Rezervele valutare la BNR au urcat usor in luna ianuarie

Rezervele valutare s-au ridicat la 31,46 miliarde euro la finalul lunii ianuarie 2013, cu 250 milioane euro peste nivelul inregistrat in luna precedenta.


In cursul lunii ianuarie au avut loc intrari de 1,98 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de insitutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si Comisiei Europene, precum si venituri din administrarea rezervelor.

Iesirile s-au ridicat la 1,73 miliarde euro, respectiv plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice si modificarea rezervelor minime in valuta.

“Estimarile noastre indica faptul ca BNR ar fi cumparat 300 milioane euro in cursul lunii, in incercarea de a limita aprecierea leului”, au precizat analistii ING Bank.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia este de aproape 4,12 miliarde euro.

Platile scadente in luna februarie in contul datoriei publice si public garantata denominate in valuta insumeaza 862,65 milioane euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus