Rezervele valutare la BNR au ramas aproape nemiscate in martie

Rezervele valutare la BNR au ramas aproape nemodificate in luna martie, la nivelul de 32,2 miliarde euro. Pentru analisti, acest lucru inseamna lipsa interventiilor bancii centrale pe piata valutara.


In cursul lunii martie au existat intrari de 864 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si Comisiei Europene.

Iesirile s-au ridicat la 825 milioane euro, incluzand si a cincea rambursare de capital si dobanda din imprumutul de la FMI, in valoare de circa 249 milioane euro.

Platile scadente in luna aprilie in contul datoriei publice si public garantata in valuta insumeaza 186,67 milioane euro.

“Pe baza estimarilor noastre, aceasta cifra indica ca BNR nu ar fi intervenit aproape deloc pe piata valutara in martie”, au precizat analistii ING Bank.

Leul a cunoscut insa o perioada de depreciere spre finalul lunii, cand presiunile au venit in special ca urmare a crizei ce a afectat sistemul bancar cipriot, subrezind increderea investitorilor in economia statelor UE, in general.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus