Tratatele UE nu se schimba. Liderii europeni cauta noi solutii pentru iesirea din criza

Propunerea Frantei si Germaniei de a amenda tratatele Uniunii Europene in vederea stabilirii unor mecanisme de contracarare a crizei datoriilor suverane nu a fost acceptata de restul statelor membre.
 

Unul dintre principalii opozanti ai acestei propuneri a fost premierul britanic David Cameron.

”Le dorim statelor din zona euro tot binele pentru ca vrem ca toata lumea sa isi rezolve problemele, in conditiile in care toti avem nevoie de crestere economica. La final, am luat decizia ca nu este in avantajul Marii Britanii (n.r. amendarea tratatelor). Efectiv, am recurs la veto”, a precizat David Cameron pentru BBC.

In consecinta, liderii UE au in vedere noi variante prin care sa puna la punct si sa intareasca o politica bugetara si fiscala comuna mai stricta. Nu va fi nevoie de amendarea tratatelor, ci se va realiza mai degraba o intelegere intre guvernele nationale.

Deja Comisia Europeana a adoptat doua noi regulamente privind modul de gestionare a deficitelor, ce presupune o implicare mai mare a autoritatilor europene in realizarea bugetelor nationale.

Pietele internationale nu au primit bine vestile venite de la Bruxelles iar principalii indici americani si asiatici inregistreaza pierderi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus