Taxa pe tranzactiile financiare ar putea ajunge si la noi

Tranzactiile financiare ar putea fi impozitate pe viitor in toata UE, ca urmare a propunerilor venite din partea Frantei si Germaniei.


In septembrie, cele 2 tari vor insista ca toate statele din UE sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare, a declarat presedintele Frantei, Nicolas  Sarkozy in urma intalnirii avute cu cancelarul german, Angela Merkel. Masura are ca scop cresterea veniturilor la bugetele de stat pentru acoperirea deficitelor.

In Romania, guvernul nu a luat niciodata in calcul introducerea unor impozite noi in sectorul financiar, conform declaratiilor facute de presedintele Basescu in urma cu cateva luni. In plus, nu exista nicio intentie din acest punct de vedere nici in perioada urmatoare.

In varianta dorita de Merkel si Sarkozy, o astfel de taxa s-ar putea aplica la valoarea tranzactiei, de fiecare data cand au loc vanzari sau cumparari de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare ori schimburi valutare, fiind suportata de clienti.

Propunerea franco-germana este diferita de cea inaintata de Comisia Europeana in octombrie 2010, care prefera o taxa pe activitatile financiare. Costurile ar fi fost suportate in acest caz de banci si celelalte institutii financiare. Comisia prefera aceasta varianta deoarece taxarea clientilor ar indeparta investitorii catre state din afara UE, unde tranzactiile financiare nu sunt impozabile.

In plus, ajutoarele de stat foarte mari de care au beneficiat bancile in multe din statele europene impunea ca acestea sa suporte o povara fiscala mai mare pe viitor. In Irlanda, de exemplu, salvarea bancilor de catre stat a fost principalul factor care a dus la cresterea datoriei publice de la un nivel scazut (20% din PIB) la unul foarte mare (100% din PIB).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus