Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Rata anuala a inflatiei, la maximul ultimilor aproape 5 ani

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Institutul National de Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 5% in martie 2018, maximul ultimilor aproape 5 ani. O rata mai mare a inflatiei anuale nu a mai fost inregistrata din iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%. In martie 2017, rata anuala a inflatiei era de numai 0,2%.

Cresterea a fost generata in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare de la an la an cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% si a serviciilor cu 2,9%.


Fata de luna februarie 2018, preturile de consum au urcat cu 0,3%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48%, cele nealimentare cu 0,15% si serviciile cu 0,30%.

Rata medie lunara a inflatiei in perioada ianuarie-martie 2018 s-a ridicat la 0,5%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut aceasta era de -0,1%.

Care este prognoza BNR pentru finalul anului?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,2% la 3,5%. Pentru finalul anului 2019, rata inflatiei estimata se ridica la 3,1%.

Recent, BNR explica ca principalele cauze pentru cresterea ratei inflatiei din anul acesta tin de efectele de baza asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale în perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor la energia electrica, gaze naturale si energie termica, precum si de cresterea pretului combustibililor.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc. Citeste mai mult

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat. Citeste mai mult

Opinii recente

de carmen popescu

"in urma cu 2 ani jumate,am luat prin cetelem un TV in val. de 1900ron,rata a fost de 145lei timp de 1 an jumate. . . totul ..."

Facebook