Reguli mai stricte impotriva evaziunii, spalarii banilor si finantarii terorismului

Reglementarile europene referitoare la combaterea spalarii banilor, a evaziunii fiscale si a finantarii terorismului sunt mai stricte incepand din aceasta saptamana. O noua directiva a Uniunii Europene care trateaza aceste aspecte a intrat in vigoare si vizeaza imbunatatirea legislatiei in domeniu.

Actul normativ permite combaterea cu mai multa eficacitate a spalarii banilor si a finantarii terorismului si imbunatateste, in acelasi timp, transparenta pentru a preveni evaziunea fiscala.

Raport referitor la practicile de spalare a banilor

Tot la inceputul acestei saptamani, Comisia Europeana a publicat un raport care ajuta autoritatile statelor membre sa contracareze mai bine riscurile de spalare a banilor in practica. Conform noii directive, Comisia a evaluat riscurile de spalare a banilor si de finantare a terorismului pe care le prezinta diferite sectoare si produse financiare.

Raportul identifica domeniile cele mai expuse riscului si cele mai raspandite tehnici utilizate de infractori pentru a spala fonduri ilicite.

”Spalarea banilor este o sursa de oxigen pentru criminalitate, terorism si evitarea obligatiilor fiscale. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa o eradicam. Normele mai drastice care intra in vigoare astazi sunt un mare pas inainte, dar avem nevoie si de un acord rapid cu privire la noile imbunatatiri propuse de Comisie in iulie anul trecut”, sustine prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

La randul ei, Vera Jourova, comisarul pentru Justitie, Consumatori si Egalitate de gen, a declarat ca ”teroristii si infractorii gasesc in continuare modalitati de a-si finanta activitatile si de a reintroduce in economie castigurile obtinute ilicit. Noile norme sunt esentiale pentru a inchide portitele de scapare ramase”.

“Invit toate statele membre sa le puna in aplicare fara intarziere: existenta unor standarde mai putin stricte intr-o tara va submina lupta impotriva spalarii banilor si a finantarii terorismului in intreaga UE”, a explicat Jurova.

Potrivit acesteia, este nevoie de un acord rapid cu privire la revizuirile suplimentare propuse de Comisie dupa scandalul Panama Papers pentru a spori transparenta in ceea ce priveste beneficiarii reali ai operatiunilor ilegale.

Care sunt modificarile aduse de noua directiva?

Concret, noua directiva prevede, diferit de vechile reglmentari, intarirea obligatiei de evaluare a riscurilor pentru banci, juristi si contabili; stabilirea unor cerinte de transparenta bine definite cu privire la proprietarii reali ai societatilor comerciale; facilitarea cooperarii si a schimbului de informatii intre unitatile de informatii financiare din diferite state membre pentru a identifica si monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel incat sa se previna si sa se depisteze infractiunile sau activitatile teroriste; instituirea unei politici coerente fata de tarile din afara UE care au norme deficitare in materie de combatere a spalarii banilor si de finantare a terorismului; extinderea competentelor de sanctionare ale autoritatilor competente.

Comisia Europeana a adoptat, in iulie 2016, o propunere care viza consolidarea normelor UE privind combaterea spalarii banilor pentru a impiedica finantarea terorismului si a spori transparenta cu privire la proprietarii reali ai societatilor comerciale si ai fiduciilor.

In acest context, institutia solicita Parlamentului European si Consiliului sa finalizeze aceste acte normative cat mai curand posibil, astfel incat noile norme sa intre rapid in vigoare.

“Pe baza celei de-a patra directiva privind combaterea spalarii banilor, aceste noi norme vor crea un cadru solid in materie de combatere a spalarii banilor la nivelul UE”, se mai arata in comunicatul CE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus