Rezervele valutare au scazut cu peste 1 miliard euro in august

La finalul lunii august, rezervele valutare la BNR au scazut cu peste 1 miliard euro, pana la 30,9 miliarde euro, dupa plata primei rate catre FMI, de 700 milioane euro.


In august, rezerva a cunoscut iesiri de 2,4 miliarde euro, reprezentand plati de rate di sobanzi in contul datoriei publice, inclusiv prima rambursare din cadrul acordului cu FMI, in valoare de 0,7 miliarde euro.
Pentru luna august, platile scadente se ridica la putin peste 0,1 miliarde euro.

“In plus, evolutia monedei euro comparativ cu dolarul american a fost nefavorabila”, au adaugat analistii ING Bank.

Mai mult, acestia si-au refactu calcululpe baza sumelor oficiale, ajungand la concluzia ca BNR ar fi avut o interventie marginala pe piata valutara in august.

Intrarile din luna precedenta s-au ridicat la 1,1 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime constituite de institutiile de credit, alimentarea consturilor Comisiei Europene si a Ministerului Finantelor Publice, venituri din admnistrare si altele.

Intr?ri de 1.142 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valut? constituite de institu?iile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finan?elor Publice, venituri din administrarea rezervelor interna?ionale ?i altele.

Rezerva de aur s-a mentinut nemodificata, la 103,7 tone, valoarea acesteia, in conditiile actuale de pret, fiind de 4,4 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus