Sesizarea CCR pe eliminarea celor 102 taxe

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv si timbrul de mediu, mai are de asteptat pana ce intra in vigoare. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ. In sesizarea presedintiei se mentioneaza faptul ca legea incalca mai multe articole din legea fundamentala.

Printre altele, seful statului acuza nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevazuta de legea fundamentala, de alte acte normative precum si de jurisprudenta CCR.

Legea atrage majorarea cheltuielilor bugetare

"Masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat. Totodata, legea cuprinde masuri menite sa atraga majorarea directa si indirecta a cheltuielilor bugetare, precum si masuri menite sa diminueze veniturile bugetare (…) In plus, legiuitorul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii", se mai arata in sesizarea presedintelui.

De asemenea, Klaus Iohannis acuza lipsa de predictibilitate si coerenta a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite”.

Printre efectele nocive pe care aceasta lege le-ar putea genera se numara, in opinia presedintelui, cel pe care l-ar avea eliminarea taxei radio-tv, eliminare care i-ar putea lasa pe angajatii radioului si televiziunii publice fara salarii si ar putea afecta autonomia celor doua entitati.

"Neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor acestor entitati (avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege si nu se negociaza), contravenind regulilor de tehnica legislativa si, totodata poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune", exemplifica presedintele in sesizarea de neconstitutionalitate.

Totodata, eliminarea taxelor consulare, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule, vor avea efecte nocive asupra domeniilor finantate din aceste taxe.

"Se creeaza premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecinta neincadrarii în Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) in anii 2017, 2018 si 2019 (…) Orice cheltuiala suplimentara neprogramata conduce la cresterea deficitului bugetar daca fondurile nu au fost cuprinse in strategia fiscal-bugetara, iar pentru incadrarea in tintele prevazute de strategia fiscal-bugetara, orice alocare suplimentara de fonduri trebuie compensata cu masuri structurale de crestere a veniturilor bugetare si/sau reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat", arata Klaus Iohannis in finalul sesizarii de neconstitutionalitate.

Guvernul nu a fost consultat cu privire la aceasta lege

In ceea ce priveste aspectele de forma, Klaus Iohannis arata ca Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fara a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, in opinia sa, prin incalcarea principiului separatiei puterilor în stat.

"In cazul in care o initiativa legislativa implica modificari bugetare, este necesar ca Parlamentul sa solicite o informare din partea Guvernului", se arata in sesizarea presedintelui.

Totodata, in opinia presedintelui, Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fara sa ceara Guvernului o informare in acest sens. "Dat fiind caracterul imperativ al obligatiei de a cere informarea mentionata, rezulta ca nerespectarea acesteia are drept consecinta neconstitutionalitatea legii adoptate", se arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Legea care prevede eliminarea celor 102 taxe a fost adoptata de Camera Deputatilor la finalul lunii octombrie. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, impactul bugetar al acestei legi ar fi de 1,6 miliarde de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus