Spania a ajuns sa aiba un rating de tara egal cu al Romaniei

Agentia de rating Moody’s a scazut ratingul de tara al Spaniei cu 3 trepte – de la A3 la Baa3 – astfel ca titlurile de stat spaniole au acum un rating egal cu titlurile emise de statul roman.

Decizia agentiei de rating a fost luata dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, bancile spaniole au primit ajutoare de 100 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita falimentul.

In aceste conditii, guvernul spaniol se confunta in prezent cu cele mai mari costuri de finantare pe pietele internationale, deoarece creditorii evita sa mai finanteze Spania. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a ajuns la 6,75%.

Mai mult, este posibil ca ratingul sa fie scazut mai departe peste 3 luni, ceea ce ar face ca titlurile spaniole sa intre in categorie celor cu risc speculativ.

Totodata, Moody’s a redus ratingul de tara cu 2 trepte si pentru Cipru (de la Ba1 la Ba3). Riscul titlurilor de stat cipriote este considerat “speculativ”, iar o noua depunctare le va duce in categoria celor “foarte speculative”.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca Cipru sa solicite un impurmut de 5 miliarde euro  - aproape 25% din PIB – pentru a-si salva bancile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus