Revenire rapida pe pietele financiare dupa socul Trump

Socul produs pe pietele financiare de alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii s-a disipat rapid. Majoritatea indicilor bursieri au recuperat pierderile inregistrate in cursul diminetii de miercuri, iar dolarul american a inregistrat, pana la finalul zilei, cea mai mare crestere de dupa votul pro-Brexit.

Potrivit Bloomberg,  redresarea dolarului a avut loc ca urmare a inversarii tendintei de crestere a titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani.

In plus, probabilitatea ca Rezerva Federala sa majoreze dobanzile in decembrie a crescut la 74%, de la un nivel de sub 50% atins in momentul in care rezultatele alegerilor au indicat ca Trump a infrant-o pe Hillary Clinton, mai noteaza agentia internationala de presa.

Moneda americana, pe val

Astfel, un indice al dolarului calculat de Bloomberg, pe baza raportarii la un cos de valute, a urcat cu 1,1%, cel mai mult dupa 24 iunie (a doua zi dupa votul pro-Brexit al britanicilor), cand a atins cel mai ridicat nivel din martie 2016.

Fata de euro, dolarul a avansat, miercuri, cu 0,8%, la 1,0938 unitati pentru un euro, dupa ce in timpul tranzactiilor a coborat cu peste 2%.

Si indicii bursieri de pe bursa americana au revenit pe crestere la scurt timp dupa deschiderea pe minus a primei sedinte de tranzactionare de dupa anuntul potrivit caruia Donald Trump este noul presedinte al SUA.

Acestia au inchis sedinta pe crestere, cu 1,4% indicele Dow Jones, cu 1,11% indicele S&P si cu 0,42% Nasdaq.

In Europa, de asemenea, indicii bursieri au inchis, in mare lor majoritate, pe crestere sedinta de miercuri, unii analisti remarcand faptul ca socul produs pe pietele financiare de rezultatul alegerilor din SUA a fost de mai scurta durata decat cel provocat de votul pro-Brexit.

Dolarul si-a revenit si in raport cu leul

Pe piata valutara din Romania, dolarul a crescut semnificativ in ultimele 24 de ore, recuperand pierderea suferita in primele ore de la anuntul privind rezultatul alegerilor din SUA, de aproximativ 10 bani.


Mai mult, dolarul se plasa, in cursul diminetii de joi, peste nivelul inregistrat inainte de anuntul respectiv, la 4,1177 lei/dolar.

In schimb, in raport cu euro, leul a recuperat teren, de la maximul de 4,5115 lei/euro atins in cursul sedintei de miercuri, la 5,5049 lei/euro in dimineata de joi.

De altfel, analistii din piata locala apreciaza ca leul nu va inregistra variatii semnificative in perioada urmatoare.

Bursa de la Bucuresti a profitat de volatilitatea generata de alegerile din SUA si a inregistrat un volum de tranzactionare de aproape 10 milioane de dolari, unul din cele mai ridicate din ultima perioada.

La nivel de indici, acestia au deschis sedinta de miercuri pe minus, in ton cu bursele regionale si internationale. La inchidere, insa, nu au mai mers in tandem cu celelalte piete, si au ramas pe minus, desi pe parcursul sedintei au mai recuperat din pierderi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus