Romanii inca nu au incredere in tranzactiile online

Perceptia generala, potrivit careia Romania sta bine la competente digitale si are angajati bine pregatiti in domeniul IT a fost, din nou, demontata de Comisia Europeana. Potrivit celui mai recent raport privind economia digitala, doar jumatate dintre romani utilizeaza regulat internetul, dar multi evita cumparaturile si platile online.

Tranzactiile online, cum ar fi serviciile bancare, au fost utilizate, in 2016, de 10% dintre romani, iar la cumparaturi online au apelat mai putin de o cincime dintre concetatenii nostri (18%). Acest aspect sugereaza neincrederea in mediul online. Totusi, ponderea utilizatorilor de internet care efectueaza achizitii online este in crestere, noteaza Comisia Europeana.

Si utilizarea retelelor sociale este in crestere, chiar cu cele mai mari rate din Europa, insa accesul la tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC) ramane neuniform in randul populatiei, cu decalaje mari in special in zonele rurale. De asemenea, utilizarea retelelor mobile in banda larga este sub media UE (59 fata de 75 de abonati/100 de persoane).

Pregatim IT-isti, dar multi pleaca din tara

In ceea ce priveste forta de munca in domeniu, desi exista numerosi specialisti romani calificati, competentele digitale in rindul populatiei generale si al fortei de munca sunt printre cele mai scazute din UE (doar 26% dintre romani au competente digitale peste nivelurile de baza fata de 55% in UE).

In plus, cu toate ca jumatate dintre romani utilizeaza internetul cu regularitate (52%) comparativ cu 76% in UE, o treime (32%) nu au folosit niciodata internetul (fata de 16% in UE).

Pe de alta parte, raportul CE releva faptul ca Romania are rezultate relativ bune la absolventii din domeniile stiintei, tehnologiei si matematicii (STEM), 1,7% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 20-29 de ani detinand o diploma in aceste domenii. Insa acest aspect nu este suficient pentru a compensa deficitul de competente digitale, mai ales ca numerosi specialisti parasesc tara pentru a lucra in strainatate.

In ceea ce priveste conectivitatea, tara noastra se situeaza sub media UE, dar inregistreaza progrese medii. Astfel, 89% din gospodarii sunt acoperite prin retele fixe de comunicatii in banda larga, ceea ce ne plaseaza pe locul 26 in UE, unde media este de 97%).

In schimb, nivelul de acoperire a gospodariilor prin reteaua de acces de generatie urmatoare (Next Generation Access - NGA) cu viteze de peste 30 Mbps este de 72%, similar cu media UE.

La integrarea tehnologiei digitale de catre afaceri, firmele din Romania, alaturi de cele din Polonia si Bulgaria, erau ramase cel mai in urma, in anul 2016, in timp ce afacerile din Danemarca, Irlanda si Finalnda erau cele mai avansate.

Cum sta Romania in clasamentul european

In aceste conditii, Romania se afla pe ultimul loc in clasamentul european al indexului economiei si societatii digitale (DESI) 2017. Indexul masoara 5 parametri ai dezvoltarii digitale a unei tari: conectivitatea, resursa umana, gradul de utilizare a internetului, integrarea tehnologiei digitale, serviciile publice digitale.

Danemarca, Finlanda, Suedia si Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE, in timp ce Romania, Bulgaria, Grecia si Italia au cele mai scazute scoruri DESI, mai arata raportul CE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus