top banner

Taxa pe tranzactiile financiare ar putea ajunge si la noi

17 August 2011 | Autor: Conso

Tranzactiile financiare ar putea fi impozitate pe viitor in toata UE, ca urmare a propunerilor venite din partea Frantei si Germaniei.
In septembrie, cele 2 tari vor insista ca toate statele din UE sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare, a declarat presedintele Frantei, Nicolas  Sarkozy in urma intalnirii avute cu cancelarul german, Angela Merkel. Masura are ca scop cresterea veniturilor la bugetele de stat pentru acoperirea deficitelor.
In Romania, guvernul nu a luat niciodata in calcul introducerea unor impozite noi in sectorul financiar, conform declaratiilor facute de presedintele Basescu in urma cu cateva luni. In plus, nu exista nicio intentie din acest punct de vedere nici in perioada urmatoare.
In varianta dorita de Merkel si Sarkozy, o astfel de taxa s-ar putea aplica la valoarea tranzactiei, de fiecare data cand au loc vanzari sau cumparari de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare ori schimburi valutare, fiind suportata de clienti.
Propunerea franco-germana este diferita de cea inaintata de Comisia Europeana in octombrie 2010, care prefera o taxa pe activitatile financiare. Costurile ar fi fost suportate in acest caz de banci si celelalte institutii financiare. Comisia prefera aceasta varianta deoarece taxarea clientilor ar indeparta investitorii catre state din afara UE, unde tranzactiile financiare nu sunt impozabile.
In plus, ajutoarele de stat foarte mari de care au beneficiat bancile in multe din statele europene impunea ca acestea sa suporte o povara fiscala mai mare pe viitor. In Irlanda, de exemplu, salvarea bancilor de catre stat a fost principalul factor care a dus la cresterea datoriei publice de la un nivel scazut (20% din PIB) la unul foarte mare (100% din PIB).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul