Rezervele valutare au scazut cu peste 1 miliard euro in august

La finalul lunii august, rezervele valutare la BNR au scazut cu peste 1 miliard euro, pana la 30,9 miliarde euro, dupa plata primei rate catre FMI, de 700 milioane euro.


In august, rezerva a cunoscut iesiri de 2,4 miliarde euro, reprezentand plati de rate di sobanzi in contul datoriei publice, inclusiv prima rambursare din cadrul acordului cu FMI, in valoare de 0,7 miliarde euro.
Pentru luna august, platile scadente se ridica la putin peste 0,1 miliarde euro.

“In plus, evolutia monedei euro comparativ cu dolarul american a fost nefavorabila”, au adaugat analistii ING Bank.

Mai mult, acestia si-au refactu calcululpe baza sumelor oficiale, ajungand la concluzia ca BNR ar fi avut o interventie marginala pe piata valutara in august.

Intrarile din luna precedenta s-au ridicat la 1,1 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime constituite de institutiile de credit, alimentarea consturilor Comisiei Europene si a Ministerului Finantelor Publice, venituri din admnistrare si altele.

Intr?ri de 1.142 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valut? constituite de institu?iile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finan?elor Publice, venituri din administrarea rezervelor interna?ionale ?i altele.

Rezerva de aur s-a mentinut nemodificata, la 103,7 tone, valoarea acesteia, in conditiile actuale de pret, fiind de 4,4 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus