Reducerea de taxe promisa de PSD incepe cu o amanare

Programul de guvernare cu care Partidul Social Democrat (PSD) a castigat alegerile din 11 decembrie contine numeroase facilitati fiscale si majorari de venituri pentru populatie. Insa se pare ca noua putere va incepe cu renuntarea la o serie de reduceri de taxe, care erau programate sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Este vorba de reducerea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti, masuri cuprinse in Codul Fiscal, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Insa masurile respective erau prevazute a se aplica de la inceputul anului viitor.

Potrivit unui interviu acordat de liderul PSD, Liviu Dragnea, in presa centrala, acesta i-a cerut premierului Dacian Ciolos ca, pana la instalarea noului Guvern, sa amane cu un an masurile mentionate, astfel incat PSD sa isi poata aplica propriul program de guvernare.


Purtatorul de cuvant al Guvernului a confirmat solicitarea liderului PSD si a afirmat ca Executivul va accepta sa amane aplicarea masurilor fiscale respective. "Si premierul ia in calcul prorogarea acestor termene ale masurilor fiscale, pentru ca este nevoie de responsabilitate si predictibilitate", a declarat puratorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Masurile puteau fi aplicate din 2016, dar sunt nepotrivite in 2017

Este interesant de mentionat faptul ca proiectul de Cod Fiscal care prevede aceste reduceri a fost initiat de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, in 2015, si aprobat in Parlament cu larga majoritate. In proiectul initial, toate aceste masuri erau prevazute a intra in vigoare chiar de la 1 ianuarie 2016.

Insa, in urma reactiilor venite de la institutiile financiare internationale, de la Banca Nationala a Romaniei si de la Consliul Fiscal, potrivit carora aplicarea tuturor masurilor cuprinse in proiect incepand din 2016 ar crea dezechilibre in economie, cele trei masuri au fost amanate cu un an, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a trimis Codul Fiscal la reexaminare in Parlament.

Liderul PSD sustine ca a solicitat amanarea reducerii TVA, pentru ca in programul PSD este prevazuta o scadere a cotei generale la 18%, insa din 2018. "Noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017, deoarece consideram ca reducerea doar cu un punct procentual a TVA-ului in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor, dar nici consumatorilor", a explicat Dragnea.

In ceea ce priveste taxa pe constructiile speciale, Dragnea sustine ca aceasta trebuie eliminata doar "atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici".

Programul economic de guvernare al PSD contine reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile si veniturile din activitati independente sub 2.000 lei brut lunar si 10% daca depasesc acest prag, contributii de asigurari cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microintreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale. Majoritatea masurilor sunt prevazute pentru 2018.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus