Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie

Dupa doua luni de accelerare, preturile si-au domolit ritmul de crestere iar rata inflatiei a coborat la 5,65% in luna februarie, fata de nivelul anteiror de 6%, conform datelor INS.


Cresterea medie lunara a preturilor in februarie a fost de 0,34%, fata de avansul de 1,34% inregistrat in prima luna a anului.

Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile nealimentare, care au urcat in medie cu 0,42% in februarie, in timp ce marfurile alimentare si serviciile au cunoscut cresteri de pret cuprinse intre 0,22% si 0,29%.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul cartofilor, al caror pret a urcat intr-o luna cu aproape 4% si in cazul fructelor, care s-au scumpit in februarie cu 2,33%.

Din segmentul alimentelor, ouale s-au ieftinit cu aproape 6%in februarie. Pe zona marfurilor nealimentare, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit cu 2,5%.

“Nivelul comunicat este in linie cu asteptarile analistilor dar nivelul este usor mai domol decat ne asteptam, in special pe zona de alimente procesare, unde noi estimasem cresteri mai mari de pret”, au precizat analistii ING Bank.

In consecinta, analisti considera ca in a doua jumatate a anului, cand rata inflatiei va beneficia de o scadere ca urmare a efectului de baza pe zona marfurilor alimentare, BNR ar putea sa reduca si dobanda de politica monetara.

La inceputul lunii februarie, BNR s-a aratat constanta in ceea ce priveste scenariul de baza al ratei inflatiei pentru 2013. Valoarea prognozata pentru anul in curs este de 3,5%, iar pentru 2014 de 3,2%. Tinta de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus