Romania, parte a sistemului global de combatere a evaziunii fiscale

Schimbarile fiscale adoptate la nivel mondial, cu scopul de a limita practicile de evitare a platii taxelor prin erodarea bazei de impozitare sau prin mutarea profiturilor in state “prietenoase” din punct de vedere fiscal, vor avea efecte si in Romania. Printre ele se numara accesul autoritatilor la informatii despre toate entitatile unui grup.

Romania a devenit membru asociat al BEPS (Base Erosion and Profit Shifting – planul impotriva erodarii bazei impozabile si a mutarii artificiale a profiturilor in alt stat) la inceputul lunii iunie 2017. In acest context, Fiscul roman va avea acces la informatiile financiare si fiscale ale tuturor entitatilor din cadrul unui grup pe care le raporteaza firmele mama in jurisdictiile de rezidenta, inclusiv despre filialele sau sediile lor permanente din Romania, arata compania de consultanta si audit Deloitte Romania.

Ce aduc modificarile fiscale nou in Romania

Reprezentantii companiei sustin ca impactul celor 15 actiuni ale BEPS va fi resimtit de firmele din Romania pe doua planuri principale.

”In primul rand, autoritatile fiscale vor pune si mai mult accent pe analiza substantei economice a tranzactiilor in detrimentul formei acestora. In al doilea rand, va creste transparenta fiscala. Din acest motiv, autoritatile fiscale romane vor avea acces la informatiile financiare si fiscale ale tuturor entitatilor din cadrul unui grup pe care le raporteaza societatile mama in jurisdictiile de rezidenta, inclusiv despre filialele / sediile lor permanente din Romania”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Asadar, autoritatile fiscale romane vor avea informatii mai multe si mai detaliate pe care le vor putea utiliza in cadrul verificarilor, considera un partener coordonator al departamentului de servicii fiscale si juridice din cadrul Deloitte Romania, Dan Badin.

”In acelasi timp, contribuabilii romani trebuie sa analizeze structura de business pentru a se asigura ca sunt conformi cu noile reguli. De asemenea, trebuie sa urmareasca mai strict modalitatea de impozitare a profiturilor companiilor, in functie de locul in care au loc activitatile economice. Profesionistii in fiscalitate chestionati la nivel global au spus ca ritmul alert de implementare a prevederilor BEPS i-a luat prin suprindere in ultimul an. Este de asteptat ca tendinta globala sa se rasfranga asupra Romaniei”, a subliniat Dan Badin.

Cum sunt percepute schimbarile la nivel global?

La nivel global, reprezentantii grupurilor multinationale considera, in marea lor majoritate, ca modelul de taxare se afla intr-un proces de reasezare pe alte principii, iar abordarea autoritatilor fiscale in cadrul controalelor devine mai stricta, reiese dintr-un studiu privind impactul masurilor din planul BEPS derulat de compania de consultanta, la care au participat 460 de directori financiari, manageri de taxe si alti profesionisti in fiscalitate din 38 de tari.

Potrivit studiului, 91% dintre respondenti sunt de acord ca structurile fiscale implementate in prezent se afla sub un control mai strict al autoritatilor fiscale comparativ cu 2016. Totodata, 94% considera ca cerintele suplimentare de raportare in zona preturilor de transfer vor creste substantial sarcina administrativa de conformare, ca urmare a recomandarilor BEPS.

In plus, 93% sunt de acord ca autoritatile vor pune accent, indiferent de orice schimbari legislative, pe analizele pentru controale fiscale, ca urmare a dezbaterii actuale despre BEPS.

Romania nu a fost inclusa in chestionarul global, insa Deloitte Romania a demarat un studiu local ale carui rezultate vor fi publicate in scurt timp.

Schimbarile in domeniul fiscalitatii la nivel mondial au fost impuse de scandalurile rasunatoare de evaziune fiscala din ultimii ani. In noiembrie 2014, a izbucnit scandalul LuxLeaks, o investigatie care a relevat informatii despre un sistem de evaziune fiscala la scara mare a multinationalelor si rolul jucat de anumite state. In decembrie 2014, Consiliul European a facut referire la „o nevoie urgenta de intensificare a eforturilor de combatere a evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive, atat la nivel mondial, cat si la nivelul UE”.

In octombrie 2015, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a prezentat rapoartele finale referitoare la BEPS, un plan menit sa asigure cresterea transparentei si o plata echitabila a taxelor si impozitelor, in special in cazul multinationalelor.

Insa in aprilie 2016, scandalul Panama Papers, care a demascat oameni bogati si puternici care ascundeau sume imense de bani in conturi offshore, a zguduit, din nou lumea financiara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus