top banner

Tensiunile din Europa au fost mai puternice decat politica monetara a BNR

29 Martie 2012 | Autor: Conso

Politica de scaderea a dobanzii cheie, demarata in toamna, nu a adus decat o redresare lenta a creditarii. BNR pune tendinta pe seama incertitudinilor financiare la nivel european.
BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 6% in toamna lui 2011 pana la minimul istoric de 5,25% in prezent. Raportat la nivelul din 2009, scaderea este si mai puternica. In iulie 2009, rata dobanzii de politica monetara era de 9%.
Scaderea a avut scopul de a impulsiona o reducere similara a dobanzilor interbancare si, in final, a dobanzilor platite de sectorul privat la creditele contractate.
Transmisia a avut loc insa doar partial iar BNR a atras de mai multe ori atentia bancherilor ca in ciuda unei politici de relaxare a dobanzilor, dusa de banca centrala, costurile imprumuturilor raman la niveluri ridicate.
Motivul a fost insa de curand indicat tot de catre BNR, cu ocazia celei mai recente sedinte de politica monetara, cand dobanda cheie a fost redusa din nou, pana la 5,25%.
“Tensiunile si incertitudinile asociate crizei suverane la nivel european s-au resimtit si pe piata bancara romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce intre institutiile de credit”, se arata in comunicatul BNR.
Mai exact, deciziile de politica monetara s-au suprapus peste o perioada extrem de dificila in Europa.
Multe banci mama, cu filiale in Romania, si-au redus expunerea si au solicitat si filialelor sa isi imbunatateasca raportul depozite atrase/credite acordate, care in unele cazuri ajungea si la 1:3.
Astfel, in prezent exista o situatie duala la nivelul sistemului bancar romanesc: exista un deficit de lichiditate per total, in conditiile in care 4-5 banci prezinta exces de lichiditate luna de luna.
“Intarzierea va fi recuperata si o parte dintre aceste decizii de politica monetara vor fi reluate la nivelul bancilor”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Un semn in acest sens ar fi chiar ultimele date statistice ale BNR, care indicat un ritm de crestere a creditelor in lie nou acordate companiilor apropiat de ritmul de crestere a creditelor noi in valuta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul