top banner

Taxa pe tranzactiile financiare ar putea ajunge si la noi

17 August 2011 | Autor: Conso

Tranzactiile financiare ar putea fi impozitate pe viitor in toata UE, ca urmare a propunerilor venite din partea Frantei si Germaniei.
In septembrie, cele 2 tari vor insista ca toate statele din UE sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare, a declarat presedintele Frantei, Nicolas  Sarkozy in urma intalnirii avute cu cancelarul german, Angela Merkel. Masura are ca scop cresterea veniturilor la bugetele de stat pentru acoperirea deficitelor.
In Romania, guvernul nu a luat niciodata in calcul introducerea unor impozite noi in sectorul financiar, conform declaratiilor facute de presedintele Basescu in urma cu cateva luni. In plus, nu exista nicio intentie din acest punct de vedere nici in perioada urmatoare.
In varianta dorita de Merkel si Sarkozy, o astfel de taxa s-ar putea aplica la valoarea tranzactiei, de fiecare data cand au loc vanzari sau cumparari de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare ori schimburi valutare, fiind suportata de clienti.
Propunerea franco-germana este diferita de cea inaintata de Comisia Europeana in octombrie 2010, care prefera o taxa pe activitatile financiare. Costurile ar fi fost suportate in acest caz de banci si celelalte institutii financiare. Comisia prefera aceasta varianta deoarece taxarea clientilor ar indeparta investitorii catre state din afara UE, unde tranzactiile financiare nu sunt impozabile.
In plus, ajutoarele de stat foarte mari de care au beneficiat bancile in multe din statele europene impunea ca acestea sa suporte o povara fiscala mai mare pe viitor. In Irlanda, de exemplu, salvarea bancilor de catre stat a fost principalul factor care a dus la cresterea datoriei publice de la un nivel scazut (20% din PIB) la unul foarte mare (100% din PIB).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul