Rata inflatiei in 2012 nu s-a plasat in intervalul tintit de BNR

Rata inflatiei in 2012 a fost de 4,95%, dupa un avans al preturilor de consum de 0,6% in luna decembrie. Rezultatul nu se incadreaza in tinta BNR, respectiv in intervalul 2%-4%.


Pentru finalul lui 2013, BNR are o tinta de inflatie de 2,5%, in timp ce prognoza este de 3,5%.

In 2012, rata anuala a inflatiei a cunoscut o tendinta de accelerare in luna septembrie, cand a urcat de la 3,88% la 5,33%. In consecinta, in luna noiembrie, BNR a decis revizuirea in sus a prognozei de inflatie  atat pentru 2012 cat si pentru 2013.

La finalul lunii decembrie 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea preturilor de consum a fost de 4,95%. Cel mai mult au urcat preturile marfurilor alimentare, cu 6,2%, urmate de marfurile nealimentare, cu 4,5%, si de servicii, cu o crestere de 3,6%.

“Cu cat se va mentine mai mult trendul de crestere a preturilor la alimentele neprocesate, cu atat va fi mai tare sustinuta cresterea preturilor in cazul alimentelor procesate. Acest fapt, cuplat cu o crestere a preturilor reglementate ar putea tine rata inflatiei aproape de 6% in prima jumatate din 2013”, considera analistii ING.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus