Taxa pe tranzactiile financiare ar putea ajunge si la noi

Tranzactiile financiare ar putea fi impozitate pe viitor in toata UE, ca urmare a propunerilor venite din partea Frantei si Germaniei.


In septembrie, cele 2 tari vor insista ca toate statele din UE sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare, a declarat presedintele Frantei, Nicolas  Sarkozy in urma intalnirii avute cu cancelarul german, Angela Merkel. Masura are ca scop cresterea veniturilor la bugetele de stat pentru acoperirea deficitelor.

In Romania, guvernul nu a luat niciodata in calcul introducerea unor impozite noi in sectorul financiar, conform declaratiilor facute de presedintele Basescu in urma cu cateva luni. In plus, nu exista nicio intentie din acest punct de vedere nici in perioada urmatoare.

In varianta dorita de Merkel si Sarkozy, o astfel de taxa s-ar putea aplica la valoarea tranzactiei, de fiecare data cand au loc vanzari sau cumparari de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare ori schimburi valutare, fiind suportata de clienti.

Propunerea franco-germana este diferita de cea inaintata de Comisia Europeana in octombrie 2010, care prefera o taxa pe activitatile financiare. Costurile ar fi fost suportate in acest caz de banci si celelalte institutii financiare. Comisia prefera aceasta varianta deoarece taxarea clientilor ar indeparta investitorii catre state din afara UE, unde tranzactiile financiare nu sunt impozabile.

In plus, ajutoarele de stat foarte mari de care au beneficiat bancile in multe din statele europene impunea ca acestea sa suporte o povara fiscala mai mare pe viitor. In Irlanda, de exemplu, salvarea bancilor de catre stat a fost principalul factor care a dus la cresterea datoriei publice de la un nivel scazut (20% din PIB) la unul foarte mare (100% din PIB).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus