Restantele autoritatilor in fata clientilor bancilor

Autoritatile intra in 2016 cu nenumarate restante fata de clientii bancilor, carora le-au promis sprijin impotriva efectelor crizei financiare, dar si impotriva abuzurilor bancilor. Legea privind conversia creditelor nu a aparut, darea in plata a fost retrimisa de presedintele Iohannis in parlament, iar falimentul personal s-a amanat cu un an.

Guvernul a decis chiar inainte de Sarbatori sa amane cu un an intrarea in vigoare a Legii falimentului personal, care trebuia sa se aplice inca de la finalul anului trecut.

Legea privind falimentul personal, amanata cu un an

"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii de implementare prevazuti in lege nu a fost atins, desi in lege au fost prevazute termene concrete. (...) Totodata, avem stabilit un plan de actiune ca acesti pasi sa fie implementati", a precizat, in 23 decembrie, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, in termen de trei luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, in iunie 2015, trebuia constituita o comisie de insolventa la nivel central. Faptul ca aceasta comisie nu a fost constituita a dus la alte intarzieri in lant. Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai spus ca, pentru aplicarea legii, este nevoie de angajarea a 180 de persoane in cadrul ANPC si a 140 de persoane in comitetele de insolventa. In plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca inca 600 de judecatori si sa angajeze 750 de grefieri.

Birchall: Amanarea legii, un lucru nedrept pentru cei care asteapta sansa redresarii financiare


In schimb, initiatoarea Legii, deputatul Ana Birchall sustine ca orice amanare a implementarii acestui act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila este o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare.

„Nu inteleg de ce se tergiverseaza, nejustificat, punerea in aplicare a Legii. Institutiile abilitate au avut la dispozitie sase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate in cateva zile daca exista reala vointa la nivel institutional. Nu vreau sa cred ca se doreste pedepsirea romanilor sufocati de datorii, refuzandu-li-se dreptul la o redresare financiara", a decarat Ana Birchall.
 
La randul sau, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, este de parere ca oricate pretexte s-ar cauta, in spatele deciziei de amanarea a falimentului personal stau interesele celor care au sabotat legea si in trecut.

“Legea falimentului personal a fost propusa la nivel parlamentar inca din anul 2009, intr-o forma chiar mai avantajoasa pentru consumatori decat cea actuala. Dar in mod sistematic, atat Asociatia Romana a Bancilor cat si Banca Nationala s-au opus, cu toate fortele si prin toate mijloacele, adoptarii acestei reglementari. Acum constatam ca, desi a devenit lege in urma cu sase luni, intrarea ei in vigoare este amanata. Si nu cu o luna-doua, ci cu cel putin un an”, spune Alin Iacob.

Clientii nu pot apela nici la „darea in plata” sau la conversie, decat in conditiile bancii


Astfel, romanii cu datorii nu vor putea apela nici la procedura insolventei in acest an, nu vor putea nici preda casa la banca pentru a li se sterge datoria, cel putin deocamdata, avand in vedere ca legea se afla la reexaminare in Parlament.

In privinta conversiei creditelor din valuta in lei, desi luna aceasta se implineste un an de la escaladarea problemelor celor cu credite in franci elvetieni, si tot un an de la promisiunile autoritatilor pe toate canalele in privinta reglementarii conversiei creditelor, clientii au ramas tot la mana bancilor. Dar, desi Banca Nationala a Romaniei sustine ca a cerut bancilor sa imparta povara creditarii iresponsabile cu clientii sufocati de rate, cu foarte putine exceptii, bancile fie nu au facut clientilor o oferta concreta privind usurarea situatiei finanicare fie au facut oferte cel putin discutabile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus