Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie

Dupa doua luni de accelerare, preturile si-au domolit ritmul de crestere iar rata inflatiei a coborat la 5,65% in luna februarie, fata de nivelul anteiror de 6%, conform datelor INS.


Cresterea medie lunara a preturilor in februarie a fost de 0,34%, fata de avansul de 1,34% inregistrat in prima luna a anului.

Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile nealimentare, care au urcat in medie cu 0,42% in februarie, in timp ce marfurile alimentare si serviciile au cunoscut cresteri de pret cuprinse intre 0,22% si 0,29%.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul cartofilor, al caror pret a urcat intr-o luna cu aproape 4% si in cazul fructelor, care s-au scumpit in februarie cu 2,33%.

Din segmentul alimentelor, ouale s-au ieftinit cu aproape 6%in februarie. Pe zona marfurilor nealimentare, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit cu 2,5%.

“Nivelul comunicat este in linie cu asteptarile analistilor dar nivelul este usor mai domol decat ne asteptam, in special pe zona de alimente procesare, unde noi estimasem cresteri mai mari de pret”, au precizat analistii ING Bank.

In consecinta, analisti considera ca in a doua jumatate a anului, cand rata inflatiei va beneficia de o scadere ca urmare a efectului de baza pe zona marfurilor alimentare, BNR ar putea sa reduca si dobanda de politica monetara.

La inceputul lunii februarie, BNR s-a aratat constanta in ceea ce priveste scenariul de baza al ratei inflatiei pentru 2013. Valoarea prognozata pentru anul in curs este de 3,5%, iar pentru 2014 de 3,2%. Tinta de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus