top banner

Sesizarea CCR pe eliminarea celor 102 taxe

15 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv si timbrul de mediu, mai are de asteptat pana ce intra in vigoare. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ. In sesizarea presedintiei se mentioneaza faptul ca legea incalca mai multe articole din legea fundamentala.
Printre altele, seful statului acuza nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevazuta de legea fundamentala, de alte acte normative precum si de jurisprudenta CCR.
Legea atrage majorarea cheltuielilor bugetare
"Masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat. Totodata, legea cuprinde masuri menite sa atraga majorarea directa si indirecta a cheltuielilor bugetare, precum si masuri menite sa diminueze veniturile bugetare (…) In plus, legiuitorul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii", se mai arata in sesizarea presedintelui.
De asemenea, Klaus Iohannis acuza lipsa de predictibilitate si coerenta a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite”.
Printre efectele nocive pe care aceasta lege le-ar putea genera se numara, in opinia presedintelui, cel pe care l-ar avea eliminarea taxei radio-tv, eliminare care i-ar putea lasa pe angajatii radioului si televiziunii publice fara salarii si ar putea afecta autonomia celor doua entitati.
"Neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor acestor entitati (avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege si nu se negociaza), contravenind regulilor de tehnica legislativa si, totodata poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune", exemplifica presedintele in sesizarea de neconstitutionalitate.
Totodata, eliminarea taxelor consulare, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule, vor avea efecte nocive asupra domeniilor finantate din aceste taxe.
"Se creeaza premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecinta neincadrarii în Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) in anii 2017, 2018 si 2019 (…) Orice cheltuiala suplimentara neprogramata conduce la cresterea deficitului bugetar daca fondurile nu au fost cuprinse in strategia fiscal-bugetara, iar pentru incadrarea in tintele prevazute de strategia fiscal-bugetara, orice alocare suplimentara de fonduri trebuie compensata cu masuri structurale de crestere a veniturilor bugetare si/sau reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat", arata Klaus Iohannis in finalul sesizarii de neconstitutionalitate.
Guvernul nu a fost consultat cu privire la aceasta lege
In ceea ce priveste aspectele de forma, Klaus Iohannis arata ca Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fara a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, in opinia sa, prin incalcarea principiului separatiei puterilor în stat.
"In cazul in care o initiativa legislativa implica modificari bugetare, este necesar ca Parlamentul sa solicite o informare din partea Guvernului", se arata in sesizarea presedintelui.
Totodata, in opinia presedintelui, Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fara sa ceara Guvernului o informare in acest sens. "Dat fiind caracterul imperativ al obligatiei de a cere informarea mentionata, rezulta ca nerespectarea acesteia are drept consecinta neconstitutionalitatea legii adoptate", se arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.
Legea care prevede eliminarea celor 102 taxe a fost adoptata de Camera Deputatilor la finalul lunii octombrie. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, impactul bugetar al acestei legi ar fi de 1,6 miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul