Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie

Dupa doua luni de accelerare, preturile si-au domolit ritmul de crestere iar rata inflatiei a coborat la 5,65% in luna februarie, fata de nivelul anteiror de 6%, conform datelor INS.


Cresterea medie lunara a preturilor in februarie a fost de 0,34%, fata de avansul de 1,34% inregistrat in prima luna a anului.

Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile nealimentare, care au urcat in medie cu 0,42% in februarie, in timp ce marfurile alimentare si serviciile au cunoscut cresteri de pret cuprinse intre 0,22% si 0,29%.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul cartofilor, al caror pret a urcat intr-o luna cu aproape 4% si in cazul fructelor, care s-au scumpit in februarie cu 2,33%.

Din segmentul alimentelor, ouale s-au ieftinit cu aproape 6%in februarie. Pe zona marfurilor nealimentare, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit cu 2,5%.

“Nivelul comunicat este in linie cu asteptarile analistilor dar nivelul este usor mai domol decat ne asteptam, in special pe zona de alimente procesare, unde noi estimasem cresteri mai mari de pret”, au precizat analistii ING Bank.

In consecinta, analisti considera ca in a doua jumatate a anului, cand rata inflatiei va beneficia de o scadere ca urmare a efectului de baza pe zona marfurilor alimentare, BNR ar putea sa reduca si dobanda de politica monetara.

La inceputul lunii februarie, BNR s-a aratat constanta in ceea ce priveste scenariul de baza al ratei inflatiei pentru 2013. Valoarea prognozata pentru anul in curs este de 3,5%, iar pentru 2014 de 3,2%. Tinta de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus