Raport: Muncitorii romani si bulgari au avut un impact pozitiv asupra economiei UE

Un raport al Comisiei Europene evidentiaza rolul pozitiv jucat de romani si bulgari asupra economiilor tarilor in care muncesc si impactul redus asupra somajului sau salariilor lucratorilor localnici.


Muncitorii romani contribuie la imbogatirea gamei de competente si ocupa, in acelasi timp, sectoare si posturi in care forta de munca este deficitara, precum in constructii si in sectorul cascnic si in cel al serviciilor de alimentatie.

Estim?rile arata, de asemenea, un impact pozitiv al liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari asupra PIB-ului UE pe termen lung, cu o crestere de aproximativ 0,3 % pentru tarile UE-27 (0,4 % pentru tarile UE-15).

Studiile arata, de asemenea, ca nu s-a produs un impact semnificativ asupra somajului sau a salariilor lucratorilor localnici din tarile de destinatie: in UE-15, studiile arata ca salariile sunt, in medie, doar cu 0,28 % mai mici decat ar fi fost fara mobilitatea lucratorilor din tarile UE-2.

Principalele destinatii pentru lucratorii mobili din Bulgaria si Romania au fost Italia si Spania si datele sugereaza ca, la sfarsitul anului 2010, un numar dublu de bulgari si romani (2,9 milioane) isi aveau resedinta in UE-25, fata de 2006. In acelasi timp, in termeni relativi, cetatenii din Romania si Bulgaria care isi au resedinta intr-un stat membru al UE-25 reprezinta doar 0,6 % din totalul populatiei UE-25.

Raportul Comisiei va folosi drept baza pentru o reexaminare realizata de Consiliu a modului in care functioneaza in practica masurile tranzitorii legate de libera circulatie a lucratorilor bulgari si romani.

Comisia Europeana a acceptat solicitarea autoritatilor spaniole ca, pana la finalul lui 2012, romanii sa nu se mai poata angaja in Spania, invocand rata mare a somajului la nivel local. Decizia nu ii afecteaza pe cei care au deja un loc de munca.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus