top banner

Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie

12 Martie 2013 | Autor: Conso

Dupa doua luni de accelerare, preturile si-au domolit ritmul de crestere iar rata inflatiei a coborat la 5,65% in luna februarie, fata de nivelul anteiror de 6%, conform datelor INS.
Cresterea medie lunara a preturilor in februarie a fost de 0,34%, fata de avansul de 1,34% inregistrat in prima luna a anului.
Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile nealimentare, care au urcat in medie cu 0,42% in februarie, in timp ce marfurile alimentare si serviciile au cunoscut cresteri de pret cuprinse intre 0,22% si 0,29%.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul cartofilor, al caror pret a urcat intr-o luna cu aproape 4% si in cazul fructelor, care s-au scumpit in februarie cu 2,33%.
Din segmentul alimentelor, ouale s-au ieftinit cu aproape 6%in februarie. Pe zona marfurilor nealimentare, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit cu 2,5%.
“Nivelul comunicat este in linie cu asteptarile analistilor dar nivelul este usor mai domol decat ne asteptam, in special pe zona de alimente procesare, unde noi estimasem cresteri mai mari de pret”, au precizat analistii ING Bank.
In consecinta, analisti considera ca in a doua jumatate a anului, cand rata inflatiei va beneficia de o scadere ca urmare a efectului de baza pe zona marfurilor alimentare, BNR ar putea sa reduca si dobanda de politica monetara.
La inceputul lunii februarie, BNR s-a aratat constanta in ceea ce priveste scenariul de baza al ratei inflatiei pentru 2013. Valoarea prognozata pentru anul in curs este de 3,5%, iar pentru 2014 de 3,2%. Tinta de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia
Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul