Reguli noi de taxare a profiturilor in UE

Multinationalele cu afaceri in Uniunea Europeana ar putea fi obligate sa plateasca impozit pe profit in tarile in care activeaza. Comisia Europeana a publicat, recent, o propunere care vizeaza uniformizarea taxarii profiturilor, astfel incat companiile sa nu mai profite de avantajul discrepantelor din codurile fiscale ale celor 28 de state membre.

Astfel, impozitarea societatilor din statele membre ale UE urmeaza sa fie reformata, urmand sa fie stabilita o baza impozabila unica in toata Uniunea, care va anula diferentele dintre sistemele nationale, regimurile preferentiale si regulile care pot fi exploatate pentru evitarea taxelor. In aceste conditii, preturile de transfer, care reprezinta principala metoda de a diminua taxele pe profit, vor disparea, deoarece nu va mai fi necesara utilizarea lor.

Initiativa Executivului UE, cunoscuta sub numele de ”common consolidated corporate-tax base” (CCCTB), obliga companiile sa plateasca taxe in tara unde sunt activele si angajatii si unde au loc vanzarile, transmite MarketWatch.

Este vizata reducerea raportarilor fiscale creative

Prin aceste modificari, institutiile europene spera sa reduca practicile cunoscute drept raportari fiscale creative, evaziunea fiscala si facilitatile fiscale acordate de unele state membre pentru a atrage angajatori mari. Potrivit UE, noile reguli vor elimina 70% din transferurile de profituri efectuate de companii pentru reducerea obligatiilor fiscale.

Astfel, societatile vor depune o singura declaratie fiscala pentru toate activitatile desfasurate in UE si vor fi in masura sa compenseze pierderile inregistrate intr-un stat membru cu profiturile obtinute in alt stat membru.

Propunerea nu este noua, ci a mai fost avansata in 2011, dar atunci nu a intrunit acordul tuturor statelor membre.

Schimbarile vor fi implementate in doua etape

Reglementarea ar urma sa fie implementata in doua etape. In prima, companiile ale caror operatiuni in Europa genereaza venituri de peste 750 de milioane de euro, vor calcula profiturile impozabile potrivit unor reguli de contabilitate valabile in toate statele UE. Asta nu va impiedica, insa, statele membre sa stabileasca propriile impozite pe profit, precizeaza sursa citata.


In a doua etapa, companiile vor plati taxe in statele membre in functie de trei criterii, respectiv active, angajati si vanzari.

Directorii de companii se pregatesc deja pentru schimbari si anticipeaza ca vor avea mult de lucru pentru a respecta noile reglementari europene, care ar putea necesita ani de zile pentru a fi implementate. Acestia considera ca schimbarile vor avea un impact semnificativ asupra raportarilor fiscale.

Pentru a intra in vigoare, reglementarile CCCTB trebuie sa fie aprobate de toate cele 28 de state membre.

In prezent, spre exemplu, impozitul pe profit din Germania este de 29,72%, in Polonia, Ungaria si Cehia de 19%, in Slovacia de 22%, iar in Romania de 16%.

Consiliul de Ministri al UE va discuta prima parte a reglementarilor propuse in 2017.

Si Romania vrea sa modifice taxarea multinationalelor

O initiativa legislativa similra este discutata, in aceasta perioada, si in Romania.

Aceasta prevede impozitarea firmelor in tara in care a fost realizat profitul.

Potrivit initiatorilor proiectului, una dintre metodele de evitare a obligatiilor fiscale practicate in prezent de majoritatea multinationalelor consta in acordarea de imprumuturi catre filiale si apoi utilizarea castigurilor acestora pentru rambursarea imprumutului, cheltuiala respectiva fiind deductibila fiscal.

Astfel in loc de profit, filiala locala ramburseaza, deductibil, imprumutul acordat de compania-mama, erodandu-si marja de profit.

Proiectul mentionat prevede limitarea la 30% din castiguri a cheltuielilor cu rambursarea de imprumuturi catre compania mama, restul urmand a se impozita cu 16%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus