Taxa pe tranzactiile financiare ar putea ajunge si la noi

Tranzactiile financiare ar putea fi impozitate pe viitor in toata UE, ca urmare a propunerilor venite din partea Frantei si Germaniei.


In septembrie, cele 2 tari vor insista ca toate statele din UE sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare, a declarat presedintele Frantei, Nicolas  Sarkozy in urma intalnirii avute cu cancelarul german, Angela Merkel. Masura are ca scop cresterea veniturilor la bugetele de stat pentru acoperirea deficitelor.

In Romania, guvernul nu a luat niciodata in calcul introducerea unor impozite noi in sectorul financiar, conform declaratiilor facute de presedintele Basescu in urma cu cateva luni. In plus, nu exista nicio intentie din acest punct de vedere nici in perioada urmatoare.

In varianta dorita de Merkel si Sarkozy, o astfel de taxa s-ar putea aplica la valoarea tranzactiei, de fiecare data cand au loc vanzari sau cumparari de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare ori schimburi valutare, fiind suportata de clienti.

Propunerea franco-germana este diferita de cea inaintata de Comisia Europeana in octombrie 2010, care prefera o taxa pe activitatile financiare. Costurile ar fi fost suportate in acest caz de banci si celelalte institutii financiare. Comisia prefera aceasta varianta deoarece taxarea clientilor ar indeparta investitorii catre state din afara UE, unde tranzactiile financiare nu sunt impozabile.

In plus, ajutoarele de stat foarte mari de care au beneficiat bancile in multe din statele europene impunea ca acestea sa suporte o povara fiscala mai mare pe viitor. In Irlanda, de exemplu, salvarea bancilor de catre stat a fost principalul factor care a dus la cresterea datoriei publice de la un nivel scazut (20% din PIB) la unul foarte mare (100% din PIB).

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus