top banner

Reguli noi de taxare a profiturilor in UE

01 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Multinationalele cu afaceri in Uniunea Europeana ar putea fi obligate sa plateasca impozit pe profit in tarile in care activeaza. Comisia Europeana a publicat, recent, o propunere care vizeaza uniformizarea taxarii profiturilor, astfel incat companiile sa nu mai profite de avantajul discrepantelor din codurile fiscale ale celor 28 de state membre.
Astfel, impozitarea societatilor din statele membre ale UE urmeaza sa fie reformata, urmand sa fie stabilita o baza impozabila unica in toata Uniunea, care va anula diferentele dintre sistemele nationale, regimurile preferentiale si regulile care pot fi exploatate pentru evitarea taxelor. In aceste conditii, preturile de transfer, care reprezinta principala metoda de a diminua taxele pe profit, vor disparea, deoarece nu va mai fi necesara utilizarea lor.
Initiativa Executivului UE, cunoscuta sub numele de ”common consolidated corporate-tax base” (CCCTB), obliga companiile sa plateasca taxe in tara unde sunt activele si angajatii si unde au loc vanzarile, transmite MarketWatch.
Este vizata reducerea raportarilor fiscale creative
Prin aceste modificari, institutiile europene spera sa reduca practicile cunoscute drept raportari fiscale creative, evaziunea fiscala si facilitatile fiscale acordate de unele state membre pentru a atrage angajatori mari. Potrivit UE, noile reguli vor elimina 70% din transferurile de profituri efectuate de companii pentru reducerea obligatiilor fiscale.
Astfel, societatile vor depune o singura declaratie fiscala pentru toate activitatile desfasurate in UE si vor fi in masura sa compenseze pierderile inregistrate intr-un stat membru cu profiturile obtinute in alt stat membru.
Propunerea nu este noua, ci a mai fost avansata in 2011, dar atunci nu a intrunit acordul tuturor statelor membre.
Schimbarile vor fi implementate in doua etape
Reglementarea ar urma sa fie implementata in doua etape. In prima, companiile ale caror operatiuni in Europa genereaza venituri de peste 750 de milioane de euro, vor calcula profiturile impozabile potrivit unor reguli de contabilitate valabile in toate statele UE. Asta nu va impiedica, insa, statele membre sa stabileasca propriile impozite pe profit, precizeaza sursa citata.
In a doua etapa, companiile vor plati taxe in statele membre in functie de trei criterii, respectiv active, angajati si vanzari.
Directorii de companii se pregatesc deja pentru schimbari si anticipeaza ca vor avea mult de lucru pentru a respecta noile reglementari europene, care ar putea necesita ani de zile pentru a fi implementate. Acestia considera ca schimbarile vor avea un impact semnificativ asupra raportarilor fiscale.
Pentru a intra in vigoare, reglementarile CCCTB trebuie sa fie aprobate de toate cele 28 de state membre.
In prezent, spre exemplu, impozitul pe profit din Germania este de 29,72%, in Polonia, Ungaria si Cehia de 19%, in Slovacia de 22%, iar in Romania de 16%.
Consiliul de Ministri al UE va discuta prima parte a reglementarilor propuse in 2017.
Si Romania vrea sa modifice taxarea multinationalelor
O initiativa legislativa similra este discutata, in aceasta perioada, si in Romania.
Aceasta prevede impozitarea firmelor in tara in care a fost realizat profitul.
Potrivit initiatorilor proiectului, una dintre metodele de evitare a obligatiilor fiscale practicate in prezent de majoritatea multinationalelor consta in acordarea de imprumuturi catre filiale si apoi utilizarea castigurilor acestora pentru rambursarea imprumutului, cheltuiala respectiva fiind deductibila fiscal.
Astfel in loc de profit, filiala locala ramburseaza, deductibil, imprumutul acordat de compania-mama, erodandu-si marja de profit.
Proiectul mentionat prevede limitarea la 30% din castiguri a cheltuielilor cu rambursarea de imprumuturi catre compania mama, restul urmand a se impozita cu 16%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul