Sesizarea CCR pe eliminarea celor 102 taxe

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv si timbrul de mediu, mai are de asteptat pana ce intra in vigoare. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ. In sesizarea presedintiei se mentioneaza faptul ca legea incalca mai multe articole din legea fundamentala.

Printre altele, seful statului acuza nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevazuta de legea fundamentala, de alte acte normative precum si de jurisprudenta CCR.

Legea atrage majorarea cheltuielilor bugetare

"Masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat. Totodata, legea cuprinde masuri menite sa atraga majorarea directa si indirecta a cheltuielilor bugetare, precum si masuri menite sa diminueze veniturile bugetare (…) In plus, legiuitorul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii", se mai arata in sesizarea presedintelui.

De asemenea, Klaus Iohannis acuza lipsa de predictibilitate si coerenta a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite”.

Printre efectele nocive pe care aceasta lege le-ar putea genera se numara, in opinia presedintelui, cel pe care l-ar avea eliminarea taxei radio-tv, eliminare care i-ar putea lasa pe angajatii radioului si televiziunii publice fara salarii si ar putea afecta autonomia celor doua entitati.

"Neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor acestor entitati (avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege si nu se negociaza), contravenind regulilor de tehnica legislativa si, totodata poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune", exemplifica presedintele in sesizarea de neconstitutionalitate.

Totodata, eliminarea taxelor consulare, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule, vor avea efecte nocive asupra domeniilor finantate din aceste taxe.

"Se creeaza premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecinta neincadrarii în Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) in anii 2017, 2018 si 2019 (…) Orice cheltuiala suplimentara neprogramata conduce la cresterea deficitului bugetar daca fondurile nu au fost cuprinse in strategia fiscal-bugetara, iar pentru incadrarea in tintele prevazute de strategia fiscal-bugetara, orice alocare suplimentara de fonduri trebuie compensata cu masuri structurale de crestere a veniturilor bugetare si/sau reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat", arata Klaus Iohannis in finalul sesizarii de neconstitutionalitate.

Guvernul nu a fost consultat cu privire la aceasta lege

In ceea ce priveste aspectele de forma, Klaus Iohannis arata ca Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fara a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, in opinia sa, prin incalcarea principiului separatiei puterilor în stat.

"In cazul in care o initiativa legislativa implica modificari bugetare, este necesar ca Parlamentul sa solicite o informare din partea Guvernului", se arata in sesizarea presedintelui.

Totodata, in opinia presedintelui, Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fara sa ceara Guvernului o informare in acest sens. "Dat fiind caracterul imperativ al obligatiei de a cere informarea mentionata, rezulta ca nerespectarea acesteia are drept consecinta neconstitutionalitatea legii adoptate", se arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Legea care prevede eliminarea celor 102 taxe a fost adoptata de Camera Deputatilor la finalul lunii octombrie. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, impactul bugetar al acestei legi ar fi de 1,6 miliarde de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus