Revenire rapida pe pietele financiare dupa socul Trump

Socul produs pe pietele financiare de alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii s-a disipat rapid. Majoritatea indicilor bursieri au recuperat pierderile inregistrate in cursul diminetii de miercuri, iar dolarul american a inregistrat, pana la finalul zilei, cea mai mare crestere de dupa votul pro-Brexit.

Potrivit Bloomberg,  redresarea dolarului a avut loc ca urmare a inversarii tendintei de crestere a titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani.

In plus, probabilitatea ca Rezerva Federala sa majoreze dobanzile in decembrie a crescut la 74%, de la un nivel de sub 50% atins in momentul in care rezultatele alegerilor au indicat ca Trump a infrant-o pe Hillary Clinton, mai noteaza agentia internationala de presa.

Moneda americana, pe val

Astfel, un indice al dolarului calculat de Bloomberg, pe baza raportarii la un cos de valute, a urcat cu 1,1%, cel mai mult dupa 24 iunie (a doua zi dupa votul pro-Brexit al britanicilor), cand a atins cel mai ridicat nivel din martie 2016.

Fata de euro, dolarul a avansat, miercuri, cu 0,8%, la 1,0938 unitati pentru un euro, dupa ce in timpul tranzactiilor a coborat cu peste 2%.

Si indicii bursieri de pe bursa americana au revenit pe crestere la scurt timp dupa deschiderea pe minus a primei sedinte de tranzactionare de dupa anuntul potrivit caruia Donald Trump este noul presedinte al SUA.

Acestia au inchis sedinta pe crestere, cu 1,4% indicele Dow Jones, cu 1,11% indicele S&P si cu 0,42% Nasdaq.

In Europa, de asemenea, indicii bursieri au inchis, in mare lor majoritate, pe crestere sedinta de miercuri, unii analisti remarcand faptul ca socul produs pe pietele financiare de rezultatul alegerilor din SUA a fost de mai scurta durata decat cel provocat de votul pro-Brexit.

Dolarul si-a revenit si in raport cu leul

Pe piata valutara din Romania, dolarul a crescut semnificativ in ultimele 24 de ore, recuperand pierderea suferita in primele ore de la anuntul privind rezultatul alegerilor din SUA, de aproximativ 10 bani.


Mai mult, dolarul se plasa, in cursul diminetii de joi, peste nivelul inregistrat inainte de anuntul respectiv, la 4,1177 lei/dolar.

In schimb, in raport cu euro, leul a recuperat teren, de la maximul de 4,5115 lei/euro atins in cursul sedintei de miercuri, la 5,5049 lei/euro in dimineata de joi.

De altfel, analistii din piata locala apreciaza ca leul nu va inregistra variatii semnificative in perioada urmatoare.

Bursa de la Bucuresti a profitat de volatilitatea generata de alegerile din SUA si a inregistrat un volum de tranzactionare de aproape 10 milioane de dolari, unul din cele mai ridicate din ultima perioada.

La nivel de indici, acestia au deschis sedinta de miercuri pe minus, in ton cu bursele regionale si internationale. La inchidere, insa, nu au mai mers in tandem cu celelalte piete, si au ramas pe minus, desi pe parcursul sedintei au mai recuperat din pierderi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus