Spania a ajuns sa aiba un rating de tara egal cu al Romaniei

Agentia de rating Moody’s a scazut ratingul de tara al Spaniei cu 3 trepte – de la A3 la Baa3 – astfel ca titlurile de stat spaniole au acum un rating egal cu titlurile emise de statul roman.

Decizia agentiei de rating a fost luata dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, bancile spaniole au primit ajutoare de 100 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita falimentul.

In aceste conditii, guvernul spaniol se confunta in prezent cu cele mai mari costuri de finantare pe pietele internationale, deoarece creditorii evita sa mai finanteze Spania. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a ajuns la 6,75%.

Mai mult, este posibil ca ratingul sa fie scazut mai departe peste 3 luni, ceea ce ar face ca titlurile spaniole sa intre in categorie celor cu risc speculativ.

Totodata, Moody’s a redus ratingul de tara cu 2 trepte si pentru Cipru (de la Ba1 la Ba3). Riscul titlurilor de stat cipriote este considerat “speculativ”, iar o noua depunctare le va duce in categoria celor “foarte speculative”.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca Cipru sa solicite un impurmut de 5 miliarde euro  - aproape 25% din PIB – pentru a-si salva bancile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus