Salariul minim pe economie creste de la 1 februarie

Salariul minim pe economie creste la 1.450 de lei incepand cu 1 februarie 2017, sustine noul Executiv. Majorarea este de 16% fata de nivelul precedent, de 1.250 de lei, stabilit in mai 2016. In plus, actul normativ va impune si amenzi pentru angajatorii care nu vor creste remuneratiile corespunzator.

"Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta Hotarare de Guvern, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune", se arata intr-un proiect deĀ  Hotarare de Guvern publicat recent.

Astfel, la un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma sa suporte, cu tot cu contributiile sociale care cad in sarcina angajatorului, 1.783 de lei (fata de 1.538 de lei in prezent). Pe de alta parte, salariatul ar urma sa primeasca o leafa neta de 1.065 de lei (fata de 925 de lei in prezent), luand in calcul actualul nivel al contributiilor.

Proiectul mai trebuie sa fie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial pentru a putea intra in vigoare.

Opinii pro si contra majorarii salariului

In noiembrie 2016, in timpul guvernarii Ciolos, sindicalistii au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei, insa reprezentantii patronatelor s-au opus unei astfel de cresteri, fara un studiu de impact, avertizand ca ar putea afecta puternic intreprinderile private mici si mijlocii.

Mai mult, un studiu realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) la initiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a aratat ca majorarea salariului minim ar urma sa duca la scaderea competitivitatii firmelor private din Romania, cu efecte negative in primul rand asupra asa-numitelor intreprinderi vulnerabile.

Cu toate acestea, noul ministru pentru IMM-uri, Florin Jianu, a declarat recent ca majorarea salariului minim este binevenita, insa cu atentie fata de firmele vulnerabile, si insotita de facilitati fiscale in special pentru inreprinderile mici.

Majorarea salariului minim pe economie nu influenteaza doar angajatii si angajatori. Acesta reprezinta baza de calcul, printre altele, si pentru amenzile de circulatie (un punct de amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie).

Controverse pe programul de guvernare

Masura este cuprinsa in programul de guvernare al noului Executiv, adoptat, recent, de Parlament.

Acesta cuprinde cresteri importante de salarii in sectorul public, majorarea accelerata a salariului minim pe economie, reducerea cotei unice de impozitare la 10%, scaderea TVA la 18% si a contributiilor de la 39,25% la 35%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

In plus, toti salariatii din sistemul public vor beneficia anual, incepand cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanta egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat in interiorul granitelor Romaniei.

Programul este puternic contestat de economisti, care sustin ca masurile cuprinse in acesta nu au acoperire si nici nu tin cont de contextul extern defavorabil.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus