Spania a ajuns sa aiba un rating de tara egal cu al Romaniei

Agentia de rating Moody’s a scazut ratingul de tara al Spaniei cu 3 trepte – de la A3 la Baa3 – astfel ca titlurile de stat spaniole au acum un rating egal cu titlurile emise de statul roman.

Decizia agentiei de rating a fost luata dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, bancile spaniole au primit ajutoare de 100 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita falimentul.

In aceste conditii, guvernul spaniol se confunta in prezent cu cele mai mari costuri de finantare pe pietele internationale, deoarece creditorii evita sa mai finanteze Spania. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a ajuns la 6,75%.

Mai mult, este posibil ca ratingul sa fie scazut mai departe peste 3 luni, ceea ce ar face ca titlurile spaniole sa intre in categorie celor cu risc speculativ.

Totodata, Moody’s a redus ratingul de tara cu 2 trepte si pentru Cipru (de la Ba1 la Ba3). Riscul titlurilor de stat cipriote este considerat “speculativ”, iar o noua depunctare le va duce in categoria celor “foarte speculative”.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca Cipru sa solicite un impurmut de 5 miliarde euro  - aproape 25% din PIB – pentru a-si salva bancile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus