top banner

Reducerea de taxe promisa de PSD incepe cu o amanare

13 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Programul de guvernare cu care Partidul Social Democrat (PSD) a castigat alegerile din 11 decembrie contine numeroase facilitati fiscale si majorari de venituri pentru populatie. Insa se pare ca noua putere va incepe cu renuntarea la o serie de reduceri de taxe, care erau programate sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.
Este vorba de reducerea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti, masuri cuprinse in Codul Fiscal, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Insa masurile respective erau prevazute a se aplica de la inceputul anului viitor.
Potrivit unui interviu acordat de liderul PSD, Liviu Dragnea, in presa centrala, acesta i-a cerut premierului Dacian Ciolos ca, pana la instalarea noului Guvern, sa amane cu un an masurile mentionate, astfel incat PSD sa isi poata aplica propriul program de guvernare.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a confirmat solicitarea liderului PSD si a afirmat ca Executivul va accepta sa amane aplicarea masurilor fiscale respective. "Si premierul ia in calcul prorogarea acestor termene ale masurilor fiscale, pentru ca este nevoie de responsabilitate si predictibilitate", a declarat puratorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.
Masurile puteau fi aplicate din 2016, dar sunt nepotrivite in 2017
Este interesant de mentionat faptul ca proiectul de Cod Fiscal care prevede aceste reduceri a fost initiat de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, in 2015, si aprobat in Parlament cu larga majoritate. In proiectul initial, toate aceste masuri erau prevazute a intra in vigoare chiar de la 1 ianuarie 2016.
Insa, in urma reactiilor venite de la institutiile financiare internationale, de la Banca Nationala a Romaniei si de la Consliul Fiscal, potrivit carora aplicarea tuturor masurilor cuprinse in proiect incepand din 2016 ar crea dezechilibre in economie, cele trei masuri au fost amanate cu un an, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a trimis Codul Fiscal la reexaminare in Parlament.
Liderul PSD sustine ca a solicitat amanarea reducerii TVA, pentru ca in programul PSD este prevazuta o scadere a cotei generale la 18%, insa din 2018. "Noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017, deoarece consideram ca reducerea doar cu un punct procentual a TVA-ului in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor, dar nici consumatorilor", a explicat Dragnea.
In ceea ce priveste taxa pe constructiile speciale, Dragnea sustine ca aceasta trebuie eliminata doar "atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici".
Programul economic de guvernare al PSD contine reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile si veniturile din activitati independente sub 2.000 lei brut lunar si 10% daca depasesc acest prag, contributii de asigurari cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microintreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale. Majoritatea masurilor sunt prevazute pentru 2018.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul