Portugalia pune capat crizei politice

Criza politica din Portugalia a luat sfarsit, dupa ce coalitia aflata la guvernare a decis sa lase actualul guvernul sa mentina programul de austeritate.


Tensiunile din interiorul coalitiei sunt de asteptat sa revina in septembrie, cand vor incepe discutiile cu privire la bugetul pe anul viitor si vor trebui impuse noi reduceri de cheltuieli.

Portugalia trebuie sa isi pune ordine in finantele publice pana la mijlocul lui 2014, cand expira actualul program de asistenta cu FMI si Comisia Europeana.

Daca evolutiile bugetare nu sunt destul de convingatoare pentru a castiga increderea investitorilor, Portugalia ar putea fi nevoita sa ceara noi bani de la FMI.

Deocamdata, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a coborat sub 6,5%, fata de 7,6% cat era in timpul crizei politice. Titlurile de stat emise de Slovenia mai au un randament similar.

Titlurile romanesti au un randament de 5,35%, apropiat de cel al Croatiei. Cele mai mari randamente  - peste 10% - le au titlurile grecesti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus