Tratatele UE nu se schimba. Liderii europeni cauta noi solutii pentru iesirea din criza

Propunerea Frantei si Germaniei de a amenda tratatele Uniunii Europene in vederea stabilirii unor mecanisme de contracarare a crizei datoriilor suverane nu a fost acceptata de restul statelor membre.
 

Unul dintre principalii opozanti ai acestei propuneri a fost premierul britanic David Cameron.

”Le dorim statelor din zona euro tot binele pentru ca vrem ca toata lumea sa isi rezolve problemele, in conditiile in care toti avem nevoie de crestere economica. La final, am luat decizia ca nu este in avantajul Marii Britanii (n.r. amendarea tratatelor). Efectiv, am recurs la veto”, a precizat David Cameron pentru BBC.

In consecinta, liderii UE au in vedere noi variante prin care sa puna la punct si sa intareasca o politica bugetara si fiscala comuna mai stricta. Nu va fi nevoie de amendarea tratatelor, ci se va realiza mai degraba o intelegere intre guvernele nationale.

Deja Comisia Europeana a adoptat doua noi regulamente privind modul de gestionare a deficitelor, ce presupune o implicare mai mare a autoritatilor europene in realizarea bugetelor nationale.

Pietele internationale nu au primit bine vestile venite de la Bruxelles iar principalii indici americani si asiatici inregistreaza pierderi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus