Portugalia pune capat crizei politice

Criza politica din Portugalia a luat sfarsit, dupa ce coalitia aflata la guvernare a decis sa lase actualul guvernul sa mentina programul de austeritate.


Tensiunile din interiorul coalitiei sunt de asteptat sa revina in septembrie, cand vor incepe discutiile cu privire la bugetul pe anul viitor si vor trebui impuse noi reduceri de cheltuieli.

Portugalia trebuie sa isi pune ordine in finantele publice pana la mijlocul lui 2014, cand expira actualul program de asistenta cu FMI si Comisia Europeana.

Daca evolutiile bugetare nu sunt destul de convingatoare pentru a castiga increderea investitorilor, Portugalia ar putea fi nevoita sa ceara noi bani de la FMI.

Deocamdata, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a coborat sub 6,5%, fata de 7,6% cat era in timpul crizei politice. Titlurile de stat emise de Slovenia mai au un randament similar.

Titlurile romanesti au un randament de 5,35%, apropiat de cel al Croatiei. Cele mai mari randamente  - peste 10% - le au titlurile grecesti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus