1% din venituri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus