top banner

Tensiunile din Europa au fost mai puternice decat politica monetara a BNR

29 Martie 2012 | Autor: Conso

Politica de scaderea a dobanzii cheie, demarata in toamna, nu a adus decat o redresare lenta a creditarii. BNR pune tendinta pe seama incertitudinilor financiare la nivel european.
BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 6% in toamna lui 2011 pana la minimul istoric de 5,25% in prezent. Raportat la nivelul din 2009, scaderea este si mai puternica. In iulie 2009, rata dobanzii de politica monetara era de 9%.
Scaderea a avut scopul de a impulsiona o reducere similara a dobanzilor interbancare si, in final, a dobanzilor platite de sectorul privat la creditele contractate.
Transmisia a avut loc insa doar partial iar BNR a atras de mai multe ori atentia bancherilor ca in ciuda unei politici de relaxare a dobanzilor, dusa de banca centrala, costurile imprumuturilor raman la niveluri ridicate.
Motivul a fost insa de curand indicat tot de catre BNR, cu ocazia celei mai recente sedinte de politica monetara, cand dobanda cheie a fost redusa din nou, pana la 5,25%.
“Tensiunile si incertitudinile asociate crizei suverane la nivel european s-au resimtit si pe piata bancara romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce intre institutiile de credit”, se arata in comunicatul BNR.
Mai exact, deciziile de politica monetara s-au suprapus peste o perioada extrem de dificila in Europa.
Multe banci mama, cu filiale in Romania, si-au redus expunerea si au solicitat si filialelor sa isi imbunatateasca raportul depozite atrase/credite acordate, care in unele cazuri ajungea si la 1:3.
Astfel, in prezent exista o situatie duala la nivelul sistemului bancar romanesc: exista un deficit de lichiditate per total, in conditiile in care 4-5 banci prezinta exces de lichiditate luna de luna.
“Intarzierea va fi recuperata si o parte dintre aceste decizii de politica monetara vor fi reluate la nivelul bancilor”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Un semn in acest sens ar fi chiar ultimele date statistice ale BNR, care indicat un ritm de crestere a creditelor in lie nou acordate companiilor apropiat de ritmul de crestere a creditelor noi in valuta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul