Primele doua luni din 2013 au adus excedent pe contul curent al balantei de plati

La finalul lunii februarie, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 327 milioane euro, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro in aceeasi perioada din 2012.


Miscarea s-a produs pe findul reducerii deficitului balantei comerciale, cu 465 milioane euro, si al veniturilor, cu 64 milioane euri. Balanta serviciilor a inregistrat un surplus de 152 milioane euro, fata de un deficit de 116 milioane euro in 2012. De asemenea, excedentul balantei transferurilor curente s-a majorat cu 187 milioane euro, in principal pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 163 milioane euro, in scadere cu 29 milioane euro. Din acestea, creditele intragrup au insumat 94 milioane euro iar participariile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au fost de 69 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 80,7 miliarde euro, in crestere cu 2,6% fata de 31 decembrie 2012.

Datoria externa pe termen scurt a fost la finall lunii februarie de 19,6 miliarde euro, in scadere cu 3,1% comparativ cu decembrie 2012.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus