Portugalia pune capat crizei politice

Criza politica din Portugalia a luat sfarsit, dupa ce coalitia aflata la guvernare a decis sa lase actualul guvernul sa mentina programul de austeritate.


Tensiunile din interiorul coalitiei sunt de asteptat sa revina in septembrie, cand vor incepe discutiile cu privire la bugetul pe anul viitor si vor trebui impuse noi reduceri de cheltuieli.

Portugalia trebuie sa isi pune ordine in finantele publice pana la mijlocul lui 2014, cand expira actualul program de asistenta cu FMI si Comisia Europeana.

Daca evolutiile bugetare nu sunt destul de convingatoare pentru a castiga increderea investitorilor, Portugalia ar putea fi nevoita sa ceara noi bani de la FMI.

Deocamdata, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a coborat sub 6,5%, fata de 7,6% cat era in timpul crizei politice. Titlurile de stat emise de Slovenia mai au un randament similar.

Titlurile romanesti au un randament de 5,35%, apropiat de cel al Croatiei. Cele mai mari randamente  - peste 10% - le au titlurile grecesti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus