Tratatele UE nu se schimba. Liderii europeni cauta noi solutii pentru iesirea din criza

Propunerea Frantei si Germaniei de a amenda tratatele Uniunii Europene in vederea stabilirii unor mecanisme de contracarare a crizei datoriilor suverane nu a fost acceptata de restul statelor membre.
 

Unul dintre principalii opozanti ai acestei propuneri a fost premierul britanic David Cameron.

”Le dorim statelor din zona euro tot binele pentru ca vrem ca toata lumea sa isi rezolve problemele, in conditiile in care toti avem nevoie de crestere economica. La final, am luat decizia ca nu este in avantajul Marii Britanii (n.r. amendarea tratatelor). Efectiv, am recurs la veto”, a precizat David Cameron pentru BBC.

In consecinta, liderii UE au in vedere noi variante prin care sa puna la punct si sa intareasca o politica bugetara si fiscala comuna mai stricta. Nu va fi nevoie de amendarea tratatelor, ci se va realiza mai degraba o intelegere intre guvernele nationale.

Deja Comisia Europeana a adoptat doua noi regulamente privind modul de gestionare a deficitelor, ce presupune o implicare mai mare a autoritatilor europene in realizarea bugetelor nationale.

Pietele internationale nu au primit bine vestile venite de la Bruxelles iar principalii indici americani si asiatici inregistreaza pierderi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus