Raport: Muncitorii romani si bulgari au avut un impact pozitiv asupra economiei UE

Un raport al Comisiei Europene evidentiaza rolul pozitiv jucat de romani si bulgari asupra economiilor tarilor in care muncesc si impactul redus asupra somajului sau salariilor lucratorilor localnici.


Muncitorii romani contribuie la imbogatirea gamei de competente si ocupa, in acelasi timp, sectoare si posturi in care forta de munca este deficitara, precum in constructii si in sectorul cascnic si in cel al serviciilor de alimentatie.

Estim?rile arata, de asemenea, un impact pozitiv al liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari asupra PIB-ului UE pe termen lung, cu o crestere de aproximativ 0,3 % pentru tarile UE-27 (0,4 % pentru tarile UE-15).

Studiile arata, de asemenea, ca nu s-a produs un impact semnificativ asupra somajului sau a salariilor lucratorilor localnici din tarile de destinatie: in UE-15, studiile arata ca salariile sunt, in medie, doar cu 0,28 % mai mici decat ar fi fost fara mobilitatea lucratorilor din tarile UE-2.

Principalele destinatii pentru lucratorii mobili din Bulgaria si Romania au fost Italia si Spania si datele sugereaza ca, la sfarsitul anului 2010, un numar dublu de bulgari si romani (2,9 milioane) isi aveau resedinta in UE-25, fata de 2006. In acelasi timp, in termeni relativi, cetatenii din Romania si Bulgaria care isi au resedinta intr-un stat membru al UE-25 reprezinta doar 0,6 % din totalul populatiei UE-25.

Raportul Comisiei va folosi drept baza pentru o reexaminare realizata de Consiliu a modului in care functioneaza in practica masurile tranzitorii legate de libera circulatie a lucratorilor bulgari si romani.

Comisia Europeana a acceptat solicitarea autoritatilor spaniole ca, pana la finalul lui 2012, romanii sa nu se mai poata angaja in Spania, invocand rata mare a somajului la nivel local. Decizia nu ii afecteaza pe cei care au deja un loc de munca.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus