Rata inflatiei in 2012 nu s-a plasat in intervalul tintit de BNR

Rata inflatiei in 2012 a fost de 4,95%, dupa un avans al preturilor de consum de 0,6% in luna decembrie. Rezultatul nu se incadreaza in tinta BNR, respectiv in intervalul 2%-4%.


Pentru finalul lui 2013, BNR are o tinta de inflatie de 2,5%, in timp ce prognoza este de 3,5%.

In 2012, rata anuala a inflatiei a cunoscut o tendinta de accelerare in luna septembrie, cand a urcat de la 3,88% la 5,33%. In consecinta, in luna noiembrie, BNR a decis revizuirea in sus a prognozei de inflatie  atat pentru 2012 cat si pentru 2013.

La finalul lunii decembrie 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea preturilor de consum a fost de 4,95%. Cel mai mult au urcat preturile marfurilor alimentare, cu 6,2%, urmate de marfurile nealimentare, cu 4,5%, si de servicii, cu o crestere de 3,6%.

“Cu cat se va mentine mai mult trendul de crestere a preturilor la alimentele neprocesate, cu atat va fi mai tare sustinuta cresterea preturilor in cazul alimentelor procesate. Acest fapt, cuplat cu o crestere a preturilor reglementate ar putea tine rata inflatiei aproape de 6% in prima jumatate din 2013”, considera analistii ING.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus