Somajul atinge cele mai mari valori de la declansarea crizei

Oferta excedentara de forta de munca a consemnat o majorare, rata somajului BIM atingand in perioada iunie-august 7,5 la suta, unul dintre cele mai ridicate niveluri de la declansarea crizei economice.

Somerii in sens BIM sunt persoanele care nu au un loc de munca si isi cauta unul, fara a conta daca incaseaza sau nu idemnizatie de somaj.

Problemele mari de pe piata muncii au fost semnalate de catre Banca Nationala, in ultimul raport asupra inflatiei.

“Nivelul relativ constant al ratei somajului inregistrat (circa 5,2 la suta) s-a datorat exclusiv unei scaderi puternice a numarului somerilor neindemnizati, asociate nereinnoirii de catre absolventii de liceu din promotia 2012 a cererii de mentinere in evidentele ANOFM”, precizeaza raportul BNR.

Numarul de salariati raportat de angajatori a stagnat in ultima perioada. In plus, sectorul industrial si-a redus efectivul de salariati, desi inregistreaza performante pe pietele externe. Aceste concedieri au fost compensate de angajari in sectorul serviciilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus